Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φουντούλης: Κοντεύει να πνιγεί η Νάουσα στα αποθέματα κρασιού

Τα αποθέματα κρασιού τείνουν να μας πνίξουν και οι τιμές για τον «πράσινο τρύγο» είναι γελοίες για το Ξινόμαυρο και την Ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας, δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού VAENI- Νάουσα κ. Γιώργος Φουντούλης. Aμπελουργοί και οινοπαραγωγοί, μέλη του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, βλέπουν μάλλον απαισιόδοξα τη χρονιά που θα διαδεχτεί το φετινό τρύγο, ο οποίος για το Ξινόμαυρο, στην περιοχή, αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα. Και ο λόγος για αυτή την απουσία….αισιοδοξίας, είναι η κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, πτώση που για το VAENI – Νάουσα ξεπέρασε ως και το -50% στην εσωτερική αγορά και, το ως το -80% στις αγορές του εξωτερικού.

Ο κλάδος, τόνισε ο κ. Φουντούλης, δεν βοηθήθηκε έγκαιρα και στο βαθμό που θα έπρεπε για να αποδώσουν τόσο η απόσταξη κρίσης, όσο και ο «πράσινος τρύγος». Ωστόσο, η απουσία αισιοδοξίας δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν βλέπουν προοπτική στην αμπελοκαλλιέργεια. Μάλιστα πολλοί αγρότες που είχαν στραφεί στην ροδακινοπαραγωγή επειδή έδινε καλύτερο εισόδημα, επιστρέφουν στην αμπελοκαλλιέργεια ή επιστρέφουν όσοι μπορούν, κι’ αυτό επειδή τα τελευταία 4-5 χρόνια, οι νέες άδειες φύτευσης «οδηγούνται σε…υμετέρους», όπως είπε ανοικτά ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI- Nάουσα, δημιουργήθηκε το 1983 από 330 αμπελουργούς – παραγωγούς της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσας. Τα μέλη του Συνεταιρισμού, σήμερα 200 τον αριθμό, κατέχουν 2.000 στρέμματα από τα οποία και παράγεται περίπου το 50% του κρασιού της περιοχής, η οποία είναι γνωστή για την κυρίαρχη τοπικά ευγενή ερυθρή ποικιλία «Ξινόμαυρο», μία από τις δυναμικότερες ερυθρές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.
2020, μια χρονιά γεμάτη προβλήματα

Από τις αρχές Απριλίου είχε γίνει φανερό ότι ο Οινοποιητικός κλάδος θα αντιμετώπιζε φέτος μεγάλα προβλήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων προσπάθησε να βοηθήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τα μέτρα της απόστασης κρίσης και του «πράσινου» τρύγου.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο του «πράσινου τρύγου» είναι η συγκομιδή όλων των σταφυλιών ενός αμπελιού, πριν ωριμάσουν και όχι το αραίωμα, για την τόνωση της απόδοσης του αμπελιού, που συνήθως ονομάζεται «πράσινος τρύγος». Στην περίπτωση του μέτρου που ενεργοποίηση του ΥΠΑΑ&Τ έχουμε πρώϊμη συγκομιδή.

«Ο πράσινος τρύγος έγινε άκαιρα. Δεν μπορούσαμε να τον κάνουμε τον Αύγουστο, έπρεπε το μέτρο να βγει ως μέσα με τέλη Μαΐου. Το μέτρο ανακοινώθηκε αργά, όταν είχε επενδυθεί στους αμπελώνες το 90% των καλλιεργητικών εξόδων.

«Πέραν αυτού, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις τιμές γιατί δεν μπορεί για έναν αμπελώνα σαν της Νάουσας, που δίνει τα ΠΟΠ κρασιά από Ξινόμαυρο, να δίνουν 234 ευρώ το στρέμμα όταν για το μοσχάτο Αμβούργου δίνουν 400 ευρώ. Δεν μπορεί η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας να είναι στη 18η θέση, είναι τραγικό λάθος των υπηρεσιών του Υπουργείου», δήλωσε ο κ. Φουντούλης για να προσθέσει:

«Αλλά ακόμη και αν εφαρμοζόταν το μέτρο έγκαιρα δεν θα αρκούσε. Το «ποσό αυτό είναι γελοίο» για μία ζώνη σαν της Νάουσας, που έχει πληρώσει το σταφύλι 0,65 ευρώ. Από τα μέλη του Συνεταιρισμού κανένα δεν δήλωσε συμμετοχή στο μέτρο και ίσως και από όλη τη Ζώνη. Ο αμπελουργός, στην καλλιεργητική περίοδο έβαλε στο στρέμμα 400-500 ευρώ, δεν μπορεί να πάει στην πρώϊμη συγκομιδή με 234 ευρώ/ στρέμμα».

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα κρασιού, ευτυχώς λειτούργησε η απόσταξη κρίσης, αν και σε αυτό το μέτρο έγιναν λάθη, κατά τον κ. Φουντούλη. Αλλά ο Συνεταιρισμός, για να μπορέσει να κάνει τρύγο, δήλωσε στην απόσταξη 570 τόνους. Εάν η τιμή ήταν σε ανεκτά επίπεδα, σύμφωνα με το κόστος, θα μπορούσαν να δηλώσει 1.000 ή και 2.000 τόνους.

Σημειώνεται ότι οι τιμές για την απόσταξη κρίσης ήταν από 0,41 ευρώ/λίτρο έως 0,75 ευρώ/λίτρο και για το Ξινόμαυρο της Νάουσας η τιμή δεν θα έπρεπε να είναι κάτω από 1 ευρώ/λίτρο, τόνισε ο πρόεδρος του VAENI- Nάουσα.

Τραγική η μείωση των πωλήσεων

Ο κλάδος πλήγηκε βαριά από τον κορωνοϊό και όπως είπε ο κ. Φουντούλης, «η τραγική μείωση των πωλήσεων από τον Μάρτιο ως σήμερα, δεν μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους για την επόμενη σεζόν. Αν υπήρχε κάμψη στις πωλήσεις θα τη διαχειριζόμασταν, δυστυχώς υπάρχει κάθετη πτώση και στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές. Στο εξωτερικό είμαστε -80% κάτω στις πωλήσεις, στην Ελλάδα από -50% έως -60%.»

Τι σήμαινε για τον Συνεταιρισμό ο κορωνοϊός, ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές; Μηδέν εξαγωγές στην Κίνα, μηδέν στη Βραζιλία, μηδέν στην Ινδία, μόνο 10% των πωλήσεων στη Λευκορωσία σε σχέση με πέρυσι. Προ covid-19, ο VAENI-Νάουσα εξήγαγε σε περισσότερες από 22 χώρες, πραγματοποιώντας στη διεθνή αγορά το 20%-25% των πωλήσεών του. Η φετινή χρονιά, κατέληξε ο κ. Φουντούλης, είναι πολύ δύσκολη για τον κλάδο ο οποίος όμως έχει προοπτικές και ανάκαμψης αλλά και ανάπτυξης.

11 σχόλια:

  1. Το λέω και θα το λέω μέχρι να το καταλάβετε.
    Με την κρίση που ξεκίνησε και θα κρατήσει χρόνια, όσοι δεν συνχωνευτείτε κάνοντας μεγαλύτερες επιχειρήσεις με λιγότερα έξοδα, άρα και φθηνότερα κρασιά θα κλείσετε.
    Τόσο απλά, διαλέξτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω ότι δε το λεγες, όλοι το ξεραμε οτι το λεγες εδώ και τόσο καιρό, το πρόβλημα είναι οτι κανεις δεν ήξερε να σου απαντήσει γιατί απλα κανείς δε σε ήξερε. Σχολιαστες του διφραγκου όλοι που τα λεγαν

      Διαγραφή
    2. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ...ΜΑΛΛΟΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

      Διαγραφή
  2. Στον ανώνυμο 3:47.
    Αυτό σε πείραξε ; Η ουσία της πρότασης ούτε που σε νοιάζει ; Δεν περιμένω απάντηση από κανένα, αν περίμενα δόξες για τις διαπιστώσεις μου θα έλεγα και το όνομά μου. Κοίτα λοιπόν την ουσία και εκμεταλεύσου την οποία εξυπνάδα σου προς την πρότασή μου.
    Στον ανώνυμο 4:44.
    Δεν έχω δίκιο μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά διότι μεγάλες εταιρείες συγχωνεύονται συνεχώς (πχ Aegean με Olympic air, διάφορες τράπεζες κλπ επιχειρήσεις) για να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση.
    Απάντησε μόνο σου στην ερώτηση. Πιο τοπικό οινοποιείο μπορεί να καλύψει μια αγορά όπως η Κινέζικη ή η Αμερικανική με τις λίγες φιάλες κρασιού που παράγει μόνο του ; Ενώ αν ενωθούν 2 και 3 τότε τα πράγματα είναι πιο απλά. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο διότι δεν είναι στην επιχειρηματική μας κουλτούρα αλλά είναι η μόνη λύση και όχι μόνο στα κρασιά, αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις, Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις! Δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα και η επιχειρηματικότητα λείπει. Αλλά τι περιμένεις από έναν κλάδο που το 70% είναι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι νέοι έχουν όρεξη να κάνουν πράγματα τους φρενάρουν συνεχώς τα πάντα!?

      Διαγραφή
    2. ΑΛΜΕ, ΒΕΝΟΥΣ, ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑΔΙΚΑ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ...ΚΟΛΑΣΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15-20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΡΚΕΤΟΙ(!!!) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ή ΑΛΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ;;; ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ" ΜΕ 500-600€ ΚΑΙ ΜΕ ΩΡΑΡΙΑ ΛΑΣΤΙΧΟ! ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΨΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟ 2020;;;;

      Διαγραφή
    3. Στον Ανώνυμο 10:12.
      ο Έλληνας μετά από 30 χρόνια κραιπάλης, ασυδοσίας, σπατάλης, χρεών, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, ψεύτικα επιδόματα, λαδώματα, μίζες κλπ, κλπ, μετά από 10 χρόνια Ελληνικής κρίσης και ανεργίας και πρόσφατα παγκόσμιας σε όλα τα επίπεδα , δεν είναι σε θέση να περιμένει τίποτα καλύτερο για το παιδί του από 600 ευρώ και ένσημο, διότι τα έφαγε πριν ο ίδιος μαζί με αυτούς που ψήφιζε για να του τα δώσουν. Έτσι τώρα που "ήρθε η ώρα να κάνει ταμείο" θα "πληρώσει", δυστυχώς. Στην κατάσταση που ζούμε προέχει η επιβίωση, ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

      Διαγραφή
    4. ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ! ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ! ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ! ΕΤΣΙ ΒΟΛΕΥΕΕΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΤΥ!
      ΚΑΠΟΙΟΙ - ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ - ΝΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ 100-150 ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΣ ΝΑΙ! ΕΚΑΝΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΙΑ-ΠΑΡΤΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
      ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΕΡΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ.

      Διαγραφή
    5. Στον Ανώνυμος22 Σεπτεμβρίου 2020 - 5:54 μ.μ.
      Μην βγάζεις "την ουρά σου" απ΄έξω, όλοι μας βάλαμε "το δάχτυλο στο μέλι", από εσένα που αγόρασες σπίτι 80.000 ευρώ και δήλωσες 20.000 δηλ. την αντικειμενική του αξία, μέχρι την απόδειξη που δεν ζητούσες από τον υδραυλικό, το φροντιστήριο κλπ, κλπ διότι μοιραζόσουν το ΦΠΑ που δεν έπαιρνε το κράτος, μέχρι τα εικονικά τιμολόγια των επιχειρηματιών για να πάρουν την επιστροφή του ΦΠΑ και τα άκοπα τιμολόγια των αγροτών και λοιπών μικρο επιχειρηματιών. όλοι βάλαμε το χεράκι μας εμείς λιγότερο και άλλοι περισσότερο για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Η κυριότερη όμως ευθύνη των "μικρών" όπως υπονοείς είναι ότι ψήφιζαν για 40 χρόνια αυτούς που ήξερε ότι "κλέβουν".-

      Διαγραφή
  3. εχουμε μεινει στη γεωργια και τουρισμο και οταν εχεις τοσα εσωτερικα προβληματα ( κοινωνικα, υπογεννητικοτητα, μεταναστες, λαθρομ. χρεοκοπια, ανεργια, αποβιομηχανηση, μετριοτατα κρατικο μηχανισμο, εθνικα προβληματα, κακους φιλελληνες;; πολιτικους - κομματα, καρχαριες μεγαλοεπιχειρηματιες ) και μια ΚΙΝΑ που παραγει τα παντα με κοστος 1€ και μαλιστα παραδοτέα στην πορτα σου δεν εχεις καμια τυχη να σηκωσεις κεφαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ '80-90 ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ( ΕΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ )ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ