Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

Μίνι lockdown με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκες παντού, σε περιοχές με πορτοκαλί (3) και κόκκινη (4) σήμανση, ανακοίνωσε στο διάγγελμά του πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εφαρμογή των δύο νέων μέτρων ξεκινά από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου, καθώς την Παρασκευή αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, με την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς να μπαίνει σε «κόκκινο» συναγερμό και τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών να μπαίνουν σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3 και 4. (Η Ημαθία βρίσκεται στο επίπεδο 2 - Κίτρινο). Πρώτον, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί, με εξαίρεση όσους εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, σημειώνοντας πως πλέον οι πολίτες θα εισέρχονται στα καταστήματα εστίασης με την μάσκα, την οποία θα αφαιρούν μόνο όταν κάθονται στο τραπέζι.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και οι παραβάτες, ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. 

Κλείνοντας όπως είπε με ένα αισιόδοξο μήνυμα, αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολίου, λέγοντας πως για πρώτη φορά φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, με την κυβέρνηση να έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε εγκαίρως και να το διαθέσουμε σε όλους.

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα:

 
Αναλυτικά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Συμπολίτες μου,

Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην Ελλάδα. Οφείλω να παρουσιάσω την κατάσταση με απόλυτη ειλικρίνεια. Να επισημάνω τους κινδύνους. Αλλά και να δείξω το δρόμο της άμυνας που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με θεμέλιο τις συμβουλές της επιστήμης. Οδηγό, τα μέτρα της Πολιτείας. Και σταθερό μοχλό την πειθαρχία, γιατί η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Θα προσπαθήσω να μιλήσω όσο πιο απλά γίνεται για τη σημερινή πραγματικότητα και για το πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Σ’ ένα βαθμό αυτό οφείλεται και στην αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται. Μόλις χθες, για παράδειγμα, έγιναν παραπάνω από 24.000 σε ολόκληρη την επικράτεια. Αλλά είναι σαφές πως σε αρκετές περιοχές ο ιός μεταδίδεται, ήδη, με μεγάλη ταχύτητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι και στη νέα αυτή υγειονομική κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, έχουμε πιο πολλές γνώσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Διαθέτουμε καινοτόμα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, ακόμα μια φορά, για τον καθημερινό σας αγώνα.

Όμως όλα αυτά δεν αρκούν. Όπως είπα, το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο. Επηρεάζει, πλέον, όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους. Και διαπερνά περιφέρειες, πόλεις, ακόμη και συνοικίες. Με όχημα, δυστυχώς, την ίδια την κοινωνική ζωή: Τις καθημερινές επαφές μεταξύ μας και τις απλές συνήθειες του ελεύθερου χρόνου και της διασκέδασης.

Προσέξτε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι.

Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής: Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά.

Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας.

Η Ελλάδα διαθέτει, πλέον, έναν χάρτη με τα επίπεδα εμφάνισης και μετάδοσης του κορονοϊού και με τα μέτρα που συνεπάγεται το καθένα. Αυτά έχουν περιορισμένο κόστος για την οικονομία. Προσφέρουν, όμως, τεράστιο κέρδος στη συλλογική ευημερία. Γι’ αυτό και πρέπει να τηρούνται πιστά.

Το σχέδιό μας, ωστόσο, είναι δυναμικό. Που σημαίνει ότι προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξάρσεις της πανδημίας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει. Στη νέα επίθεση του κορονοϊού, λοιπόν, και ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών, απαντάμε με δύο νέα μέτρα:

Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων.

Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.

Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη.

Οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό.

Η προσπάθεια είναι μεγάλη. Η όξυνση του προβλήματος, όμως, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση. Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας.

Η εφαρμογή των δύο νέων μέτρων ξεκινά από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Ίσως, καθώς η κατάσταση εδώ παραμένει συγκριτικά καλύτερη από άλλες χώρες. Όμως εξαρχής αποφασίσαμε να κινούμαστε προληπτικά. Κι αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία τώρα, ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

Τα σημερινά δεδομένα είναι σαφή: Η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Και εστιάζεται στις ώρες και στους τόπους όπου συγκεντρώνονται.

Από εκεί, όμως, μεταφέρεται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, απειλώντας δυσανάλογα τους μεγαλύτερους. Γι’ αυτό και παρακαλώ τους νεότερους να προσέχουν. Και να κρατούν αποστάσεις από τους γονείς και τους παππούδες τους, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι έχουν συμπτώματα. Μία εύκολη περιπέτεια γι’ αυτούς ίσως είναι μοιραία για εκείνους που αγαπούν.

Αυτό δεν αποτελεί μία αόριστη αίσθηση ή μια τυφλή καταγγελία, αλλά τεκμηριωμένη διαπίστωση. Και την απευθύνω με την ίδια ειλικρίνεια με την οποία μιλώ και στα παιδιά μου. Γιατί, πράγματι, είναι η ώρα να μιλήσει και να δράσει η νεολαία μας.

Ξέρω ότι όλοι οι προηγούμενοι μήνες έχουν κουράσει τα Ελληνόπουλα. Κατανοώ τους πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα και θέλουν να γλεντήσουν. Όπως γνωρίζω ότι και το αίμα των μαθητών βράζει. Και έτσι πρέπει να είναι.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο, εσείς οι νέοι θα ήταν καλό να μετατρέψετε την ορμή σας σε ευθύνη. Να φανείτε πρωτοπόροι στα δύσκολα. Κάνοντας τρόπο ζωής τη συνέπεια. Και να γίνετε τελικά εσείς παραδείγματα πειθαρχίας για τους μεγαλύτερους.

Αυτό, άλλωστε, σημαίνει και η νεανική αμφισβήτηση του συντηρητικού ατομισμού. Γνήσια πρόοδος και αληθινός ριζοσπαστισμός. Σας ζητώ, με άλλα λόγια, να γίνετε εσείς οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ημερών μας.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, ασφαλώς, να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή παρέχει αναγκαία ρευστότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται. Και ένα νέο πρόγραμμα τις επιδοτεί πλήρως για 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Ενώ η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης έρχεται και αυτή να ανακουφίσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα.

Όμως, το οπλοστάσιό μας δεν είναι ανεξάντλητο. Και η εθνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την Υγεία.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Θα κλείσω, ωστόσο, με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Γιατί για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε εγκαίρως και να το διαθέσουμε σε όλους, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ταυτόχρονα, προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης.

Στις αρχές του 2021, συνεπώς, μαζί με το νέο χρόνο, μπορεί να ανατείλει και μία νέα μέρα στον πόλεμο εναντίον του κορονοϊού. Μέχρι τη νίκη της επιστήμης όμως, εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε την ασπίδα της ευθύνης.

Δεν σας ζητώ να κάνετε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάναμε την άνοιξη, όταν η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Και τώρα, όπως και τότε, είμαστε δίπλα-δίπλα. Μία ενωμένη ομάδα 10 εκατομμυρίων. Αλλά, ακριβώς όπως γίνεται σε κάθε ομάδα, ο καθένας -Πολιτεία και πολίτες- έχει τον ρόλο του. Ένας- ένας και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε ξανά.

11 σχόλια:

 1. Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ.
  ΠΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ. ΕΙΠΑΜΕ 1,2,3,4 ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΕΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΖΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα προσέχουμε να μη πεθάνουμε από κορονοϊο και θα πεθάνουμε από τη πείνα εφόσον κλείνεις τα μαγαζιά και τα περιορίζεις έτσι και το προσωπικό όλο και λιγοστεύει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θά ἦσαν κωμικά, προκαλοῦντα γέλωτα μέχρι δακρύων, ἂν δέν ἦσαν καταστροφικά ὅλα αὐτά τά ἄθλια, ἀνελεύθερα, κατασταλτικά μέτρα μέ πρόσχημα τό συνάχι τοῦ κοροϊδοϊοῦ._

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δηλαδή για σένα και η ισπανική γρίπη ήταν ένα συνάχι?

   Διαγραφή
  2. ΤΙ ΣΥΓΚΡΊΝΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ;
   ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ;
   ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
   ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ;
   ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ ΡΕ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
   ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΡΑ;
   ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΕ ΈΧΕΙ Κ ΣΕΝΑ Κ ΜΕΝΑ.
   ΑΛΛΟΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ
   Κ ΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΑΣΧΟΛΕΊΣΤΕ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ;
   ΡΕ ΤΙ ΜΥΑΛΟ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕ;;

   Διαγραφή
  3. Ἀνώνυμε τῆς 23 Οκτωβρίου 2020 - 12:27 μ.μ., γιά τό συνάχι τοῦ κοροϊδοϊοῦ πρόκειται, γιά καμμία ἱσπανική γρίππη.

   Παρεμπιπτόντως, γιά σένα, τῷ 2009 ὑπῆρξε πανδημία τοῦ ἰοῦ Η1Ν1; Ἀπάντησε ἂν δὲν σοῦ κάνῃ κόπο, θέλω νά 'δῶ κἄτι._

   Διαγραφή
 4. Αγαπητέ Βεροιώτη,
  βλέπω ότι οι αναφορές σας στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, και δη του Πρωθυπυργού, δε σχολιάζονται από τη μεριά σας και προβάλλονται ως θέσφατα. Επίκειται νέα επιχορήγηση, την οποία ασμένως και ανερυθριάστως θα αποδεχτείτε, προκειμένου να δοξολογείτε τους κυβερνώντες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Έλα ρε και με άγχωσες!!Είπα κι εγώ δεν θα πεταχτεί η πορδή να γράψει την μπούρδα του;! Ευτυχώς με διέψευσες και έσωσες και κάποιον φούρνο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΑΛΙ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ????ΓΙΑ ΤΟ ORUC REIS??? ΛΟΓΙΚΟ ΗΤΑΝ ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ....ΟΧΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ....ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ.ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΑΓ ΟΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΜΕ. ΝΤΡΟΠΗ,ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το σενάριο αναπροσαρμογής του οικονομικού μοντέλου του Κόσμου και κατ' επέκταση και της Πατρίδας μας είναι σε πλήρη εξέλιξη ελέω COVID 19. Οι μικροί και μικρομεσαίοι είναι σε φάση τελικής εκκαθάρισης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το μέσο ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό για άτομα κάτω των 70 ετών είναι μόλις 0,04%.
  Αν ηταν παραπανω δε θα ειχαμε φερετρα για την Αθηνα, ουτε στο σουφλι.
  Το τυφλο lockdown αποτελειωνει την τελειωμενη οικονομια.Οι πολυ πλουσιοι γινοντε πλουσιοτεροι και η μεσαια ταξη(!) πνίγει περιουσιακα στοιχεια για να συντηρηθει.
  Οι κρατικοδιαιτοι βλέπουν ερτ και σκαι και μετράνε κρούσματα(το κλεισιμο ευνοει γιατι καθοντε σπιτι και πληρωνοντε).
  Τα θύματα ποιος θα τα μετρησει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ