Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με επιτυχία η Διημερίδα στην Ημαθία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τι δήλωσε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διημερίδας 17-18 Απριλίου 2021 για τα 200 χρόνια από το 1821 που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας σε συνεργασία με τους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας και το 3ο ΠΕ.ΚΕ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας. Σε δήλωσή της η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας Συρμούλα Τζήμα ανέφερε τα εξής:


«Συμμετείχα και παρακολούθησα με συγκίνηση και ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των μαθητών μας! Οι μαθητές με βιωματικό και διερευνητικό τρόπο μάθησης και με την καθοδήγηση των ακούραστων δασκάλων και καθηγητών τους μέσα από εικόνες, τραγούδια, ποιήματα, ζωγραφιές, έρευνες και κείμενα προσέγγισαν με τη δική τους ματιά την επανάσταση του 1821.


Την Κυριακή 18 Απριλίου 2021 οι έγκριτοι ιστορικοί παρουσίασαν με επιστημονικό και γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα της Τοπικής ιστορίας σε σχέση με την επανάσταση του 1821».

Διαβάστε αναλυτικά τον χαιρετισμό που απηύθυνε η Συρμούλα Τζήμα για τις παρουσιάσεις των μαθητών: 

«Ως αντιδήμαρχος Παιδείας και ισότητας Φύλων του Δήμου Βέροιας και ως εκπρόσωπος του Δήμου Βέροιας σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και την πρωτοβουλία να δούμε την επέτειο αυτή μέσα από τα μάτια των μαθητών μας. Με τη βοήθεια πάντοτε και τη συνδρομή των ακούραστων δασκάλων και καθηγητών τους.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε καταλύτης στον αγώνα της επανάστασης στάθηκε η Παιδεία. Μέσα από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό διενεργούνται όλες εκείνες οι ζυμώσεις που θα φωτίσουν το Γένος, θα ταρακουνήσουν τον σκλαβωμένο ραγιά και θα οδηγήσουν στην συνειδητοποίηση και από τον πιο απλό άνθρωπο ότι θα πρέπει να ορίζει την ανθρώπινη υπόστασή του, την τιμή και την αξιοπρέπειά του ο ίδιος ελεύθερα. 

Κρυφό σχολείο, οι Μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους, μετά οι Φιλικοί και ύστερα oι αγωνιστές του 21, όλοι εργάζονται για την αφύπνιση της εθνικής μας συνείδησης. Η αφύπνιση του πνεύματος είναι εκείνη που θα πυροδοτήσει και το σώμα να δώσει σθεναρά τις μάχες, για τη ελευθερία της πατρίδας.

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Αγώνα για την ελευθερία και την εδαφική μας ανεξαρτησία. Οι θυσίες των Αγωνιστών του ΄21, οι αξίες και τα ιδανικά, μας συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα.

Ερευνώντας αυτόν τον αγώνα παιδιά, νέοι και εκπαιδευτικοί προσπαθούν σήμερα να μας δώσουν τη δική τους προσέγγιση και να αφήσουν το δικό τους «αποτύπωμα» και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Προσεγγίζουν τον αγώνα και την επανάσταση τόσο ολιστικά, όσο και σε επίπεδο τοπικής ιστορίας. Στη Βέροια, τα ιστορικά πλατάνια της πόλης όπου μαρτύρησαν ήρωες όπως τα αδέλφια Καραδήμου και ο μητροπολίτης Αρσένιος, η εξέγερση και η αιματηρή μάχη της Δοβρά, και στη συνέχεια μετά την οδυνηρή κατάληξη λόγω των άνισων δυνάμεων στη Δοβρά, το οχύρωμα στη Νάουσα, το ολοκαύτωμα της Νάουσας και οι θυσία των Ηρώων τον Απρίλη του 1822. Τόσοι πολλοί οι ήρωες της Νάουσας, Γυναίκες της πόλης προτιμούν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους από τη Αράπιτσα στο ποτάμι παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Οι νέοι μας σήμερα, οι μαθητές μας , οι έφηβοι ζουν σε μία περίοδο που οι εξελίξεις σε κάθε επίπεδο τεχνολογίας, επιστημών, πολιτικής είναι καταιγιστικές, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι επίσης πολλοί και σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι αντικειμενικές δυσκολίες μιας πανδημίας όπως αυτή που ζούμε εδώ και ένα χρόνο και στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των νέων μας. 

Σε επίπεδο Δήμου, προσπαθούμε να δώσουμε διαρκώς βήμα στους νέους μας και προσφάτως οργανώσαμε ανήμερα της 25ης Μαρτίου Τηλεκδήλωση για τη συμβολή της γυναίκας στην επανάσταση του 1821 και προετοιμάζουμε μια φιλόδοξη πρόταση για το πρόγραμμα Τρότσης για τη Βέροια και τη σχέση της με την επανάσταση του 1821.

Ενόψει και της 200ης επετείου από το 1821 να σημειώσουμε ότι οι ήρωες θέλησαν τότε να ξαναφτιάξουν ένα ανεξάρτητο κράτος με ελεύθερους Πολίτες, οφείλουμε λοιπόν να τους δικαιώσουμε, κυρίως μέσω της βελτίωσης της ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, να αλλάξουμε τη νοοτροπία των Ελλήνων προς το Κράτος, να πάψουν να βλέπουν οι πολίτες το κράτος εχθρικά και ανομικά, να κατανοήσουμε πως το Κράτος είναι δικό μας (ελληνικό), υπάρχει για εμάς και όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τη λειτουργία του, όπως και της Δημοκρατίας μας γενικότερα, να ωριμάσουν οι νέοι μας ως Πολίτες και να διαπνέονται από έναν νέο σύγχρονο Πατριωτισμό που θα εμπνέει τους πάντες, το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΌ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΌ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΌ.

Αυτά από εμένα, να απολαύσουμε τους μαθητές μας, τις ομάδες από σχολεία της Βέροιας , της Νάουσας και τις Αλεξάνδρειας! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις Δ/νσεις Εκπ/σης και στην υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων, όπως και στα σχολεία που συμμετέχουν».

1 σχόλιο:

  1. Όλα για το θεαθήναι.. Εκπληρώθηκε η γιορτή των 200 χρόνων για ακόμη μια φορά με εικονικό τρόπο! Αφήστε τις τηλεχαζομαρες και πιάστε δουλειά αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ