Quantcast

http://picasion.com/

Οι τροφές με τους καλύτερους υδατάνθρακες

Η πρόσληψη υδατανθράκων συστήνεται γενικά να αποφεύγεται σε μια διατροφή για τον έλεγχο του βάρους. Ειδικά δίαιτες όπως η Keto και η Atkins σχεδόν απαγορεύουν την κατανάλωση τροφών με υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, η εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να
αποβεί εξίσου επικίνδυνη για την υγεία, όσο και η άμετρη κατανάλωσή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους, δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο για το άμυλο και τις φυτικές ίνες. Ειδικά οι φυτικές ίνες, επειδή αργούν να αφομοιωθούν από το πεπτικό, βοηθούν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης, προκαλούν αίσθημα κορεσμού και προστατεύουν από πολλές παθήσεις.

Επιπλέον, βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο, συστατικά απαραίτητα για το σώμα και τον εγκέφαλο, δύσκολα μπορεί να τα πάρει κανείς από μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες. Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν ποιες είναι οι καλύτερες πηγές υδατανθράκων για μια ισορροπημένη διατροφή:
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Διαφέρουν από τα επεξεργασμένα δημητριακά επειδή περιέχουν τον εξωτερικό φλοιό του καρπού, το ενδοσπέρμιο και το φύτρο, και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έρευνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Η βρόμη, το σιτάρι και το καστανό ρύζι είναι γνωστά δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά δεν είναι τα μόνα. Δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο κριθάρι και κινόα στα γεύματά σας.
Φρούτα: Συχνά απαγορεύονται σε δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, καθώς περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Όταν καταναλώνονται όμως ολόκληρα, αντί να αναμιγνύονται για την παρασκευή χυμών και smoothies, είναι ωφέλιμα για την υγεία. Η κατανάλωση ενός μήλου με τη φλούδα παρέχει διπλάσιες φυτικές ίνες, 25% περισσότερο κάλιο και 40% περισσότερη βιταμίνη Α, απ' ότι αν καταναλωθεί χωρίς τη φλούδα.
Γλυκοπατάτες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνες A, B6 και C. Επειδή έχουν όμως υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, πρέπει να καταλανώνονται με μέτρο. Αντί για ψήσιμο ή τηγάνισμα είναι προτιμότερο να τις βράζετε με τη φλούδα για 20 λεπτά για να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Όσπρια: Αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλών υδατανθράκων αργής πέψης και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτοχημικές ενώσεις που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην πρόληψη του καρκίνου. Ο αρακάς και τα ρεβίθια είναι πλούσια σε κάλιο, πρωτεΐνες και φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ