Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ντε φτάς πρόεδρε στο Δημαρχείο;

Διασχίζοντας την πλατεία Δημαρχείου συναντήσαμε τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης να διαβάζει μπροστά στην κάμερα κάτι στα ποντιακά. Στην ερώτησή μας τι ακριβώς συμβαίνει, ο κ. Νίκος Τομπουλίδης μας απάντησε πως συμμετέχει σε γύρισμα για λογαριασμό της ΕΡΤ με αφορμή την έκδοση του λεξικού ποντιακής διαλέκτου του Στάθη Αθανασιάδη (Γεροστάθη). Την εξαιρετική αυτή έκδοση δημιούργησαν τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης εκμεταλλευόμενοι την περίοδο της καραντίνας, με υλικό που κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε κάποια χρόνια. Το υλικό άρχισε να συγκεντρώνεται με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, συνταξιούχου γιατρού Κώστα Καμπουρίδη, αλλά και χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Χριστιανού Αθανασιάδη, εγγονού του «γεροστάθη» Ευαστάθιου Τσαντεκίδη- Αθανασιάδη, παιδαγωγού, δασκάλου, λαογράφου, που γεννήθηκε το 1890 και άφησε σπουδαία παρακαταθήκη.


Στις 395 σελίδες του, τα μέλη της Λέσχης έχουν συμπεριλάβει όσο περισσότερες λέξεις μπόρεσαν, προκειμένου «να μην πεθάνει η μητρική γλώσσα των ποντίων», όπως λένε χαρακτηριστικά. 
«Μπορεί να μην είναι το πρώτο ποντιακό λεξικό που κυκλοφορεί, αλλά σίγουρα είναι από τα λίγα που περιλαμβάνουν τόσο σημαντικό αρχείο και τόσο μεγάλο αριθμό δεδομένων», είχε αναφέρει σχετικά ο κ. Τομπουλίδης.


Μαζί με το λεξικό, ο πρόεδρος κρατούσε και το ημερολόγιο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας για το 2021. Ένα πολυσέλιδο, καλαίσθητο (όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε η ΕΛΒ) και συλλεκτικό ημερολόγιο τοίχου, 
που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης για την παλιγγενεσία της πατρίδος μας και τη συμβολή των Ελλήνων του πόντου, στον υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνα.

Για διάθεση του ημερολογίου και του λεξικού ποντιακής διαλέκτου, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο του προέδρου: 6983503676 και από του Α' αντιπροέδρου: 6975859593.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ