Quantcast

http://picasion.com/

6 λάθη που κάνουμε όταν αποθηκεύουμε τρόφιμα

Το να μάθετε πώς να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα, να μειώσετε τη σπατάλη και να τα απολαύσετε σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης. Γι’ αυτό, οι περισσότεροι βασικοί κανόνες ασφάλειας των τροφίμων βασίζονται στη σωστή αποθήκευση.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λάθη αποθήκευσης τροφίμων που συχνά κάνουμε οι περισσότεροι και που μπορεί να μην φαίνονται τόσο προφανή. Για να μάθουμε περισσότερα, το marthastewart.com, ρώτησε επιστήμονες τροφίμων, σχετικά με τα πιο συνηθισμένα λάθη αποθήκευσης τροφίμων και πώς να τα διορθώσουμε.

Ψύξη φρούτων και λαχανικών

Αν και μπορεί να φαίνεται σωστό, να ξεπλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, αυτή δεν είναι η καλύτερη κίνηση για τη διάρκεια ζωής τους. Η υγρασία ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια και η μούχλα, ακόμη και στη δροσερή θερμοκρασία του ψυγείου, λέει στο marthastewart.com, ο Bryan Quoc Le, Ph.D., σύμβουλος τροφίμων και συγγραφέας του ”150 Απαντημένες Ερωτήσεις Επιστήμης Τροφίμων”.

Η λύση

Διατηρήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στην αρχική τους συσκευασία ή μεταφέρετέ τα σε διαφορετικό δοχείο, ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος. Είναι καλύτερο να πλένετε τα προϊόντα λίγο πριν είστε έτοιμοι να τα φάτε ή να τα προετοιμάσετε, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τρόφιμα και αποθήκευση

Εάν βάζετε τακτικά στο ψυγείο τα τρόφιμα χωρίς περιτύλιγμα ή ακάλυπτα, ίσως θα πρέπει να κόψετε τη συνήθεια, λέει ο Le. Ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως η μούχλα, μπορούν να ευδοκιμήσουν στην ψυχρή θερμοκρασία του ψυγείου και να προσγειωθούν στα τρόφιμα. Αυτή η έκθεση στον αέρα μπορεί επίσης να επιταχύνει τη χημική διάσπαση των γευστικών ενώσεων στα τρόφιμα, προσθέτει ο Le. «Επιπλέον, τα τρόφιμα μπορούν να μαζέψουν μυρωδιές αρκετά γρήγορα στο ψυγείο, επομένως η κάλυψη των τροφίμων βοηθά στη μείωση του σχηματισμού δυσάρεστων γεύσεων», εξηγεί.

Στην κατάψυξη, η μικροβιακή ανάπτυξη δεν είναι δυνατή — αλλά εάν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μείνουν ακάλυπτα, θα αντιδράσουν αργά με το οξυγόνο στον αέρα και θα αναπτύξουν μια δυσάρεστη γεύση. «Τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να απελευθερώσουν υγρασία, προκαλώντας την ξήρανση της επιφάνειας των τροφίμων», λέει ο Le. Ωστόσο, το σκέπασμα ή το τύλιγμα των τροφίμων στην κατάψυξη θα εμποδίσει τη διαδικασία.

Η λύση

Καλύψτε τα τρόφιμα με πλαστική μεμβράνη ή χρησιμοποιήστε ψυγείο με καπάκι ή δοχεία κατάλληλα για καταψύκτη πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Τοποθέτηση αυγών στην πόρτα του ψυγείου


Ορισμένα ψυγεία έχουν ένα δίσκο αυγών στην πόρτα. Μην το χρησιμοποιείτε: Η αποθήκευση αυγών σε αυτό το σημείο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, λέει η Kimberly Baker, Ph.D., RD, LD, διευθύντρια της ομάδας Clemson Extension Food Systems and Safety Program. Ο λόγος; Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται στους 18 βαθμούς ή λιγότερο για να παραμείνουν φρέσκα, αλλά όταν ανοίγει η πόρτα (κάτι που συμβαίνει συχνά), η θερμοκρασία των αυγών αυξάνεται. Αυτό τους τοποθετεί στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας, στην οποία βακτήρια όπως η σαλμονέλα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα.

Η λύση

Αποθηκεύστε τα αυγά στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου – συνήθως αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος του κάτω ραφιού.

Τρόφιμα για πάρα πολύ καιρό

Τα περισσεύματα μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο σε πολυσύχναστες νύχτες, ειδικά αν μαγειρεύετε για πολλά άτομα. Αλλά αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η σωστή κατάψυξη των υπολειμμάτων δεν σημαίνει ότι θα διαρκέσουν πολύ. «Μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες, ο αριθμός των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε φρεσκοπαρασκευασμένα τρόφιμα είναι αρκετά υψηλός», λέει ο Le. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αναπτύξουν βακτήρια και μούχλα από τον αέρα ή μέσω επαφής με λερωμένα μαχαιροπίρουνα, βρώμικα χέρια ή άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, δεν είναι πάντα δυνατό να πούμε εάν τα τρόφιμα έχουν παθογόνα που προκαλούν ασθένειες, καθώς αυτά τα μικρόβια δεν θα αλλάξουν την εμφάνιση, το χρώμα ή την υφή τους, σύμφωνα με το USDA.

Η λύση

Πετάξτε το φαγητό μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες για να είστε ασφαλείς.

Ετικέτες στα τρόφιμα

Πολλοί μάγειρες βασίζονται στη μνήμη τους – η οποία δεν είναι πάντα ακριβής – για να προσδιορίσουν πότε άνοιξε ή ετοιμάστηκε κάτι. Προσθέτοντας ετικέτες στα τρόφιμα προτού μπουν στο ψυγείο, στην κατάψυξη ή στο ντουλάπι, θα έχετε πιο εύκολο χρόνο να βρείτε τα προϊόντα προτού χαλάσουν. Η επισήμανση θα συμβάλει στη μείωση τόσο του κινδύνου τροφιμογενούς ασθένειας όσο και της σπατάλης στην κουζίνα.

Η λύση

Χρησιμοποιήστε ταινία κατάψυξης, με την ημερομηνία που άνοιξε ή μαγειρεύτηκε, την ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να καταναλωθεί και (αν το δοχείο δεν είναι καθαρό) το προϊόν μέσα.

Επιλέγοντας το λάθος ράφι στο ψυγείο

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος αποθήκευσης τροφίμων είναι η τοποθέτηση των τροφίμων σε λάθος ράφια. Εάν δεν αποθηκευτεί στο σωστό μέρος στο ψυγείο, το ωμό κρέας ή ψάρι μπορεί να στάξουν σε άλλα είδη, προκαλώντας δυνητικά βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Συγκεκριμένα, το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει μικρόβια όπως η σαλμονέλα ή το E.coli, τα οποία φυσιολογικά σκοτώνονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, λέει ο Trevor Craig, σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων στα εργαστήρια Microbac. Αλλά εάν αυτά τα παθογόνα εξαπλωθούν σε άλλα προϊόντα (όπως το ωμό μαρούλι για σαλάτες, για παράδειγμα), μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση.

Η λύση

Το ωμό κρέας ή το ψάρι θα πρέπει να φυλάσσεται στο κάτω ράφι, ενώ τα έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά θα πρέπει να φυλάσσονται από πάνω. Για ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, αποθηκεύστε το ωμό κρέας σε «δοχεία με ανασηκωμένες άκρες ή χείλη για να βοηθήσετε να αποτρέψετε την έκχυση ή το πιτσίλισμα των χυμών», λέει ο Craig.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ