Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το τελευταίο ανάχωμα της αγοράς

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι συντηρούν την ασθενική ανάπτυξη της κατανάλωσης. Αυτό γίνεται εμφανές από την πορεία των πωλήσεων των αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ. Αναλύοντας τα στοιχεία της IRI -εταιρεία μέτρηση της κατανάλωσης- προκύπτει πως από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου, οι εβδομάδες όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ συμπίπτει ημερολογιακά με τις ημέρες όπου "πέφτουν” στους λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων οι μισθοί και οι συντάξεις αντίστοιχα και στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί και τα επιδόματα.

Η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων καταγράφεται στο τέλος-αρχές κάθε μήνα ενώ ανοδικά, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, κινούνται οι πωλήσεις στα μέσα κάθε μήνα, οπότε πιστώνεται στους λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων το 15ήμερο.

Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Για 1 στα 2 νοικοκυριά (ποσοστό 49,4%) η κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη, από 49,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό, βρισκόταν τον Μάρτιο στο 37,1%, έναντι 40,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2018 (πηγή: έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον Μάρτιο και μετά, καθώς αρκετά μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Από την αγορά λείπουν τα έσοδα από τον τουρισμό ενώ έχει αυξηθεί και η ανεργία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο ήταν 17% από 15,7% τον Απρίλιο. Και στους νέους κάτω των 25 ετών άγγιξε το 37,5% από 32,6% τον Απρίλιο. Τον Αύγουστο, με βάση τα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ, το πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, αυξήθηκε κατά 13,3%.

Τι έγινε όμως τον Σεπτέμβριο στο μέτωπο της κατανάλωσης εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ; Την εβδομάδα που έληξε στις 6/9 -σ.σ. σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η 31η Αυγούστου- οι πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 5%, ποσοστιαία αύξηση η οποία υποχώρησε στο +1,2% τη δεύτερη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13/9. Η αξία πωλήσεων 340 ταχυκίνητων κωδικών που παρακολουθεί η IRI -εξαιρούνται τα επί ζυγίω προϊόντα από τη μέτρηση- ανήλθε σε 117,5 εκατ. ευρώ από 116 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων +4,3%, για την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, σημειώθηκε στα προϊόντα οικιακής φροντίδας. Ακολούθησαν τα προϊόντα υγιεινής και προσωπικής περιποίησης με +1,8% και τα τρόφιμα με +1,5%. Αναλύοντας την πορεία των πωλήσεων ανά γεωγραφική περιοχή, στην Κρήτη η κατανάλωση υποχώρησε κατά 8,7%. Στην Πελοπόννησο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 6,2%, στην Κεντρική Ελλάδα +3,3%, στην Αττική +1,1% ενώ στη Θεσσαλονίκη οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν 3% και 0,9% στη Βόρεια Ελλάδα.

7 σχόλια:

  1. Αυτό για όσους χαίρονται με τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο και στις συντάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγμστικα τα πιστευεις η μηπως ησουνα 40 ψρονια στο διαστημα και το ufo σε προδγειωσε χθες στη Ελλαδα;

      Διαγραφή
  2. Παρόλο που είμαι δημόσιος υπάλληλος (εκπ/κός), η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικάντηδες της μεταπολίτευσης αντιμετώπιζαν την οικονομία βραχυπρόθεσμα, δλδ προσλήψεις αργομισθιών, συντήρηση της κατανάλωσης προϊόντων, που σταδιακά μέχρι σήμερα κυριαρχούν τα εισαγόμενα, δλδ στηρίζουμε την εθνική παραγωγή ξένων οικονομιών. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας δανείζουν. Όμως, τα συσσωρευμένα προβλήματα κάποτε θα εμφανιστούν στην πραγματική οικονομία. Αυτό που βλέπω στο άμεσο μέλλον είναι δραστική μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο. Θα είναι ο καιρός του επώδυνου εξορθολογισμού, που θα έχει όμως μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις.
    Ας είμαστε προετοιμασμένοι γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας και ας θυμηθούμε πως κάποτε οι παππούδες μας πρόκοψαν και μεγαλούργησαν την πατρίδα μας, ζώντας στα χωριά και καλλιεργόντας την ευλογημένη γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσλάβει 5.000.000 δημόσιους υπαλλήλους να ανέβει η κατανάλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς που λες (κοροϊδευτικά) έκανε η καπιταλιστική Αμερική το 1929 στο λεγόμενο Κραχ. Έπαιρνε τους εκατομμύρια άνεργους και τους έβαζε να κάνουν κάποια εργασία για να τους δώσει ένα μισθό ώστε και αυτοί να ζήσουν αλλά και να καταναλώσουν βοηθόντας την αγορά.
      Σκέψου μόνο πως θα ήταν η κατάσταση αν δεν πληρώνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Κανείς δεν λέει βέβαια να γεμίσει το κράτος με δημόσιους υπαλλήλους. Αλλά να αναγνωρίζουμε τη δεδομένη στιγμή τον πολίτιμο ρόλος τους στην αγορά.
      Τώρα μπορείς να ξανακοροϊδέψεις.

      Διαγραφή
    2. Δε κοροϊδεύω όσους πετούν χρήματα από ελικόπτερα.

      Διαγραφή
  4. κράτος παροχών και επιδοματικής πολιτικής για να διαιωνίζεται ο κοματισμος (παλαι ραγιαδισμός) δεν αφησε τιποτα ορθιο στην χωρα. οι ταλαντούχοι και χαρισματικοί που μένουν στην χωρα ειτε γινονται αλκοολικοι- ψυχασθενεις κτλπ και αυτοι που φευγουν μεχρι και υφυπουργοι των Η.Π.Α βλεπε Μιχάλης Κράτσιος. Αυτοι ειμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ