Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πάσχα: Τι ζητά η Εκκλησία για τη Μεγάλη Εβδομάδα - «Φρένο» στις προσδοκίες από τη νέα ΚΥΑ

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τους ειδικούς για το τί θα ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα, σε ό,τι αφορά τους ναούς. Τα δεδομένα, μέχρι σήμερα, δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ
καταγράφηκε και ένα νέο ρεκόρ διασωληνωμένων. Ένα από τα σημεία που δίνουν ελπίδα είναι η φάση της αυξημένης επιτήρησης που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με τα υποχρεωτικά self tests για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Τι ζητά η Εκκλησία για το Πάσχα

Η Εκκλησία, με επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποσαφήνισε τις θέσεις της για το Πάσχα και τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.

Στην ίδια επιστολή, η ΔΙΣ επισημαίνει να γίνονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ενα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.

Στο τραπέζι ενδέχεται να τεθεί και η «επιστράτευση» των self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών -ίσως και για τους πιστούς. Κατά τις ίδιες πηγές, οι επαφές ανάμεσα στους ειδικούς, την κυβέρνηση και την Εκκλησία θα πυκνώσουν τις προσεχείς ημέρες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

«Φρένο» βάζει η νέα ΚΥΑ - Τι προβλέπει για τους ναούς

Οι ειδικοί παραμένουν διστακτικοί στο ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δημοσιεύτηκε, σήμερα, σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».

Τι λένε οι Ιεράρχες και κληρικοί

Για το λεπτό ζήτημα της λειτουργίας των ναών κατά το Πάσχα μίλησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε, σε συνέντευξή του στο MEGA, ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες».

Όσον αφορά την ώρα της Αναστάσεως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος εμφανίστηκε κάθετος. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» υπογράμμισε καταλήγοντας.

13 σχόλια:

  1. Ἀρκετά ἀνεχθήκαμε τήν σατανοκίνητο κυβέρνησι, τούς χριστιανοφοβικούς «εἰδικούς» καί τήν συνοδοιποροῦσα σεργιανίζουσα Ἱεραρχία. Οἱ Ἱεροί Ναοί δέν εἶναι πηγές μολυσμοῦ ἀλλ' ἀγιασμοῦ. Ἀνοικτές ἐκκλησίες χωρίς κανένα περιορισμό ἐδῶ καί τώρα! Σ' ὅποιον δέν ἀρέσει, νά πάῃ σέ ἄλλη χώρα. Δέν πολέμησαν οἱ πρόγονοί μας γιά νά δίνουμε λογαριασμό σέ κάθε Μέγγελε πότε, πῶς καί ἂν θά ἐκκλησιαζώμαστε, μέ πρόσχημα μία ἐπιδημία._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε αμα ησουν πραγματικος χριστιανος δεν θα μιλουσες ετσι.

      Διαγραφή
    2. Όχι φίλε, αν μελετήσεις την χριστιανική ιστορία, θα δεις ότι οι πραγματικοί χριστιανοί αντιδρούν και με εν Χριστώ αγάπη, λεν το ΝΑΙ, ΝΑΙ και το ΟΥ, ΟΥ χωρίς διγλωσσία και διπλωματία.

      Διαγραφή
  2. Αντίσταση και μαχητικό φρόνημα από ποιούς, φίλε Δημήτρη? Από τους δεσποτάδες, όπως στα χρόνια του Χριστού, το διεφθαρμένο ιερατείο? Ή από τον επίσης διεφθαρμένο λαό, που σαν τα γίδια σπεύδουν να τρυπηθούν με το e-μβόλιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοίμασε μια σταυροφορία "μαχητικό πνεύμα",ασπιλε και αμολυντε HE...MAC.... εναντίον του διεφθαρμένου ιερατείου και λαού και σώσε εμάς τα γίδια. Πάντως να ξέρεις βρίσκεσαι πολύ κοντά σαυτο που λέει ο λαός "είσαι για δέσιμο".

      Διαγραφή
    2. Τά ἀντίθεα τομάρια πού κυβερνοῦν τήν χώρα καί πού βγάζουν σπυριά ὅταν βλέπουν Σταυρό, «ζορίζονται» ἐξαιρετικά νά ἐπιτρέψουν στούς Χριστιανούς τοῦ τόπου τούτου νά ἑορτάσουν μέ ἀνοικτούς Ναούς, ἔστω καί λειψά, ἔστω καί μέ τά ἄθλια μέτρα, τό Ἅγιο Πάσχα στίς 2 Μαΐου, ἐνῷ τήν ἴδια ὥρα ἔχουν ἤδη κανονίσει ν' ἀνοίξουν την χώρα σέ πάσης φύσεως ξένους τουρίστες στίς 14 Μαΐου (ἀσχέτως τῶν οὕτως ἢ ἄλλως ψευδῶν ἐπιδημιολογικῶν δεδομένων, τά οποῖα χρησιμοποιοῦν συνεχῶς ὡς μπαμπούλα).
      Δύο μέτρα καί δύο σταθμά, λοιπόν. Ἀκραῖος «ρατσισμός» καί διακρίσεις κατά τῶν Χριστιανῶν Ἑλλήνων.
      Ποιός κυβερνάει αὐτόν τόν τόπο;
      Ποιός ἐλευθέρωσε αὐτή τήν χώρα;
      Ὁ δρόμος πού έχεις διαλέξει ἐδῶ καί χρόνια, φαντασμένε ὀρθολογιστή, σέ ὡδήγησε ἀπ' ευθείας στόν γκρεμό.
      Οἱ πατέρες σας πάνω ἀπό ὅλα σέβονταν τόν Θεό. Ἐσεῖς ὅμως δώσατε τήν Πίστι τῶν πατέρων σας στά σκυλιά (οὔτε κἄν γιά 30 ἀργύρια). Καί γι' αὐτό γοργά πλησιάζει ἡ ὥρα τῆς ὁλοκληρωτικῆς καταστροφῆς σας, τελειωμένοι καραντινάκηδες. Μόνοι σας μπήκατε στόν τάφο προτοῦ βγῇ ἡ μίζερη ψυχή σας!

      Διαγραφή
  3. Δημητράκη σου βάλε τη μάσκα σου και σώπασε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε!όχι και την Ανάσταση πριν τις 9μμ. Είπαμε να προφυλαχθούμε από τον ιό όχι και από την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΊΟΥ. Καιρός να σταματήσουν τα καραγκιοζιλικια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε ss ασχολησου με τα ποδοσφαιρικά εσύ. Αγραμμάτε που έχει και άποψη. Κούρασες τσαρλατάνε γερομπιζμπικι. Το έκανες το εμβόλιο; Άρα είσαι προστατευμένος. Σωστά; Άντε βγάλε το ΣΚΑΣΜΟ επιτέλους θεόχαζε.

      Διαγραφή
  5. Κατάντια, η Εκκλησία του Χριστού να γίνεται επαίτης στους αφορισμενους μασόνους. Ο πιστός λαός δεν το δέχεται αυτό. Το ακούτε, ολιγόπιστοι αρχιερείς? Ο λαός σας επικυρώνει με το "άξιος" και ο λαός σας κατακρημνίζει με το "ανάξιος", μην το ξεχνάτε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Beeeeeee prowata Mesa sto mantri. I pethera mou 78 Eton xoris kapia prowlimata Mia Xara stin igia tis ekane t emboleo k simera xamogelusa San Ena prowato. Xerotane k kamarone.tis rotao giati to ekanes? Ke mu Lei etsi ipane stin thleorasi. Tis ipa na Kani tin diathiki tis na ine etimi MI xasume ke to meridio. Etsi ine o ellinas. Ena prowato. Kali metania prowata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετάφραση του παραπάνω σχολίου:Βεεεεεεε προουατα Μεςα στο μαντρί. Ι πετηερα μου 78 Ετον χορις καπια προουλιματα Μια Ξαρα στιν ιγκια τις εκανερε τ εμπολεο κ ςιμερα ξαμογκελουσα Σαν Ενα προουατο.Ξεροτανε κ καμαρονε.τις ροταο γκιατι το εκανες?Κε μυ Λει ετςι ιπανε ςτιν τχλεοραςι.Τις ιπα να Κανι τιν ντιατχικι τις να ινε ετιμι ΜΙ ξασυμε κε τι μεριντιο.Ετςι ινε ο ελλινας.Ενα προουατο.Καλι μετανια προουατα.

      Διαγραφή
  7. Όποιος έχει μια μολυσματική ασθένεια και κολλήσει τον συνάνθρωπο του είναι φονιάς. Στην εκκλησία ποσοι τετοιοι πήγαν και θα πάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ