Η απόσταξη έχει την δική της τεχνική και θέλει εμπειρία ώστε να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα. Η απόσταξη πραγματοποιείτε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου σε παραδοσιακά καζάνια από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου του Πλαταμώνα.
Δυστυχώς η φετινή χρονιά (2022) δεν ήταν καλή. Ο καύσωνας του περσινού καλοκαιριού επέδρασε αρνητικά στην παραγωγή της κουμαριάς. Οι ποσότητες που έφτασαν για απόσταξη ήταν μικρές. Παρόλα αυτά οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί άνοιξαν τα ρακοκάζανά τους για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα. Οι οποίοι, αν και ήταν μεγαλύτερη η κούραση φέτος για την συλλογή των κούμαρων το επιχείρησαν. Έτσι όλοι μαζί κατάφεραν και φέτος να παράξουν το τοπικό κουμαρίσιο παραδοσιακό τσίπουρο προς τέρψιν δική τους άλλα και των επισκεπτών την περιοχής.
Η φωτογραφία είναι από το παραδοσιακό αποστακτήριο των αδελφών Αθανασίου Πολυχρού.
Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τέχν. Γεωπόνος
Επιστημονικός Συνεργάτης Π. Ε. Πιερίας
Δυστυχώς η φετινή χρονιά (2022) δεν ήταν καλή. Ο καύσωνας του περσινού καλοκαιριού επέδρασε αρνητικά στην παραγωγή της κουμαριάς. Οι ποσότητες που έφτασαν για απόσταξη ήταν μικρές. Παρόλα αυτά οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί άνοιξαν τα ρακοκάζανά τους για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα. Οι οποίοι, αν και ήταν μεγαλύτερη η κούραση φέτος για την συλλογή των κούμαρων το επιχείρησαν. Έτσι όλοι μαζί κατάφεραν και φέτος να παράξουν το τοπικό κουμαρίσιο παραδοσιακό τσίπουρο προς τέρψιν δική τους άλλα και των επισκεπτών την περιοχής.
Η φωτογραφία είναι από το παραδοσιακό αποστακτήριο των αδελφών Αθανασίου Πολυχρού.
Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τέχν. Γεωπόνος
Επιστημονικός Συνεργάτης Π. Ε. Πιερίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.