Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Απάντηση Βοργιαζίδη σε Καλαϊτζίδη και Τζιτζικώστα: «Ιδιόμορφα μαθηματικά» και κατανομή πόρων... «όπως βολεύει»


Στο θέμα της υποχρηματοδότησης του δήμου Βέροιας από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε εκ νέου ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Μ. Δευτέρας 29 Απριλίου 2024.

Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε ανοίξει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο από τον Δήμαρχο Βέροιας, ακολούθησαν συνεντεύξεις τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και απάντηση μέσω επιστολής στα ΜΜΕ του Κώστα Καλαϊτζίδη.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βέροιας αναφέρθηκε αρχικά στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα λέγοντας πως «Ο κος Περιφερειάρχης ξεκίνησε το αφήγημά του λέγοντας ότι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης πρέπει να βαδίσουν προς το 2030 (η Βέροια δηλαδή;).

Ο Δήμαρχος, απαντώντας στον κ. Καλαϊτζίδη και στα όσα ανέφερε περί «εντυπώσεων για να καλυφθούν οι αδυναμίες της Διοίκησης και ότι δεν έγινε καμιά αδικία στη χρηματοδότηση», είπε «άρα 10.000.000 ευρώ που παίρνουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης με το 1.500.000 ευρώ που παίρνει ο δήμος Βέροιας είναι το ίδιο, μας λέει. Άρα πραγματικά δεν υπάρχει καμία ανισοκατανομή πόρων. Και επειδή μας καλούνε να καταθέσουμε ώριμες προτάσεις, να πούμε ότι έχουμε την ώριμη πρόταση για την ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου δίπλα στο υπό ανέγερση Διοικητήριο, προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ. Ιδού λοιπόν κύριε Περιφερειάρχα, να το χρηματοδοτήσετε και να δείξετε και τα λεγόμενά σας», σημείωσε ο Δήμαρχος Βέροιας.

Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν πως ο δήμος Βέροιας δεν θα πάρει μόνο από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλά και από αυτό των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ο κ. Βοργιαζίδης είπε συγκεκριμένα «Μας λένε ότι για τις αστικές περιοχές, όπου χει το 70% του πληθυσμού, μοιράζουν τα πακέτα των 10.000.000 και μάλιστα όχι με ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά με τεράστια ανισοκατανομή και δεδομένη ανά δήμο (1.500.000 στον δήμο Βέροιας) και θα μοιράσουν και άλλα 36.000.000 ευρώ σε 194 δημοτικές κοινότητες, βέβαια με άλλες διαδικασίες, χωρίς καμία αναλογία, όπως βολεύει λοιπόν».

Και συνέχισε λέγοντας: «Μας λέει ο κος Περιφερειάρχης: "Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με το νέο πληθυσμιακό κριτήριο των 50.000, ο μόνος λόγος που έχουν ενταχθεί σε ορισμένες Περιφέρειες, Δήμοι με μικρότερο των 50.000 κατοίκων πληθυσμό είναι ότι είτε δεν έχουν πόλη με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, είτε έχουν μόνο μία πόλη και θα δημιουργούνταν συνθήκες στρέβλωσης, κάτι που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν το επιτρέπουν».

«Όσο καλόπιστοι και να είμαστε», σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης, «δυστυχώς σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Παρακολουθείστε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και τον Δήμο Δράμας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Καρδίτσας και πολλές ακόμη.

Σχετικά με τα έργα που εντάχθηκαν στο προηγούμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στην κατηγορία του Περιφερειάρχη περί ανικανότητας του δήμου Βέροιας, ο Δήμαρχος απάντησε λέγοντας τα εξής:

«Ο Δήμος Βέροιας σε σύνολο προϋπολογισμού 3,63 εκατ. ευρώ, ενέταξε τρία έργα ύψους 3,63 εκατ. ευρώ και όχι 1,213 εκατ. ευρώ, και συμβάσεις σχεδόν 3 εκατ. ευρώ και όχι 1,1131 εκατ. ευρώ.

Τα τρία έργα είναι: α) η Βιοκλιματική Διαδρομή, β) οι Κυκλικοί Κόμβοι και γ) οι Πράσινες Σχολικές αυλές. Τα Β και Γ που δεν υπήρχε εμπλοκή (ή αυτή ήταν ελάχιστη) της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ολοκληρώθηκαν σε αντίθεση με το Α.

Βέβαια, και επειδή ο κος Περιφερειάρχης κάνει λόγο για ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, ας αναλογιστεί τη Μελέτη του Κάθετου άξονα Πατρίδα - Εγνατία που μπήκε… αισίως στη δεύτερη δεκαετία. Εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και γι’ αυτό δεν μιλάμε για ανικανότητα της Περιφέρειας. Τα γνωρίζει επίσης και η Διαχειριστική αρχή η οποία επέτρεψε τη συνέχιση του έργου της Βιοκλιματικής Διαδρομής, όπως παρομοίως έκανε για έργα στην Έδεσσα και τη Νάουσα.

«Τα λογιστικά «τερτίπτια», περί αυξημένης χρηματοδότησης δεν θα τα σχολιάσουμε αφού άλλωστε χρησιμοποιούνται κάποια ιδιόμορφα μαθηματικά (10 εκατ.=1,5 εκατ.)», είπε συμπληρωματικά, ενώ κλείνοντας ο Κώστας Βοργιαζίδης, απευθυνόμενος στον Απόστολο Τζιτζικώστα, είπε συγκεκριμένα «κ. Περιφερειάρχη, οι Δημότες μας γνωρίζουν καλά ποιοι είμαστε, τη δουλειά μας και την απόδοσή μας. Επίσης γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουμε τα μέσα που έχουν και οι άλλοι ισομεγέθεις Δήμοι γιατί και η Βέροια οδεύει προς το 2030 και όχι μόνο οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης».

4 σχόλια:

  1. Άνοιξε δήμαρχε τις παιδικές ο κόσμος έχει καταλάβει τι γίνεται και θα σε τιμωρήσει στις εκλογές 2 χρόνια τώρα πηδάνε οι γιαγιάδες τους φράχτες για να παίξουν τα εγγόνια. Εργασίες γράφετε και μας κοροϊδεύετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Υπάρχει μια τραγική σύμπτωση ότι δηλαδή οι μισοι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης Βοργιαζιδη και ενδεχομένως και ο ίδιος ψήφισαν τον Τζιτζικωστα.
    Κρίνουν την επιλογή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλά κάνει ο Δήμαρχος και διεκδικεί για την πόλη του. Το ίδιο έπρεπε να κάνει και ο Αντιπεριφερειάρχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε Υζιτζι ντροπή ...μονο η Θεσσαλονίκη υπάρχει για σενα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ