Quantcast

http://picasion.com/

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει το Taxisnet - Ποιοι κερδίζουν έκπτωση 3%

H πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στις 30 Μαρτίου, φέτος, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος θα λήξει στις 30 Ιουνίου. Και φέτος θα ισχύσει η έκπτωση σε όσους φορολογούμενους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος.

«Έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα τον καταβάλουν εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών» επισήμανε η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbeast. Σύμφωνα με την φοροτεχνικό, οι φορολογούμενοι που δεν καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος στο σύνολό του, εφάπαξ, η τροπολογία προβλέπει ότι μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

«Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών. Επομένως, η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024» διευκρίνισε η κα Μακριδάκη.

Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή προβλέπεται και η πληρωμή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου του 2023 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Αναλυτικά, η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

• Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

• Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

• Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).

Τα «πρωτάκια» που πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

«Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση» ανάφερε η κα Μακριδάκη.

Όπως διευκρινίζει η φοροτεχνικός, οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία όταν:

Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.

Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.

Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η φοροτεχνικός υπάρχουν και εξαιρέσεις. «Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ