Τι και αν μπαίνουμε σιγά σιγά στον χειμώνα και στις πρώτες βιτρίνες της Βέροιας άρχισαν να αναβοσβήνουν χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας ταξιδεύει γευστικά στις Κυκλάδες -γιατί τις λατρεύουμε όλο το χρόνο- φτιάχνοντάς μας Συριανούς φραγκοκεφτέδες. Νόστιμοι κεφτέδες από χοντροκομμένο χοιρινό κιμά που συνοδεύονται τέλεια από κυκλαδίτικο τζατζίκι για να δροσιστούν! Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
1 κιλό κιμά χοιρινό χοντροκομμένο
2 κ.σ. μαραθόσπορους, χοντροσπασμένους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 μαραθόριζα (φινόκιο), τριμμένη
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι
αλεύρι + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Κυκλαδίτικο τζατζίκι
2 αγγούρια, τριμμένα στον τρίφτη
1 κ.σ. αλάτι
300 γρ. ξινοτύρι
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλ. ελαιόλαδο
1 πιπεριά πράσινη καυτερή
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. μαραθόσπορους
½ κ.γ. πιπέρι λευκό
ξύσμα από 1 λεμόνι
tips: Αν δεν βρίσκουμε ξινοτύρι, χρησιμοποιούμε μανούρι.
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά με τον μαραθόσπορο (για να αρωματιστεί καλύτερα). Την επομένη, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο για 1-2΄ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τον ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε το ξύσμα. Μουλιάζουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού σε νερό και τις στύβουμε. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε και τα αυγά και ζυμώνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30΄, πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Σερβίρουμε με κυκλαδίτικο τζατζίκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.