Quantcast

http://picasion.com/

ΕΚΕ: Στόχος το ποιοτικό ροδάκινο στην παγκόσμια αγορά

Από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος ανακοινώθηκαν τα εξής: «Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά της COVID-19. Πέρα από τα συνηθισμένα μας προβλήματα, φέτος όλοι έχουμε να αναμετρηθούμε με τις αναταράξεις, τις αβεβαιότητες, τα αυξημένα κόστη που προκαλεί η
πανδημία. Για όσους εργάζονται για την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίησή της δεν υπάρχει αναστολή και τηλεργασία. Τα δέντρα χρειάζονται φροντίδες όταν τις χρειάζονται, τα ροδάκινα πρέπει να μαζευτούν όταν είναι ώριμα και να μεταποιηθούν σε ελάχιστες ώρες. Για αυτό ας αναγνωρίσουμε τη μεγάλη επιτυχία της φετινής χρονιάς: όλη η διαθέσιμη παραγωγή συλλέχθηκε και μεταποιήθηκε.

Φυσικά, ποιοτικά προβλήματα υπήρχαν και φέτος, με πιο έντονο το σπάσιμο του πυρήνα του συμπύρηνου αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις βροχές του Αυγούστου, υπενθυμίζοντας μας ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε την παραγωγή.

Εμπορικά, το τέλος του Σεπτέμβρη βρήκε τις βιομηχανίες μεταποίησης ροδάκινου με αποθέματα ίδια με τα περσινά. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πόσο θα κρατήσει το δεύτερο lock-down που ισχύει ήδη σε πολλές από τις αγορές για το μεταποιημένο ροδάκινο, αλλά και πως θα επηρεάσει τη ζήτηση. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψουμε την έκταση της οικονομικής ύφεσης που θα προκληθεί στις αγορές. 

Όσον αφορά το BREXIT, οι μέρες περνούν και δεν ανακοινώνεται συμφωνία που θα επιτρέψει να συνεχίσουμε τις εξαγωγές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δασμούς. Η μόνη ελπίδα έρχεται από το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατάργηση των επιπλέον δασμών, αλλά και αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

Τα ειδικά προβλήματα της φετινής χρονιάς δεν πρέπει να μας αποσπούν από τη μεγάλη εικόνα. Οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου μας, χρειαζόμαστε ποιοτικότερα ροδάκινα. Για να κρατήσουμε τους παραγωγούς μας ικανοποιημένους, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες αποδόσεις. Αυτά πρέπει να τα πετύχουμε προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα του κλίματος και προετοιμαζόμενοι για τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της παραγωγής που επιβάλλουν οι καταναλωτές και αναμένεται να γίνουν κανόνας.

Φέτος, ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Δίκτυο Πυρηνοκάρπων». Το Δίκτυο φιλοδοξεί να βελτιώσει την ποιότητα και την απόδοση της παραγωγής, μέσω της τακτικής παρουσίας γεωπόνου στο χωράφι δίπλα στον παραγωγό και συμβασιοποιημένων και σταθερών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στην παραγωγή και μεταποίηση φρούτων. Οι γεωπόνοι θα βοηθούν τους παραγωγούς να καλλιεργούν χρησιμοποιώντας ένα νέο πρωτόκολλο καλλιέργειας, που ενσωματώνει θεωρητική γνώση και πρακτική εμπειρία ετών αλλά και τα νέα δεδομένα του κλίματος και της αγοράς. Το Δίκτυο θα ελέγχει και θα πιστοποιεί ότι το πρωτόκολλο τηρείται και ότι τα τελικά προϊόντα πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές και οι συμβεβλημένες βιομηχανίες θα τα παραλαμβάνουν ως προϊόντα ανώτερης ποιότητας.

Η Ε.Κ.Ε. στήριζε και θα στηρίζει πάντα τις οργανωμένες πρωτοβουλίες που στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον και επιδιώκουν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να ενημερωθούν για το Δίκτυο και να στηρίξουν την προσπάθειά του. Η συμμετοχή στις διαδικασίες του Δικτύου είναι φυσικά εθελοντική. Κοινός μας στόχος, η υποστήριξη του ποιοτικού ροδάκινου στην παγκόσμια αγορά σε ανταγωνιστική βάση».

7 σχόλια:

  1. ρε δεν μας παρατατε τα ΕΒΕΡΤ που ειχαν καλη ποιοτητα και καναμε 5 ραντισματα παραπανω μας δωσατε τα ιδια χρηματα με την ΚΑΤΕΡΙΝΑ. παγωνια να κανει φετος να μην σας φερουμε ουτε χνουδι .μας τρωτε τον ιδρωτα καθε χρονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ποιοτικο ροδακινο απαιτει και ποιοτικη τιμη, αυτο δεν το ξερεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ! Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΛΥΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε.Κ.Ε. Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΕΚΕ εχει καθηκον να Καταδικαζει περαν απο την αναλυση που διαβασαμε, τις κακες πρακτικες μεμονομενων βιομηχανιων, που αρνουνται πεισματικα να δουν "καθετα" την διαδικασια κοστους - κερδους-εκσυγχρονισμου του κυκλωματος. Εφοσον ολο αυτη η διεργασια αφορα παραγωγη - μεταποιηση-διαθεση - αποτελεσμα και εχοντας στατιστικα ετων, εχουν και ειχαν την δυνατοτητα να μπει πλατη, στα συγχρονα θεματα, κλιματικη αλλαγη, καταναλωτικο πλαισιο εξαγωγων και να εξαχθουν συμπερασματα που να προωθηθουν σε ολο το δικτυο, παραμεριζοντας "τυχοδιωκτικες" πρακτικες, αθεμιτο ανταγωνισμο...ολα μπορουν να γινουν οταν ασχοληθουν ολοι δικαι, εντιμα, αντικειμηνικα...καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ποιότητα απαιτεί κ τιμές. Το πριόνι η καλύτερη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ