Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δήμος Βέροιας: «Επικίνδυνο απόβλητο οι κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων»

Σε ισχύ Πιλοτικό Πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών - Πρόστιμα στους παραβάτες
Οι κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποτελούν επικίνδυνο απόβλητο και η διαχείριση τους αποτελεί υποχρέωση των χρηστών, σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους παραγωγούς φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους, στα σημεία πλήρωσης με νερό των ραντιστικών, στις άκρες των δρόμων ή οπουδήποτε αλλού, καθώς και καύση τους, ρυπαίνουν το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και μολύνουν τα υπόγεια ύδατα. Αποτελούν δε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε μια ευρύτερη περιοχή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο από 300 έως 30.000 ευρώ, για υποβάθμιση περιβάλλοντος και πρόκληση κίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Παρόλο που οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, ο Δήμος Βέροιας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, εφαρμόζει από το έτος 2016 Πιλοτικό Πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πραγματοποιώντας δύο συλλογές κατ΄έτος, όπου παραγωγοί παραδίδουν τους ειδικούς σάκους με τις πλυμένες συσκευασίες πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα μέσω:

• της διαδικασίας του τριπλού ξεπλύματος των πλαστικών φιαλών, αμέσως μετά το άδειασμα του περιεχομένου τους στο βυτίο,
• την διατήρηση της κενής πλαστικής συσκευασίας σε ειδικό σάκο,
• και της παράδοσης τους σε σημεία συλλογής που ανακοινώνονται, ή στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων που διαθέτουν ειδικό κάδο συλλογής,

εξασφαλίζεται η ορθή διαχείριση του επικίνδυνου αυτού αποβλήτου, η προστασία της δημόσιας υγείας και δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να το διαχειριστούν ως μη επικίνδυνο.

Η διαχείριση των συσκευασιών σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη.

«Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το σήμερα καλύτερο…»




Ο Αντιδήμαρχος
Kαθαριότητας - Ανακύκλωσης - Περιβάλλοντος - Πολιτικής Προστασίας

7 σχόλια:

  1. Αααααντε. Σοβαρά; Απο πότε; Πίπτω απο τα σύννεφα. Καρανίκααααα. Σύντροφεεεε. Το ηθικό πλεονέκτημα κάνει δουλειά εδώ; Εσυ όμως δεν εχεις κανένα πρόβλημα ε; Το ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί απο αυτους που διοίκησαν, αν οχι όλοι, πρέπει να ντρέπονται ακόμη μια φορά. Πριν απο πέντε δέκα χρόνια, ξαναείχαμε πιλοτικό πρόγραμμα. Ακόμη εκει είμαστε. Και τι πα να πει πιλοτικό; Δεν ειναι υποχρέωση με νομική ισχύ; Αυτα τα χρόνια της ασυδοσία μεχρι και τωρα, επεβλήθη εστω ενα πρόστιμο σε , εστω, εναν; Να συνεχίσετε κύριοι και αλλού. Πλήρης ασυλία σε όλους αλλα με πιλοτικό για την διακίνηση ναρκωτικών, παιδεραστίας (λόγω εποχής), ληστειών, μίζας, κλοπών. Με πιλοτικά προγράμματα μέχρι να βγει η ψυχή μας. Πιλοτικές μάσες κάποιων έξυπνων, μέχρι να μας πάρει και να μας σηκώσει. Λίγο ντροπή ρε σεις. Λίγο τσίπα. Πως κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια; Πως κοιτάτε τα παιδιά σας στα μάτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσα χρόνια τα ίδια, εσείς μπορεί να μην βαρεθήκατε αλλά εμείς βαρεθήκαμε. Εσείς κάνετε ότι προστατεύετε το περιβάλλον και τους δημότες και οι αγρότες κάνουν ότι δήθεν συμορφώνονται. Παραμύθια. Να μας δείξετε τα πρόστιμα που ρίξατε τα προηγούμενα χρόνια αλλά και εφέτος. Τότε μόνο θα πιστέψουμε ότι κάτι κάνετε. Αλλά ποια πρόστιμα, δεν υπάρχουν πρόστιμα διότι θα χάσετε τους ψήφου μετά. Ετσι μάλλον το περιβάλλον για άλλη μια χρονιά θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών σας. Και το (δούλεμα) συνεχίζεται.
    Τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι μια καλή αρχή η ενημέρωση των πολιτών, θα πρέπει όμως η ενημέρωση να γίνεται σε αυτούς που ρυπαίνουν, δηλαδή τους αγρότες. Κακά τα ψέμματα υπάρχει παρανομία, ο κάθε ένας μπορεί να αποκτήσει άδεια να αγοράζει φυτοφάρμακα και να ψεκάζει με ένα πενηντάρικο (ευρώ) χωρίς να αποδεικνύει τα τυπικά προσόντα. Ραντίζουν με ψεκαστικά ακατάλληλα, ανέλεγκτα και χωρίς άδεια. Το ψεκαστικό νέφος φτάνει τα 30 μέτρα, δεν υπολογίζουν τίποτα. Υπάρχει αντιδημαρχία αγροτικής ανάπτυξης? Και τι κάνουν? Ξύνονται ολημερίς?Δεν καταλαβαίνουν ότι η διαχείριση των αγροτικών αποβλήτων, όσον αφορά την ενημέρωση και τους ελέγχους τους αφορά και έμμεσα και άμεσα; Αναλάβετε πρωτοβουλία σαν Δήμος διότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι στα όρια του Δήμου και μας αφορούν όλους. Και το περιβάλλον και η υγεία των δημοτών!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει κανένας σύμβουλος που θα ζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο τα πρόστιμα που επέβαλε ο Δήμος για το θέμα αυτό; προβλέπεται άλλωστε και από τον κανονισμό καθαριότητας. Τι κάνουν οι πρόεδροι στο θέμα αυτό; μήπως πίνουν τσίπουρα με αυτούς που μολύνουν το περιβάλλον τους; Αλήθεια ξέρουν ότι το τσίπουρο που πίνουν είναι φουλ στα δηλητήρια; Αλήθεια ξέρουν ότι με αυτή την αδιαφορία τους είναι πρώτοι σε καρκίνους στην Ελλάδα; Αλήθεια οι Δημοτικοί σύμβουλοι ξέρουν ότι αν τους ταράξουν στα πρόστιμα θα τους σώσουν τη ζωή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαγορεύεται η απόρριψη τους. Σωστό και συμφωνούμε όλοι. Η οδηγία όμως που συστήνεται δεν έχει καμμία πρακτική εφαρμογή, γιατί δεν απαντά στο ποιος τα διαχειρίζεται, στο πού τα συλλέγει, στο κάθε πότε τα συλλέγει και με ποιον τρόπο. Πρώτα προβλέπεις διαδικασία διαχείρισης και μετά απαγορεύεις και ρίχνεις πρόστιμα. Αλήθεια με τα αδέσποτα σκυλιά τι ακριβώς γίνεται; γιατί εκεί υπάρχει ευθύνη και τη φέρει ακέραια και εξολοκλήρου ο Δήμος. Όπως και για τα ζώα που έχουν εμπλακεί σε τροχαίο, ποιος τα συλλέγει; Θα εξυπηρετούσε να γνωρίζαμε την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και τον αντίστοιχο υπάλληλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η λυση ειναι μεγαλοι καδοι συλλογης ή "καλάθια απο συρματένια πλεγματα στους χωρους υδροληψίας. Καθε 10 μερες να πηγαινει ο αρμοδιος φορεας διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων να τα συγκεντρώνει και αφηστε τα πρόστιμα και τις φοβερες. Πρακτικες λυσεις στο προβλημα χρειαζονται και οχι ποινες και τιμωριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ