Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Οι παγετοί φρενάρουν την παραγωγή ακτινίδιου - Ως 1,50€ η τιμή στα τελευταία

Όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης, με τα νέα στρέμματα που μπαίνουν από φέτος στην παραγωγή, χωρίς τις ζημιές, θα μιλάγαμε για αύξηση τουλάχιστον 20% από πέρσι. Τον Οκτώβριο μαζεύονται κάθε χρόνο τα ακτινίδια, όμως οι ενδείξεις ως τώρα προμηνύουν, αν όχι μια μεγάλη μείωση της παραγωγής, τουλάχιστον όχι... αύξηση, δεδομένου ότι μπαίνουν σε παραγωγή πολλές νέες εκτάσεις, που συμπληρώνουν την τετραετία φέτος. Αυτά με την προϋπόθεση βέβαια, εφεξής να πάει καλά ο καιρός και να μην υπάρξουν άλλες ζημιές.

Στην Πιερία υπάρχει επίπτωση στις ακτινιδιές από τον τελευταίο παγετό


Ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινιδίων, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Πιερίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι και στην περιοχή αυτή έπεσε αρκετός παγετός, όμως είναι νωρίς ακόμα, προκειμένου να γίνει εκτίμηση για το ύψος της παραγωγής, αν και σίγουρα θα υπάρξει επίπτωση από τον παγετό. Βέβαια, όπως μας επεσήμανε ο κ. Φόλιος, όπως πέρσι, έτσι και φέτος προστίθενται νέα στρέμματα στην παραγωγή, μπαίνοντας πλέον στο τέταρτο έτος καλλιέργειας.

Τα πιο πολλά κτήματα έχουν ζημιά άνω του 50%


Στην Ημαθία σε δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ιδίως των αλλεπάλληλων παγετών. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Βασίλης Τσούγκας, παραγωγός από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας, τα στα πιο πολλά κτήματα με ακτινιδιές, οι ζημιές είναι ολικές, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι μπαίνουν και νέες εκτάσεις στην παραγωγή. Ως νομός Ημαθίας, υπολογίζει ο κ. Τσούγκας, η μείωση από πέρσι, θα είναι το λιγότερο 20%, καθώς υπάρχουν κτήματα με ολική καταστροφή, αλλά και χωράφια που έμειναν ανέγγιχτα.

Έως 100% η ζημιά σε Πέλλα και Ημαθία


Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών μας μετέφερε το προηγούμενο διάστημα τις αγωνίες του κόσμου, λόγω του πρόσφατου παγετού. Όπως μας λέει, μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο όσον αφορά στις επιπτώσεις από τους παγετούς, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε Πέλλα και Ημαθία. Σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, αρκετά κτήματα πέριξ των ορεινών όγκων έχουν καλή εικόνα, όμως σε θύλακες παγετού, υπάρχουν κτήματα με ζημιά από 20 έως 100%. Πρέπει, όμως, εξηγεί ο ίδιος, να λάβουμε υπόψη ότι αρκετά κτήματα μπαίνουν σε παραγωγή από φέτος και παράλληλα, πολλά στρέμματα μπήκαν φέτος και θα δώσουν καρπό σε τρία- τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Παστόπουλο, για ζημιές παραπονιούνται οι αγρότες και σε άλλες περιοχές με ακτινίδια, όπως είναι η Άρτα για παράδειγμα, ενώ ζημιές όπως πρώτοι γράψαμε έχουμε και στις ακτινιδιές της Καβάλας.

Ολοκληρωτική η καταστροφή σε πολλά κτήματα στον Πυργετό

Για πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα ακτινίδια του Πυργετού τη νέα χρονιά, κάνει λόγο εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θανάσης Βλάχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού Λάρισας δήμου Τεμπών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλά κτήματα οι ζημιές είναι καθολικές, οπότε αναμένεται σίγουρα μειωμένη παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός εμπορεύεται τώρα τις τελευταίες ποσότητες ακτινίδιου από την περσινή χρονιά, σε τιμές που αγγίζουν και τα 1,50 ευρώ (το συσκευασμένο προϊόν).

2 σχόλια:

  1. Υπάρχει όντως ζημιά, το ποσοστό θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Σίγουρα στην Κεντρική Μακεδονία η συνολική παραγωγή θα είναι μειωμένη. Ωστόσο στην περιοχή της Άρτας τα πράγματα είναι καλύτερα.
    Γεωπόνος Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φέτος δεν μας θέλει καθόλου ούτε στα ακτινίδια ούτε στα ροδάκινα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ