Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: 35.000 μαθητές εκτός των δημόσιων πανεπιστημίων

Από το Τμήμα Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: «Οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής γίνονται πραγματικότητα για τα παιδιά που εν καιρώ πανδημίας έδωσαν τη μάχη για την είσοδό τους στις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τη τυφλή στήριξη των 158 προθύμων της βουλής, νομοθετεί απολύτως ταξικά προς όφελος των εχόντων, των πλουσίων και των ημετέρων, χωρίς καμιά διαβούλευση με τη κοινωνία και τους φορείς της.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν τη Δημόσια Παιδεία ως βαρίδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό και εμπόδιο στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν φίλους και ημετέρους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς που τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον με τηλεκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας άλλαξε τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκλείοντας με την ελάχιστη βάση εισαγωγής τουλάχιστον 35.000 μαθητές και μαθήτριες από τους/τις 92000 υποψήφιους. Πάνω από το 1/3 των υποψηφίων, περισσότεροι από 20.000 σε σχέση με πέρυσι αναμένονται να μην έχουν καν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες, ιδίως στις περιπτώσεις των ειδικών μαθημάτων, πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους.

Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και πολλά παιδιά από τα λύκεια της Βέροιας, της Αλεξάνδρειας, της Νάουσας και όλης της Ημαθίας, που έρχονται τα ίδια και οι γονείς τους σε απελπιστική θέση αφού η οικονομική τους κατάσταση δεν επιτρέπει τη φοίτησή τους στα ιδιωτικά κολέγια.

Ταυτόχρονα πολλά πανεπιστημιακά τμήματα θα μείνουν με κενές θέσεις και απειλούνται με μαρασμό και κατάργηση. Αντιθέτως τα ιδιωτικά κολέγια δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τη πελατεία τους, μοιράζοντας πλέον αφειδώς ισότιμα επαγγελματικά πτυχία, αφού για την πρόσβασή τους σε αυτά δεν ισχύει καμία βάση εισαγωγής ή άλλη προϋπόθεση πέραν του εισοδήματος.

Στην ίδια λογική, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ., νομοθετεί στη Βουλή την αποδιάρθρωση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας και την εισαγωγή κανόνων και νοοτροπίας της αγοράς στη δημόσια εκπαίδευση, επιδιώκοντας να υλοποιήσει την αποδέσμευση της πολιτείας από την υποχρέωσή της να στηρίζει το δημόσιο αγαθό της παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό! Και αυτοί οι σχεδιασμοί θα βρουν την κοινωνία απέναντι!

Καλούμε την υπουργό Παιδείας έστω και την ύστατη στιγμή να μην εφαρμόσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»!

17 σχόλια:

  1. Από αυτούς που κόπηκαν ( και από όσους έχουν εισαχθεί βέβαια ),πόσοι είχαν ελπίδα να αποφοιτήσουν και να μην μετατραπούν σε αιώνιους φοιτητές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές οικονομισιες τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,όσο νάνε ένα 20-30% εκεί θα πάει από αυτούς που δεν πέρασαν. Επίσης θα πετύχουμε και την πολυπόθητη συγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα γιατί εκεί υπάρχουν τα εκπαιδευτήρια. Πότε ξανά αριστερά,παρά μόνο φιλελεύθερα καπιταλιστικά,για να δούμε τον μικρομεσαίο πλούσιο και ελεύθερο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανενας δεν υποχρεωνει κανεναν να παει σε ιδιωτικο!!! Εαν πιστευει καποιος οτι πραγματκα αξιζει να ξαναδωσει!!! Οταν τα σκατε σε ιδιαιτερα κσι φροντιστηρια γιατι η πλεοψηφια των καθηγητων ειναι αδιαφοροι - ασχετοι - τεμπεληδες - ημιαμορφωτοι δεν σας πειραζει!!!! Να περνα το καθε αντε μη πω με 4 κσι 5 και 0.1 και να πληρωνει ο λαος!!! Εσυ να πας να σέξετασει γιατρος που περασε με 5!!! Να πας να σου χτισει σπιτι μηχανικος που λες κανε στροφη 180 μοιρων και κανει πληρη κυκλο!!!! Δηλαδη δεκαετια 80 και90 που περνουσαν 3-4 στους 10 ειχαμε φασισμο!!! Ετσι παιδια ολοι φοιτητες ολοι καθηγητες σε διαλυμενα πανεπιστημια για να σε κυβερνουν αποφοιτοι του κολλεγιου της σχολης χιλλ και λοιπον ιδιωτικων που σπουδαζουν οι γονοι των επαναστατων!!! Και να στελνουν τα παιδια τους στα εξωτερικα βγαζοντας 50000 ευρω πριν τα κσπιταλ κοντρολς για τιε σπουδες θυγατερων και υιων και μετα να ψηφιζουν για απαγορευση ιδρυσης ιδιωτικων πανεπθστημιων στην Ελλαδα!!!!

      Διαγραφή
    2. Φίλε σωστά το λες αυτό με τους γονους των επαναστατών,που σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως Σαμαράς, Κυριάκος, Καραμανλής, Σημίτης, Γιώργος και τόσοι άλλοι,αλλά δεν είδα πουθενά να απαγορεύουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,το αντίθετο μάλιστα μήπως κάνεις λάθος, γιατί το 80 και το 90 κάνανε θραύση η Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία και λιγότερο Γερμανία, Αγγλία,ΗΠΑ όπου έφευγε συνάλλαγμα (μια αιτία κιαυτη της οικονομικής κατάπτωσης). Πάντως να το δεις σοβαρά βρίσκεσαι σε πολιτικόκοινωνικη σύγχυση.

      Διαγραφή
    3. Σωστα αλλα οι δεξιοι τουλαχιστον ηταν υπερ των ιδιωυτικων για να μην ... φευγει συναλλαγμα οπως γραφεις! Το προβλημα ειναι οταν εσυ ή (και τα τεκνα σου) φοιτουν απο το νηπιαγωγειο σε ιδιωτικα αλλα στην Βουλη ψηφιζουν εναντια στα ιδιωτικα και ας σκανε 20, 30, 50 χιλιαρικα Ευρω για τα τέκνα τους στους κακους Ευρωπαιους καιΑμερικανους. Και επειδη δεν γνωριζεις οι σπουδες Αγγλια για ντοπιους και απο χωρες ΕΟΚ ηταν ΔΩΡΕΑΝ!!!! Απο τριτες χωρες μην σου πω υι πληρωναν!!! Μεταπτυχιακα 3-5 χιλ στερλινες κσι Χ 4 για τους εκτος ΕΟΚ!!! Με Μπλαιρ ξεκινησαν διδακτρα!!! Επισης Γερμανια ΔΩΡΕΑΝ!! Για την φαμπρικα των Βαλκανικων σχολων με τις μεταγραφες και τις... εξετασεις του ΔΙΚΑΤΣΑ οποιος θυμαται κλαει και γελαει !!!

      Διαγραφή
    4. Πλατιαζεις και προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα,και τέλος με το ΔΙΚΑΤΣΑ έρχεσαι στα λόγια μου.

      Διαγραφή
  3. Και τόσα χρόνια που τελείωναν τα Πανεπιστήμια και δεν είχαν δουλειά και έφευγαν στο εξωτερικό τι γινόταν; οφελούνταν οι άλλες χώρες από την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση που πληρώναμε εμείς. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν οφελείται κάνεις όταν σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια και μένουν άνεργα τα παιδιά μας. Το παραγωγικό μοντέλο που δεν υπήρχε πριν (το δημόσιο ήταν μονόδρομος) επειχειρήται να δημιουργηθεί τώρα και χρειάζεται ειδικευμένους επαγγελματίες τεχνολογικής εκπαίδευσης κυρίως, στους οποίους υπάρχει σοβαρό έλλειμμα.
    Να φροντίσουμε τουλάχιστον να παράγουμε καταρτησμένους επαγγελματίες και μετά να κρίνουμε το μοντέλο αυτό. Με το προηγούμενο πάντως είχαμε φτάσει σε αδιέξοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι 10,το ιδιωτικό κόστος των παιδιών που συμμετέχουν σαυτην είναι 100, άρα το υπόλοιπο 90 είτε το κρατάς στην Ελλάδα ή το στέλνεις έξω. Τους εξειδικευμένους επαγγελματίες σε ποια αγορά εργασίας θα τους απορροφήσεις (βιομηχανία, εξαγωγές, κατασκευές,που;). Όσο για αυτό το μοντέλο για να το κρίνουμε πρέπει να το ξέρουμε πρώτον και δεύτερον σε τι διαφέρει από το προηγούμενο?

      Διαγραφή
  4. και γιατί να συντηρούμε ακόμη την βιομηχανία των πανεπιστημίων;;;ας πάρει επιτέλους όλο αυτό ένα τέλος. Εξάλλου και το εξευτελιστικό 2ή3ή4 κλπ να γράφουν και να μπαίνουν σε σχολές ας σταματήσει εδώ και τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας που αναρωτιέται γιατί να συντηρούμε την βιομηχανία των πανεπιστημίων. Η λέξη παιδεία σου λέει κάτι;

      Διαγραφή
    2. εχετε δει μηχανογραφικα τα τελευταια χρονια;; 500 σχολες που κανεις δεν ξερει το αντικειμενο και την αποκατασταση που δινουν. Και χωρις καθηγητες, ετσι για να συντηρειται το συστημα και να εχει η καθε πολη 2-3 σχολες λες κι αυτο ειναι ανπτυξη

      Διαγραφή
  5. Αν είναι στούρνοι τι να γίνει δηλαδή; Να πάνε στα πανεπιστήμια και να γίνουν αιώνιοι φοιτητές; Ας έστρωναν τον πισινούλη τους να διαβάσουν για να περάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αγησίλαε όταν μιλάς για παιδιά που έδωσαν εισαγωγικές στα ιδρύματα τα εκπαιδευτικά,μην κοιτάς τον καθρέφτη σου,όλα έχουν την αξία τους.

      Διαγραφή
  6. Και γιατι εστιάζουμε στην ιδιωτική παιδεία; Γιατι να υπάρχει ιδιώτης οικοδόμος, αγρότης, μπακάλης και κατασκευαστής αυτοκινήτων; Γιατί κάποια Δημόσια και κάποια όχι; Θα τραβάνε κουπί οι μισοί για να τρώνε ΄καλά μόνο οι άλλοι μισοί; Ε λοιπόν αφου εμείς είμαστε ακόμη στην αλφαβήτα, η ιστορία η πρόσφατη, έδειξε γιατί. Γιατι ο ανταγωνισμός, η υπεροχή του ισχυρότερου, η επιτυχία του ικανότερου και καταλληλότερου, ειναι μια φυσική διεργασία. Δεν γίνεται όλοι να μπουν στα πανεπιστήμια. Δεν γίνεται όλοι να γίνουν διευθυντές ή πιλότοι. Κάποιοι θα γίνουν οικοδόμοι, τσαγκάρηδες και κτηνοτρόφοι. Το γιατι ειναι αναγκαία η Δημόσια εκπαίδευση, να ρωτήσουμε να την υπερασπιστούν κάποιοι επαναστάτες της οκάς, που στέλνουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική, ενω την καταριόνται. Αυτοί οι επαναστάτες, διεκδικούν λεκτικά, μισθούς καλούς για εμάς, ενώ πρακτικά εξασφαλίζουν για τους ίδιους, πολλαπλάσιους. Η Βόρειος Κορέα, δεν ειναι μακρυά με την Δημόσια δωρεάν παιδεία της, με την μόνιμη δουλειά και περίθαλψη. Ευχαρίστως θα δεχόταν πολλούς δικούς μας "επαναστάτες" αλλά, προθυμία μηδέν. Αριστεροί δεξιοί, Γερμανίες, Αμερικές και Αγγλίες επιλέγουν. Και στην εκπαίδευση όπως σε κάθε τι Δημόσιο, ειναι μπάτε σκύλοι αλέστε χωρις να μας νοιάζει ποιος πληρώνει τον βαρκάρη. Την αποτυχία της και Δημόσιας εκπαίδευσης, την αναδεικνύουν τα φροντιστήρια. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, κάποιοι μπορούν να παίρνουν καινούρια ρούχα για τα παιδιά τους, τακτικά, όπως και να τους παρέχουν καλύτερη εκπαίδευση. Οικονομικό ειναι το θέμα. Θα έλεγα οτι αιτία και αυτού του κακού ειναι οτι απουσιάζει ο πατριωτισμός. Δεν αγαπάμε τον τόπο μας παρά το τομάρι μας και μόνον. Για τον παραλογισμό δεν συζητάω. Να υπερασπίζομαι εκλογικά κάποιον που ειναι υπέρ της Δημόσιας παιδείας, να καταριέται στην ιδιωτική αλλά, να επιλέγει για τα παιδιά του την ιδιωτική. Βγαίνει άκρη με τέτοια λογική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ορισμένοι έχουν περιορισμένο φάσμα σκέψης και επιχειρημάτων,δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν έχουν σε ΟΛΑ δίκαιο,και επιχειρούν με στείρα λογική όχι να πείσουν τους άλλους αλλά να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαλλον δεν εχετε καταλαβει την ιδεοληψια της Κυβερνησης σε σχεση με οτι ειναι ιδιωτικο. Εδω και ενα χρονο εχει εξισωσει τα πτυχια κολλεγιων με τα Πανεπιστημιακα. Τωρα θελει να τους στειλει και περισσοτερους πελατες. Και ποιοι το κανουν αυτο; Καποιοι που δεν κριθηκαν ποτε σε εξετασεις ...Απλα πηραν το απολυτηριο και οντας "αξιοι",μπηκανε στα Χαρβαντ και γυρισανε σε υπουργικες ( και πρωθυπουργικες ) καρεκλες να μας κουνανε το δακτυλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ