Quantcast

http://picasion.com/

Γιατί κύριοι, πάλι στο Βέρμιο;

Του πρώην δημάρχου
Νάουσας Τάσου Καραμπατζού
«Γιατί κύριοι, πάλι στο Βέρμιο;» («Καθαρή» ενέργεια ναι, αλλά ΟΧΙ σε ένα «βρώμικο» Βέρμιο). Για να περάσουν τα κερδοφόρα σχέδιά τους οι επιτήδειοι «επενδυτές», κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν και να
κάμψουν τις αντιστάσεις των Τοπικών Κοινωνιών για τις επικείμενες «επεμβάσεις» τους στα παρθένα βουνά μας. Το «μότο» τους γνωστό: «Για να σωθεί ο πλανήτης», «Καθαρή ενέργεια», «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)», «Ντιρεκτίβες της Ε.Ε για μέχρι το 2020 ή 2030 πρέπει να πιάσουμε τους στόχους....» κλπ. Άντε και λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι το τυράκι. Θα μου πει βέβαια κάποιος: «Ναι, αλλά συμφωνείτε και με τη συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα που εδώ και 50 χρόνια με την καύση του λιγνίτη μας έχουν ήδη επιβαρύνει και περιβαλλοντικά και υγειονομικά» χωρίς δυστυχώς η Νάουσα να έχει κερδίσει τίποτε; Προφανώς ΟΧΙ.

Όμως, γιατί και πάλι το Βέρμιο να είναι ο «αποδέκτης» του Μεγαλύτερου Αιολικού Πάρκου της χώρας και κατά συνέπεια της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης; Γιατί να ξαναγίνει η «χωματερή» της Ελλάδας; Χώρια που όταν θα κλείσουν αυτά τα λιγνιτο-εργοστάσια, σε όλους εκείνους του χώρους των αχανών ορυχείων - δηλαδή και πάλι στο Βέρμιο προβλέπεται η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκων απόδοσης χιλιάδων Μεγαβάτ! 

Δηλαδή, το Βέρμιο απειλείται να γίνει μια «νέα ΣΑΧΑΡΑ». Οι εγκέφαλοι των Αθηνών και της Ε.Ε. σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, ώστε η μισή και παραπάνω παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα, να παράγεται εντός και γύρω από το Βέρμιο !! Φαραωνικά Λιγνιτο-εργοστάσια, Φαραωνικά Αιολικά Πάρκα, Φαραωνικά Φωτοβολταϊκά Πάρκα, Μεγάλα Υδροηλεκτρικά στον Αλιάκμονα ......και δεν συμμαζεύεται !!! Η απάντηση: Ήδη το Βέρμιο, δέχθηκε το "περιβαλλοντικό του ισοζύγιο", ήτοι 40 Α/Γ στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής μεταξύ Βέροιας-Κοζάνης. Γιατί να το γεμίσουμε ολόκληρο με άλλες 250, μέχρι και 400 όπως πληροφορούμε; Αυτό που ζητάμε είναι το «Μέτρο» και ένα «ισοζύγιο επιβάρυνσης» σε όλη τη χώρα.

Χαζός δεν είναι ο κόσμος. Έχουμε καταλάβει πλήρως οι πάντες, ότι δεν τους ενδιαφέρει το ούτως ή άλλως χαμηλό "αιολικό δυναμικό" του Βερμίου (που είναι περιοχή «καταλληλότητας» και όχι «προτεραιότητας». Γι αυτό άλλωστε την κάθε Α/Γ δεν θα την κάνουν παραγωγής 2 ΜW, αλλά 3 MW ! Που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη "επένδυση", για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη κατασκευής. Σημαίνει ψηλότερες Α/Γ που θα φτάνουν στα 120 και πλέον μέτρα, με φτερωτές 60-80 μέτρων! Ακόμη μεγαλύτερα και βαθύτερα "θεμέλια" στήριξης των Α/Γ, πολύ φαρδύτεροι δρόμοι για να περάσουν οι τεράστιοι «τράκτορες» με τα φαραωνικά τους φορτία!

Όλο το παιχνίδι επομένως, είναι στο χαμηλό ΚΟΣΤΟΣ σύνδεσης του παραγόμενου ρεύματος, που θα φτάνει πολύ εύκολα για να «κουμπώσει» στα υπάρχοντα δίκτυα υψηλής τάσης της Πτολεμαϊδας και από εκεί να κατανεμηθεί σε ολόκληρη της χώρα. Για παράδειγμα, εάν γίνει ένα τέτοιο αιολικό πάρκο στην Πίνδο ή στον Γράμμο, τα κόστη μεταφοράς του ρεύματος στα κεντρικά δίκτυα διανομής, είναι τεράστια, άρα δεν τους συμφέρει τέτοιες «μακρινές επενδύσεις». Άρα το «βολικό» Βέρμιο τα κοράκια το βλέπουν ως "επενδυτικό" φιλέτο! Αλλά, αυτοί μόνο οικονομικά οφέλη θα έχουν. Δεν θα ζούνε εδώ. Εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα ζήσουμε με αυτά τα εκτρώματα πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι ένα και αειφόρο. Δεν συμψηφίζεται με καμία "ενεργειακή" ή και οικονομική ανταπόδοση.

Ένα σημαντικό θέμα: Ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης της γης ο Δήμος Νάουσας (τουλάχιστον στις μπροστινές κορυφογραμμές, και επιμένω), ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ εγκατάσταση τέτοιων Α/Γ μέσα στη γη του. Το θέμα αυτό, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τον Δήμο μας.
7. Στις πιο πίσω κορυφές, εκεί που η ιδιοκτησία είναι μόνο του Δημοσίου, αλλά μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Νάουσας, η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του Δήμου πρέπει επίσης να είναι άμεση και απολύτως ΔΥΝΑΜΙΚΗ, συνδυαστικά και με Βέροια, Έδεσσα και Πτολεμαϊδα.
Τα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο Νάουσας, δεν μπορούν και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να δελεάζουν και να κάμπτουν φρονήματα εύπιστων ανθρώπων. Ας γίνει άμεσα και μια αξιολόγηση των ήδη από 10ετία λειτουργούντων 19 Α/Γ (Βέρμιο-Ζωοδόχο Πηγή), για να υπάρχουν και μετρήσιμα στοιχεία αιολικής απόδοσης, αλλά και οικονομικής απολαβής για τους Δήμους Βέροιας και Κοζάνης. Το διακύβευμα της «υπόθεσης Α/Γ» αυτής, είναι τεράστιο. Ποια άραγε θα είναι η τύχη των δύο Χιονοδρομικών μας Κέντρων που ήδη καρκινοβατούν; Πού θα πάει η ορεινή μας κτηνοτροφία; Πού θα πάει ο οικοτουρισμός (χιόνια, ορεινά μονοπάτια, δράσεις βουνού, κυνήγι, χλωρίδα, πανίδα, ξενοδοχεία κλπ;).
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ επίσης, τους ΣΟΒΑΡΟΥΣ φόβους μου για την επικείμενη απειλή των πηγών της «Αράπιτσας - Τριών/Πέντε Πηγαδιών- Καραμπουνάρ» κλπ αλλά και Τριπόταμου Βέροιας (;) Δεν υπάρχει καμία σοβαρή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις Πηγές μας. Και σχεδόν όλες οι «μελέτες» αυτές, είναι «copy paste» για όλα τα βουνά της Ελλάδας. Αλλού όμως, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΑΠΙΤΣΑ! Δεν λέω τίποτε άλλο: Φανταστείτε μια Νάουσα με στερεμένες τις πηγές του Αγιανικόλα!

Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στο διαδίκτυο από άλλες περιοχές (Αιτωλοακαρνανία,Εύβοια, Κάρπαθο, Τήνο κλπ), νομίζω πείθουν και τον πλέον δύσπιστο και φανατικό θιασώτη των Ανεμογεννητριών. Κάτι τέτοιες «πανέμορφες εικόνες», με «εγκεκριμένες» περιβαλλοντικές επεμβάσεις, με «ήπιες» παρεμβάσεις, περιμένουν οσονούπω και το πολύπαθο Βέρμιό μας! Εάν το επιτρέψουμε, είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας και πολύ κατώτεροι των ιστορικών περιστάσεων. Θα το αφήσουμε να περάσει έτσι;

4 σχόλια:

  1. Το Βέρμιο δεν είχε ποτέ Ανεμόμυλους απεναντίας είχε πάντα Νερόμυλους. Μ@λ@κες ήταν δηλ. όλοι τόσα χρόνια και δεν εκμεταλλεύτηκαν τον αέρα αν υπήρχε, που δεν υπάρχει ; Είναι σα να αποφασίζουν κάποιοι επενδυτές να κάνουν μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα νησιά των Κυκλάδων και προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους ότι το νερό τους αρκεί για να γίνει αυτό και ότι είναι προς το συμφέρον τους.
    Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε (οι πολίτες) ώστε να εναντιωθούμε στην υποβάθμιση του βουνού μας ;
    Και κάτι ακόμα. Ο Πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα μεγάλο ποσό από τα χρήματα που θα πάρουμε από ΕΕ για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης από τον covid19 θα πάνε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (δηλ θα γυρίσουνε πίσω στα εργοστάσια της Ευρώπης κυρίως της Γερμανίας), όταν το υπέδαφος-βυθός της πατρίδας μας είναι γεμάτο με ανεκμετάλλευτο φυσικό αέριο, (αυτό δε είναι πλέον φαντασία αλλά πραγματικότητα), το οποίο δεν μας αφήνουν να το βγάλουμε ακόμη, γιατί ; ενώ σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα να το πάρουν με αγωγούς στην Κεντρική Ευρώπη ( Νότιος Αγωγός) ενώ κατασκεύασε ήδη η Γερμανία τον βόρειο αγωγό φυσικού αερίου που της φέρνει Ρωσικό αέριο ; γιατί για αυτούς επιλέγουν το αέριο και για εμάς τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά ;
    Καθαρές κουβέντες, η πατρίδα μας μπροστά στην οικονομική κρίση που περνάει 10 χρόνια τώρα και σε αυτή που έρχεται... θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, να κρατήσει τα όντως ρυπογόνα αλλά αναγκαία Λιγνιτο-εργοστάσια για λίγο ακόμη, μέχρι να βγάλει (επειγόντως) το φυσικό αέριο και μετά να αντικαταστήσει το λιγνίτη με το φυσικό αέριο και όχι να αγοράσουμε τις Γερμανικές ανεμογεννήτριες. Αλήθεια γιατί τα χρήματα της Ευρωπαϊκής βοήθειας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν πάνε στις επενδύσεις για το Ελληνικό φυσικό αέριο και πάνε στις Γερμανικές ανεμογεννήτριες ;
    Αυτό δεν προβληματίζει κανένα ;
    Κάποιοι συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν και εμείς συνεχίζουμε να τους πιστεύουμε.
    (πάταξον μεν ακουσον δε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχως η πατριδα ισως ειχε την ευκαιρια της στις δεκαετιες 75-90 αλλα με τους πολιτικους που ειχε - ειχαμε... " παιξαμε και χασαμε "!
      τωρα μονο μαντήλι για να κλαψουμε θα εχουμε και αυτο ...δυσκολα θα το βρισκουμε ( εισαγόμενο και αυτό)

      Διαγραφή
  2. Προσέξτε, αν γίνουν τελικά οι ανεμογεννήτριες, θα ανοίξει και θα ακολουθήσει και άλλη χειρότερη "επένδυση", εξόρυξης μεταλλευμάτων και ορυκτών. Οι μεγάλοι "παίκτες-επενδυτές" συνωστίζονται ήδη στους προθαλάμους των Υπουργείων. Και τότε όσο και να προσπαθήσετε δεν μπορείτε να φανταστείτε πως θα γίνει η ζωή μας, το βουνό μας, τα νερά που πίνουμε (από τη ρύπανση), ο αέρας που αναπνέουμε (από σκόνη κλπ), η παρθένα χλωρίδα και πανίδα του βουνού μας.
    Εδώ κανείς δεν μιλάει γι 'αυτά. Παράξενο.
    Μόνο όταν τα μάθουμε να μην είναι αργά.
    Ο ¨κερατάς" πάντως (λέει ο λαός μας) το μαθαίνει πάντα τελευταίος.
    (πάταξον μεν ακουσον δε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://kozan.gr/archives/271605

    Eορδαία: Επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξόρυξη Νικελίου στο Βέρμιο 27 Ιανουαρίου 2020 - 11:02 ΠΜ 1 Comment

    Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον Επιχειρηματιών από το Εξωτερικό για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Νικελίου στο Όρος Βέρμιο που εκτείνονται μέχρι την Έδεσσα και οι συζητήσεις με την Περιφέρεια Δ Μακεδονίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πρόθεση Εταιρειών για την εκμετάλλευση των στρωμάτων Νικελίου(Βωξίτης) είχε γίνει γνωστή πριν από εικοσιδύο περίπου έτη προκαλώντας τότε αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις με το επιχείρημα ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές τόσο για την Υγεία των Κατοίκων όσο και για το σύνολο των δραστηριοτήτων στην περιοχή με αποτέλεσμα να ανακοπεί η εξέλιξη της επένδυσης. Όπως αναφέρει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Λυσσαρίδης, τα Ορυκτά στην επίμαχη περιοχή είναι φτωχά σε μετάλλευμα, αλλά με μία σύγχρονη μέθοδο, αυτήν της υδρομεταλλουργίας, θα μπορεί το κοίτασμα να είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο, ενώ, η μέθοδος αυτή είναι φιλική στο περιβάλλον και φθηνότερη σε ενέργεια συγκριτικά με εκείνη που χρησιμοποιείται στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Οι Επιχειρηματίες, πάντα κατά τον κ. Λυσσαρίδη, έχουν επισκεφθεί τον χώρο, έλαβαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία αλλά και δείγματα από το υπέδαφος, εκτιμώντας ότι στο επόμενο εξάμηνο θα κριθεί το μέλλον του εγχειρήματος αυτού

    ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

    (στην Βέροια Νάουσα κανείς δεν μιλάει γιατί άραγε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ