Επιμέλεια Γιώργος Μεταξάς
Πες ένα φαγητό που θα ζητούσες από τη γιαγιά σου να σου φτιάξει; Ένα από τα αυτά που κατεβαίνουν ζεστά ζεστά και πέφτουν στο στομάχι σαν βάλσαμο; Λαχανοσαρμάδες,ε; Στο μυαλό μας είσαι! Το απόλυτο comfort food που τρώγεται εξίσου απολαυστικά
τόσο από το πιάτο όσο και απευθείας από την κατσαρόλα. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς μας δείχνει πώς θα φτιάξουμε λαχανοσαρμάδες αλλά με μια παραλλαγή, λίιιγο πιο υγιεινή αλλά εξίσου πεντανόστιμη, με καστανό ρύζι. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή
Υλικά
1 λάχανο
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά (κατά προτίμηση μοσχαρίσιο)
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλ. ρύζι καστανό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αβγών
2 λεμόνια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το λάχανο αφαιρώντας το κοτσάνι.
Το βυθίζουμε (με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω),σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 7-10΄ (ανάλογα το μέγεθος του λάχανου) και το αφήνουμε να κρυώσει. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και το σκόρδο. Ρίχνουμε τον κιμά, το ρύζι (το οποίο έχουμε ξεπλύνει) τον άνηθο, καθώς και το νερό. Αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και κόβουμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά. Στρώνουμε στη βάση μιας κατσαρόλας (κατά προτίμηση πλατιά) λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.
Για τη σάλτσα αυγολέμονο
Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνουμε λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Τελειώνουμε διορθώνοντας το αλάτι του.
Tips: Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ ή μια ψευτομπεσαμέλ που αντί για γάλα ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό του φαγητού μας συμπληρώνοντας λεμόνι και άνηθο.
Πες ένα φαγητό που θα ζητούσες από τη γιαγιά σου να σου φτιάξει; Ένα από τα αυτά που κατεβαίνουν ζεστά ζεστά και πέφτουν στο στομάχι σαν βάλσαμο; Λαχανοσαρμάδες,ε; Στο μυαλό μας είσαι! Το απόλυτο comfort food που τρώγεται εξίσου απολαυστικά
τόσο από το πιάτο όσο και απευθείας από την κατσαρόλα. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς μας δείχνει πώς θα φτιάξουμε λαχανοσαρμάδες αλλά με μια παραλλαγή, λίιιγο πιο υγιεινή αλλά εξίσου πεντανόστιμη, με καστανό ρύζι. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή
Υλικά
1 λάχανο
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά (κατά προτίμηση μοσχαρίσιο)
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλ. ρύζι καστανό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αβγών
2 λεμόνια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το λάχανο αφαιρώντας το κοτσάνι.
Το βυθίζουμε (με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω),σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 7-10΄ (ανάλογα το μέγεθος του λάχανου) και το αφήνουμε να κρυώσει. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και το σκόρδο. Ρίχνουμε τον κιμά, το ρύζι (το οποίο έχουμε ξεπλύνει) τον άνηθο, καθώς και το νερό. Αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και κόβουμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά. Στρώνουμε στη βάση μιας κατσαρόλας (κατά προτίμηση πλατιά) λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.
Για τη σάλτσα αυγολέμονο
Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνουμε λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Τελειώνουμε διορθώνοντας το αλάτι του.
Tips: Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ ή μια ψευτομπεσαμέλ που αντί για γάλα ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό του φαγητού μας συμπληρώνοντας λεμόνι και άνηθο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.