Χαλκίδης στην ηγεσία του Υπουργείου: «Θα κατέβουμε με τα τρακτέρ στα μπλόκα»

Σε τρεις δόσεις εξελίχθηκαν οι συσκέψεις για τα ροδάκινα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου, η γνωριμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών Αντιπροσωπεία από Ημαθία αποτελούμενη από καλλιεργητές είδε την ηγεσία του Υπουργείου. Το
συμπέρασμα είναι ότι οι λύσεις βρίσκονται ακόμα μακριά, στην καλύτερη περίπτωση οι αγρότες θα μπορούν να περιμένουν ένα είδος προκαταβολής για τις ζημιές που έγιναν από τις χαλαζοπτώσεις. Ακόμα και γι’ αυτό πάντως το Υπουργείο δεν δεσμεύθηκε με σαφή τρόπο, καθώς η προκαταβολή μπορεί να έρθει και τα Χριστούγεννα. Τρόπος βελτίωσης της συναλλακτικής σχέσης με τη βιομηχανία για τα συμπύρηνα δεν διαφαίνεται, οι σκοπιμότητες και τα λάθη που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στον τρόπο παραλαβής δύσκολα θα διορθωθούν μεσούσης της καμπάνιας και όπως είναι φυσικό το κόστος μεταφέρεται στην πλευρά των παραγωγών. 

Σημειωτέων ότι τα 26 λεπτά το κιλό που είχε υποσχεθεί αρχικά η ΕΚΕ καθίστανται ανέφικτα για τους περισσότερους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να περνάει σαν δεύτερη ποιότητα για κομπόστα και σαν Τρίτη για χυμό. Την ίδια στιγμή η πρώτη ποιότητα κινείται άνευ διαβεβαίωσης ως προς την τιμή. Δόθηκαν υποσχέσεις για προγράμματα διάθεσης φρούτων στα σχολεία και στα ιδρύματα και κάποιες εκ νέου διαβεβαιώσεις για την αναγνώριση της Διεπαγγελματικής.

Οι ενισχύσεις De minimis αποκλείστηκαν, όπως αναφέρθηκε από τον Τάσο Χαλκίδη, προέδρου του αγροτικού συνεταιρισμού Βέροιας, στη συνάντηση που είχαν οι παραγωγοί από την Ημαθια με τον Κώστα Σκρέκα, βεβαιώσεις όμως πήραν οι αγρότες πως με κάποιο τρόπο θα ενισχυθούν, καθώς δεν έχουν πια χρήματα να μπουνε στα χωράφια για την επόμενη σεζόν. Πιθανότερη είναι η ρύθμιση για καταβολή κάποιων προκαταβολών αποζημιώσεων, με ορίζοντα βέβαια το φθινόπωρο, καθώς απαιτείται να έρθει ο Σεπτέμβρης για να περατωθούν κάποιες διεργασίες στον ΕΛΓΑ.

Τα λεγόμενα «στέκια» δεν έλειψαν από τις συζητήσεις των διαδρόμων στη Βάθη. Οι γνωστές μικρές ομάδες που εκτός συνεταιρισμού πουλάνε σε εργοστάσια, για να γλιτώνουν κάποια συνεταιριστικά έξοδα, τώρα που δεν αγοράζει η βιομηχανία ούτε από αυτούς, έχουν επιστρέψει στα σκαλοπάτια των συνεταιρισμών, είτε αυτών που έχουν βιομηχανία είτε αυτών που πουλάνε μεγάλες ποσότητες στη βιομηχανία.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, όπως δήλωσε ο Χρήστος Μωραλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατών και ο Τάσος Χαλκίδης, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πήγαν στο υπουργείο ζητώντας στρεμματική ενίσχυση και εφόσον δε γίνεται κάτι τέτοιο ελπίζουν σε προκαταβολές ΕΛΓΑ. Αν δε γίνει κάτι τέτοιο, αν δεν έχουν οι παραγωγοί κάποιο εισόδημα μέχρι το χειμώνα, θα κατεβούν με τα τρακτέρ στα μπλόκα, δήλωσε ο Τάσος Χαλκίδης.

1 σχόλιο:

  1. <>Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 δόθηκαν 10,2 εκατ. ενίσχυση για το ροδάκινο και το 2018 13,2εκατ. Για το 2019 - η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για το αγροτικό εισόδημα, -οι δυνατότητες της εθνικής οικονομίας πολύ καλύτερες-Η Ν.Δ. ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ . Άρα τηρουμένων των αναλογίων για το ροδάκινο πρέπει να δοθούν 20 εκατ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ