Quantcast

http://picasion.com/

Σκέψεις για αξιοποίηση προσφύγων ως εργάτες γης σε Ημαθία και Πέλλα λόγω κορωνοϊού

Την αξιοποίηση δυναμικού των προσφύγων που φιλοξενούνται σήμερα σε δομές που έχουν εγκατασταθεί σε Βέροια, Αλεξάνδρεια και Κάτω Μηλιά Πιερίας, ώστε να καλυφθεί και το επιπλέον κενό που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί σε εργάτες γης σε Ημαθία και Πέλλα, λόγω της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης
του κορωνοϊού, δρομολογεί η νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φρούτων-Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Χρήστος Γιαννακάκης, το ζήτημα της αξιοποίησης των προσφύγων στην ελληνική γη, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στη Βέροια, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, Πάτροκλου Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Μπαγινέτα, του διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, στελεχών της προεδρίας της κυβέρνησης, εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Διεπαγγελματικής.

«Στο επόμενο διάστημα -είπε ο κ Γιαννακάκης- ξεκινάμε επισκέψεις στα τέσσερα προαναφερόμενα κάμπ, προκειμένου να διερευνήσουμε τον αριθμό αυτών που μπορούν να απασχοληθούν στα χωράφια μας από τις αρχές Μαίου μέχρι και το τέλη Ιουνίου τουλάχιστον, ώστε να γίνει το αραίωμα στις ροδακινιές και να μπορέσουμε έτσι να προχωρήσουμε στην συγκομιδή». Τόνισε δε ότι σε συνεργασία, αλλά και με τη στήριξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα γίνουν «κρούσεις» και σε άλλα κέντρα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Παράλληλα, ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι εξακολουθούν να ασκούνται «πιέσεις στους αρμόδιους φορείς για την επίλυση των θεμάτων που υπάρχουν με τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες που χρειαζόμαστε». Τέτοια ζητήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας και να γίνεται με απλούστερο τρόπο η προμήθεια του εργόσημου για τους εποχιακούς.

Ωστόσο, όλα τα προαναφερόμενα, επικαλύπτονται από το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Εάν παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και τον Μάιο, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες, που υπό φυσιολογικές συνθήκες κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για περισσότερα εργατικά χέρια». Ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι με επίσημα ετήσια στοιχεία στο παρελθόν σε Ημαθία και Πέλλα έχουν απασχοληθεί τουλάχιστον 10.000 μετακλητοί εργάτες γης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

21 σχόλια:

  1. εσεις τι νομιζατε οτι ηρθαν για να φυγουν;;
    οχι ηρθαν για να μεινουν και να διωξουν εμας σε λιγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΙΣΧΟΣ.
    ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΚΟΛΠΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΤΕΛΙΚΑ.
    ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο γιαννακακης που είναι φίλος με την κυβέρνηση να βρει άκρη από τώρα γτ το καλοκαίρι θα είναι πολύ........... ΘΕΡΜΌ. Όσο για τους πρόσφυγες με ποια τεχνογνωσία θα δουλέψουν όταν δεν το έχουν ξανά κάνει αυτό ποτέ τους?? Δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ο Αλβανός εργάτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαθρομετανάστες ειναι.. Οχι προσφυγες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού η Ελληνική νεολαία περιμένει το μπαααμπαα και τη μαααμαα αλλά τους παππούδες τους που κάνουν το σκ@@ο τους παξιμάδι, για χαρτζιλίκι για να λιώνουν στις καφετέριες και τα μπιτσομπαρα το καλοκαίρι, να κάνουν check - in στη Μύκονο κτλ, από το πάνε να βγάλουν μεροκάματο στα χωράφια...
    Περιμένουν να πάρουν 1000€ το μήνα αλλιώς ρρεεκλααα, φεεετααα, με τους αγρότες να ψάχνουν για εργατικά χέρια για τα ροδάκινα και όχι μόνο..
    Καφέ, τσιγάρο και μπουζούκια ... ακούνε χωράφι-μεροκάματο και λεν εγώ θα πάω;; ας πάρει αλλοδαπό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για αγροτη σε κοβω φιλε. ξερεις καποτε εσυ καθοσουν στην μερσεντες με ανοιχτη την πορτα στην ακρη απο το χωραφι με τον φραπε και ελεγες εγω εχω σημερα τους εγγλεζους στα ροδακινα ( ετσι ελεγες τους αλβανούς που ηρθαν για προκοπη ).
      ετρωγες τις επιδοτησεις χωρις να αλλαζεις αντικειμενο οπως επρεπε, χωρις να δινεις εισφοερες παρα μονο να περνεις και να καμαρωνεις στα σκυλαδικα τις λαρισας με τα τρακτερ θηρια για ιχ.
      εχω περασει πολλα μεροκαματα στα χωραφια ωσπου να σπουδασω και εγω και τα παιδια μου κοιταν συμφωνα με αυτα που σπουδασαν προσπαθουν να φτιαξουν ενα καλυτερο μελλον γι αυτους. τα δικα σου τα παιδακια πανε χωραφι η τα εχουν παρατεισει;
      οπως εσπειρες ετσι θα θερισεις μια και εισαι ( μαλλον ) αγροτης καημενος που δεν τον βοηθαει κανενας που οταν ολοι εδιναν εσυ επερνες και τωρα θελεις ισοτητα.
      λαμογια

      Διαγραφή
    2. 12:43
      δεν εχεις σε ολα δικαιο. το προβλημα με τους εργατες δεν αντιμετωπιζεται ουτε με τα παιδια του αγροτη ουτε με τους προσφυγες. οσο για τις επιδοτησεις στην περιοχη της λαρισας γενικευεις και υπερβάλεις

      Διαγραφή
  6. Τελικά οι λαθρομετανάστες και θα μείνουν στην Ελλάδα μας, αλλά και θα κατεβάσουν τα μεροκάματα. Οι εργατοπατέρες, οι αλληλέγγυοι και οι αριστεροί που τους αγαπάνε να τους πάρουν στα σπίτια τους και στα χωράφια τους για να τους συντηρούν αυτοί, και όχι εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαθαίνω ότι ήδη μερικοί έχουνε παρει κάποιους " προσφυγες" στα χωράφια,και στο δυωρο την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια.....Για ρωτήστε τους πρώτα αν θέλουν οι ίδιοι να δουλέψουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ ξέρω ότι το καλοκαίρι ψαχνουμε εργάτες και Έλληνες δεν βρίσκουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κουλι ο κορόνα σου έλυσαι τα χερια.εγραψεσ είδη ιστορία με το κλείσιμο της εκκλησίας.τορα με τα Πακιστανός τα γίνεις αξεπέραστος.προβατα ξυπνάτε.μετα μας πειράζει ο νότος που τα λέει οποσ είναι.και δεν είμαι φασίστας.ειμαι Έλληνας μεγαλωμένος Αμερική κ με αξίες ορθόδοξες.σορρι για τα ορθογραφικά μου.να μας ζήσης λούκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ έχει γράψει επακριβώς:
    • Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας και η ακύρωση όλων των διεκδικήσεων των ντόπιων εργατών για μισθούς και συνθήκες εργασίας.
    • Ο μετανάστης 0α ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου.
    • Η μετανάστευση διαιρεί την εργατική τάξη της χώρας υποδοχής σε τόσα εχθρικά στρατόπεδα όσες και οι εθνοφυλετικές ομάδες διότι η κάθε μία καταλαβαίνει μόνο τον εαυτό της.
    • Η λαθρομετανάστευση χρησιμοποιείται αφ’ ενός ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αφ’ ετέρου με τον εργατικό υπερπληθυσμό – πλεόνασμα που δημιουργεί ρίχνει το επίπεδο ζωής σε κατάσταση δουλοπάροικου.
    Καληνύχτα Βέροια. Όνειρα γλυκά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε βαρέθηκες ρε αρχηγέ να τα γράψεις όλα αυτά;

      Διαγραφή
  11. ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΛΟΘΕΜΕΝΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ''ΜΑΧΕΣ'' ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΠΊΤΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέ τό πρόσχημα τοῦ κορωνοϊοῦ, πρῶτα ἀπαγόρευσαν τίς Ἱερές Ἀκολουθίες καί παράλληλα συνεχίζουν τόν λαθρο-ἐποικισμό τῆς Ἑλλάδος. Πρόκειται γιά ἐγκλήματα, τά ὁποῖα μπορεῖ νά μή διώκωνται (κακῶς) ἀπό τήν ἀνθρωπίνη δικαιοσύνη (τήν γκαβή μέ τό καντάρι), ἀλλ' ὑπάρχει καί Θεία Δίκη._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΣΎ ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΚΑΙ ΑΝΝΟΙΞΑΒΝ ΤΑ ΣΎΝΟΡΑ. ΤΏΡΑ ΔΕΣΝ ΒΓΗΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΞΑΙ ΙΝΟΜΑΣΤΗΓΚΕΔΣ ΑΝΤΙΟΣΤΑΣΙΑΚΙΑ;;;;;;;;; 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 ΆΣΕ ΤΗΝ ΗΜΑΘΊΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΉΚΕΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα πρότεινα οι τοπικοί βουλευτές (πρώην και νυν) και δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και διάφοροι αρθρογράφοι-δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην αριστερά, να δώσουν το καλό παράδειγμα, πιστοί στα γραφόμενά τους και στις ιδέες τους, και να φιλοξενήσουν τους λαθρομετανάστες στις οικίες τους και στις εργασίες τους. Διαφορετικά να πάψουν να μιλάν εκ τους ασφαλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ΗΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εκεί στην Βέροια πρέπει να είστε άξιοι της μοίρας σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ