Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών: «Πόλεμος εργοδοσίας-εργαζομένων, εργασιακή ζούγκλα»


Συνέντευξη τύπου με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 18/7 στη Βέροια, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Γενικός Γραμματέας της
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Κώστας Κατσιμένης, ενώ το Συνδικάτο Ημαθίας - Πέλλας εκπροσώπησε ο πρόεδρος Γιάννης Διάκογλου. Όπως ανέφερε ο κ. Διάκογλου, το κάλεσμα έγινε με βάση τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και με αφορμή το κλείσιμο εργοστασίων, τις απολύσεις των εργαζομένων και άλλα.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη για τον κλάδο περίοδο, τόσο στην Ημαθία όσο και Πανελλαδικά», ανέφερε αρχικά ο κ. Κατσιμένης, θέλοντας παράλληλα να παρουσιάσει κάποια στοιχεία που έδωσε ο ΣΕΒ σχετικά με τον κλάδο. «Ο κλάδος όλα τα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο χασούρα δεν είχε, αλλά παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία. Αποτελεί το 25% της παραγωγής της βιομηχανίας της χώρας, με κύκλο εργασιών 14,2 δις, εκ των οποίων τα 4,5 δις ήταν εξαγωγές. Μεγάλο κομμάτι των εξαγωγών γίνεται στην Ημαθία και Πέλλα. Μαζί με τον Τουρισμό, αποτελεί ατμομηχανή της Ελληνικής Βιομηχανίας. Άρα ο κλάδος βρίσκεται σε ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Κατσιμένης επικαλούμενος όπως είπε τα λόγια του ΣΕΒ, λέγοντας πως όλο το παραπάνω διάστημα, η εικόνα για τους εργαζομένους ήταν αντίθετη, κάνοντας λόγο για πετσόκομμα μισθών, μη υπογραφή κλαδικής σύμβασης και κατώτατο μισθό, εξαντλητικά ωράρια, τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, εργατικά ατυχήματα, αντικατάσταση των μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ημιαπασχόληση μέσα από προγράμματα κ.α.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κλείσιμο του εργοστασίου στο Πλατύ, λέγοντας πως αυτό έγινε εν μια νυκτί, για μεταφορά του στο εξωτερικό και αναζήτηση φθηνότερων εργατικών χεριών, ενώ σχετικά με την εποχική απασχόληση στα διαλογητήρια, αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, τους μισθούς και τα εργατικά ατυχήματα, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες «εργασιακή ζούγκλα που υφίστανται οι εργαζόμενοι», καταγγέλλοντας μάλιστα πως όσοι εργαζόμενοι «σήκωσαν κεφάλι» και ζήτησαν να παρθούν μέτρα, είτε δέχθηκαν απειλές είτε δεν επαναπροσλήφθηκαν, παρά την έλλειψη προσωπικού. «Υπάρχει ακήρυχτος πόλεμος της εργοδοσίας απέναντί τους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα αξιοποίησης των προσφύγων της Ημαθίας για απασχόληση στα διαλογητήρια με εργόσημο. «Πρόκειται για συμβάσεις δούλου. Οι πρακτικές αυτές δε θα περάσουν στην περιοχή. Θα τις ξεσκεπάζουμε», είπε, καλώντας τους εργαζομένους να συσπειρωθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με σκοπό να πετύχουν υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας. 

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Σάκης Τσίτσης, έχει γίνει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καλεστεί τριμερή συνάντηση με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τις Επιχειρήσεις.








3 σχόλια:

  1. Μόλις πάει σε ένα εργοστάσιο η επιθεώρηση εργασίας κατευθείαν ειδοποιούνται όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου και φυγαδεύουν στην κυριολεξία όλους τους εργαζομένους που εργάζονται μαύρα. Άλλα και με ένσημο να δουλεύουν βρίσκουν τρόπους να πετσοκόβουν τα μεροκάματα και να εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά παραπονιούνται γιατί δεν πάει ο κόσμος να δουλέψει είτε στα εργοστάσια είτε στα χωράφια.Αυτοί δεν ψάχνουν για εργάτες αλλά για δούλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσε που για να σε πάρουν πρέπει να σε έχει στείλει κάποιος. Και κυρίως βουλευτής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ