Quantcast

http://picasion.com/

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στην Αγία Βαρβάρα - Ποιοι ήταν εκεί

Την τιμητική του έχει σήμερα το χωριό της Αγίας Βαρβάρας, καθώς γιορτάζει η πολιούχος του χωριού. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Καρέτσας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διοργάνωσαν μια όμορφη εκδήλωση στην αίθουσα του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Τρύφωνος, ενώ μετά την εκδήλωση άναψαν την Χριστουγεννιάτικη Φάτνη  στην κεντρική πλατεία. Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας, οι αντιδήμαρχοι Αλέκος Τσαχουρίδης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Γεωργία Μπατσαρά, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπύρος Κωτσιαντής, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την χειροθεσία του ιερόπαιδος Σωτηρίου Μανώλα εις είσοδον εκκλησιαστικής διακονίας. Κατά τη διάρκεια του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας τέθηκαν σε προσκύνηση αποτμήματα ιερών Λειψάνων της Αγίας.

Δείτε φωτογραφίες:















Δύο λόγια για την Αγία Βαρβάρα πολιούχο του χωριού, αλλά και του Πυροβολικού

Η Αγία Βαρβάρα έζησε όταν στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης ήταν ο Διοκλητιανός. Ο πατέρας της ήταν τοπικός άρχοντας στην Ηλιούπολη (Μπάαλμπεκ) στο Λίβανο.

Λεγόταν Διοσκόρος και ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Ο πατέρας της εκτός από τα υλικά αγαθά, είχε δώσει στην Αγία και μόρφωση. Η Αγία Βαρβάρα όντας όμορφη γυναίκα, κλείστηκε από τον πατέρα της, όταν εκείνος έφυγε για ταξίδι, σε έναν πύργο ούτως ώστε να μην μπορεί κανένας να την δει. 

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της, σκεπτόμενη την παρουσία του Θεού στην φύση, ανακάλυψε την αληθινή θρησκεία μόνη της και από ειδωλολάτρισσα έγινε Χριστιανή. Φεύγοντας ο πατέρας της άφησε εντολή να κατασκευαστεί ένα λουτρό στον πύργο και σε αυτό να ανοιχτούν δύο παράθυρα. 

Η Αγία Βαρβάρα έδωσε εντολή να ανοιχτεί και ένα τρίτο, θέλοντας έτσι να μαρτυρήσει την πίστη της στον τριαδικό Θεό. Γυρνώντας από το ταξίδι ο πατέρας της, και βλέποντας το τρίτο παράθυρο θύμωσε. Τον θυμό του αύξησε η άρνηση της Αγίας να δεχτεί τα συνοικέσια που είχε φέρει μαζί του ο πατέρας της, η ομολογία ότι ήταν πλέον Χριστιανή και όχι ειδωλολάτρισσα, καθώς και το ότι μπροστά του η Αγία Βαρβάρα έκανε το σταυρό της. 

Στον θυμό του πάνω ο πατέρας της προσπάθησε να την αποκεφαλίσει και η Αγία τράπηκε σε φυγή. Κατά την διάρκεια της φυγής της, βρέθηκε στο βουνό όπου κρύφτηκε σε έναν βράχο που άνοιξε θαυματουργικά στα δύο. Όμως ένας βοσκός που είδε το θαύμα, το ανέφερε στον πατέρα της, ο οποίος συνέλαβε τελικά την Αγία και την οδήγησε στον έπαρχο της περιοχής, Μαρκιανό. Εκεί η Αγία ομολόγησε για μια ακόμη φορά την πίστη της και περιγέλασε τα είδωλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ