Quantcast

http://picasion.com/

6 τροφές με πολύ αλάτι που πρέπει να αποφεύγετε

Το επιτραπέζιο αλάτι, χλωριούχο νάτριο όπως είναι γνωστό επιστημονικά, αποτελείται σε ποσοστό 40% από νάτριο. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% των πασχόντων από υπέρταση, έχουν επηρεαστεί από την κατανάλωση νατρίου. Επιπλέον, η επιρροή του νατρίου στον οργανισμό αυξάνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά πάνω από 3.400 mg, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από το συνιστώμενο ανώτατο όριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στις επεξεργασμένες συσκευσμένες τροφές ή στο γρήγορο φαγητό και πολύ λιγότερο στην ποσότητα αλατιού που βάζουν στο μαγειρεμένο φαγητό. Δείτε έξι τροφές πλούσιες σε αλάτι:

Γαρίδες: Οι κατεψυγμένες γαρίδες περιέχουν πρόσθετο αλάτι για τη γεύση και συντηρητικά για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια υγρασίας κατά την απόψυξη. Μία μερίδα κατεψυγμένες γαρίδες περιέχει έως και 800 mg νατρίου, ενώ η ίδια μερίδα φρέσκες γαρίδες περιέχει μόλις 101 mg νάτριο!

Κονσέρβες: Οι κονσέρβες και κυρίως οι συσκευασμένες σούπες, περιέχουν πολύ νάτριο. Μία κονσερβοποιημένη σούπα των 240 γραμμαρίων, έχει κατά μέσο όρο 700 mg νάτριο, δηλαδή το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Ζαμπόν: Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και σ' αυτό οφείλεται η τόσο έντονη γεύση του. Μία μερίδα (85 γρ.) ζαμπόν έχει κατά μέσο όρο 1.117 mg νατρίου, δηλαδή το 48% της ημερήσιας πρόσληψης. Πρόσφατη δειγματοληψία στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το ζαμπόν είχε 14% περισσότερο νάτριο σε σχέση με προηγούμενη ανάλυση που είχε γίνει κάποια χρόνια πριν.

Σαλάμι: Είναι ένα αλλαντικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μία μερίδα (55 γρ.) έχει 1.016 mg νατρίου, δηλαδή περίπου 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Τορτίγιες: Περιέχουν πολύ νάτριο, κυρίως από το αλάτι αλλά και από τις διογκωτικές ύλες, όπως η μαγειρική σόδα. Μια τορτίγια 55 γραμμαρίων περιέχει κατά μέσο όρο 391 mg νατρίου, δηλαδή το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Προτιμήστε τις τορτίγιες ολικής άλεσης που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Πίτσα: Πολλά από τα συστατικά της πίτσας, όπως το τυρί, η σάλτσα, η ζύμη και το επεξεργασμένο κρέας, περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Ένα μεγάλο κομμάτι τυποποιημένης πίτσας των 140 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 765 mg νατρίου, ενώ ένα αντίστοιχο κομμάτι πίτσας εστιατορίου, περιέχει 957 mg νάτριο, δηλαδή το 41% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ