Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η «ανατολή» της 20χρονης προσφυγοπούλας Αμάρ

Από τη Βέροια της Συρίας, στη Βέροια και στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Έμαθε ελληνικά μέσα στις σκηνές των καμπ στην Αγ. Βαρβάρα Βέροιας και στην Ειδομένη. Το όνομά της, Αμάρ, σημαίνει φεγγάρι και σαν τη Σελήνη που ανατέλλει στο σκοτάδι, η 20χρονη σύρια
προσφυγοπούλα αναγεννιέται από τις στάχτες του πολέμου, παρά τα σκληρά βιώματα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού. Τώρα, από τη Γερμανία, όπου βρίσκεται, στοχεύει ψηλά, να σπουδάσει Μοριακή Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Έχασε τον έναν αδελφό της και η οικογένεια της 15χρονης τότε αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι και τα υπάρχοντά της. Η φυγή για την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2014 και η επικίνδυνη παραμονή εκεί οδήγησαν την Αμάρ και τους γονείς της στη Σμύρνη, όπου έμειναν για έναν χρόνο. Με την ελπίδα να φτάσουν κάποτε στη Γερμανία, μπήκαν μαζί με άλλους 60 πρόσφυγες σε βάρκα και τον Φλεβάρη του 2016 πέρασαν στη Χίο.

Η ιστορία της συνεχίζεται, έναν μήνα μετά, στην Ειδομένη, όπου ζει τις χειρότερες στιγμές της ζωής της, όπως τις περιγράφει στη «ΜτΚ»: «Τα δύο μου αδέλφια ήταν ήδη στη Γερμανία και τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκινήσαμε για την Ελλάδα. Έφτασα αρχικά στην Ειδομένη και έμεινα 25 μέρες εκεί. Ήταν ακόμα πιο δύσκολα από τον πόλεμο. Ζωή μέσα στις λάσπες και ταραχές... Διάβαζα μέσα στις σκηνές και άρχισα να μαθαίνω Γερμανικά μέσω ενός φορητού υπολογιστή, που μου είχε χαρίσει ο αδελφός μου. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε τι θα γίνει με μας. Για το λόγο αυτό έφυγα για τη Βέροια στο καμπ της Αγ. Βαρβάρας, τον Απρίλιο του 2016».

Από τη Βέροια της Συρίας στη Βέροια της Ελλάδας
Το πολύπαθο Χαλέπι στα ελληνιστικά χρόνια ονομαζόταν Βέροια. Η μοίρα φαίνεται πως επιφύλασσε στην Αμάρ μία νέα Βέροια στη ζωή της. Την ελληνική. Η νεαρή προσφυγοπούλα δεν έχασε ποτέ την πίστη στον εαυτό της και στη δύναμη της αληθινής γνώσης. Στη Βέροια συνάντησε ανθρώπους που άνοιξαν τα σπίτια τους, τη βοήθησαν, τη στήριξαν και κατάλαβαν το ξεχωριστό της χάρισμα: Το πείσμα της για μάθηση. Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι και σήμερα, από τα περίχωρα της Χαϊδελβέργης όπου ζει, αποκαλεί μπαμπά και μαμά τον κ. Διονύση Διαμαντόπουλο (Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας) και τη σύζυγό του.

«Στη Βέροια με βοήθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Έμαθα Γερμανικά στο σπίτι της κ. Βίκυς. Κάναμε μαθήματα εκεί για τρεις μήνες. Μετά άρχισα να μαθαίνω Ελληνικά και γνώρισα τον κ. Διονύση και τη γυναίκα του. Η σχέση μας ήταν δυνατή. Μου έφεραν βιβλία, τετράδια. Πρώτη φορά δεν αισθανόμασταν ότι ήμασταν ξένοι. Τους αγάπησα πολύ και αυτοί με αγαπούν. Είναι σαν οικογένειά μου. Τους λέω μπαμπά και μαμά…» λέει στη «ΜτΚ» η 20χρονη Αμάρ.

Όταν η νεαρή Σύρια κατάλαβε ότι θα έμενε για αρκετό διάστημα στην Ελλάδα, άρχισε να μαθαίνει Ελληνικά, ελπίζοντας ότι θα φοιτήσει σε σχολείο, όπως πάντα επιθυμούσε. Λόγω της ηλικίας της όμως δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ωστόσο έμπαινε στις τάξεις κάνοντας μετάφραση στα παιδιά των ομοεθνών της.

Λόγω της εντυπωσιακής της απόδοσης, οι άνθρωποι του καμπ στην Αγ. Βαρβάρα Βέροιας της εξασφάλισαν τον Ιούλιο του ’17 υποτροφία από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και η Αμάρ μαζί με τους γονείς της αποφασίζουν να μετακομίσουν για 7 μήνες στη Θεσσαλονίκη.

«Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι πρόκειται για διάνοια. Πρόκειται για έναν άνθρωπο προσηλωμένο στο στόχο του» λέει ο κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος.

Στόχος η Μοριακή Ιατρική στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Πριν από έναν χρόνο η 20χρονη προσφυγοπούλα και η οικογένειά της ειδοποιήθηκαν ότι θα αναχωρούσαν για την Κολονία. Εκεί η Αμάρ μπήκε σε ελληνικό λύκειο και αρίστευσε με 19,1. Έγινε δεκτή από αμερικανικό πανεπιστήμιο, ωστόσο λόγω γραφειοκρατικών και οικογενειακών θεμάτων στοχεύει τώρα στο κορυφαίο γερμανικό πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με εισαγωγή για σπουδές στη Μοριακή Ιατρική. Το τελευταίο διάστημα κατοικεί κοντά στη μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας, διανύοντας το β’ εξάμηνο του προπαρασκευαστικού έτους.

«Ακόμα κι αν δεν έχουμε τίποτα, δεν πρέπει να τα παρατάμε. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα όταν έχουμε μεγάλη στήριξη και μας δίνονται ευκαιρίες. Έκανα μαθήματα στην Ειδομένη μέσα σε μία σκηνή. Η επιτυχία δεν συνδυάζεται με το μέρος που βρισκόμαστε. Ακόμα κι αν συμβαίνουν άσχημα γεγονότα, ο κόσμος μάς χρειάζεται. Η ανθρωπότητα προχωρά» ολοκληρώνει τη συνέντευξή της στη «ΜτΚ» η νεαρή προσφυγοπούλα.

Ο κάθε άνθρωπος που συνάντησε, της άλλαξε τη ζωή. Τώρα εκείνη μαχήτρια, όπως το έχει αποδείξει άλλωστε, ζει και σχεδιάζει το μέλλον που ονειρεύεται.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Βογιατζόγλου για τη «ΜτΚ»

11 σχόλια:

  1. 1) Ἀπ' τήν στιγμή πού ἔφυγε ἀπό τήν Σμύρνη, ὅπου ὁμολογεῖ πώς δέν ἐκινδύνευε, ἡ κοπελιά δέν ἦτο πρόσφυξ ἀλλά καιροσκόπος λαθρομετανάστρια.
    2) Δέν ξέρω ἄν τῆς ἐδόθη ἀξιοκρατικῶς ἡ ὑποτροφία, ἀλλ' ἂν ἀγαπᾷ τούς ὁμοεθνεῖς της, καλά θά κάνῃ ἅμα τῇ ἀποφοιτήσει της νά προσφέρῃ τίς ὑπηρεσίες της σέ αὐτούς. Ἡ ἰδιαίτερη πατρίδα της, τό Χαλέπι (ἡ Βέροια τῆς Συρίας) ἀπελευθερώθηκε ἀπό τούς ἐγκληματίες ἀντιασσαντικούς ἰσλαμιστές καί εἶναι ἤδη ἑνωμένη μέ την ἐλευθέρα Συρία ὑπό τόν ἄξιο Πρόεδρο Μπασσάρ Ἀλ-Ἄσσαντ.
    3) Ἐν πάσῃ περιπτώσει, εἶναι καλό νά μᾶς ἀδειάζουν τήν γωνιά οἱ ξένοι, καί οἱ ἀπάτριδες παρτάκηδες-ἀτομικιστές ἀσχέτως καταγωγῆς. Ἐναλλακτικά, μποροῦν οἱ μωαμεθανικοῦ θρησκεύματος φωστῆρες σἄν τήν λεγάμενη νά ἐγκαθίστανται στό λεγόμενο κράτος τοῦ Ἰσραήλ - θά τούς ὑποδεχθοῦν μέ ἀνοικτές ἀγκάλες ἐκεῖ· εἶναι πολύ ἀνοιχτόμυαλοι καί... «ἀνθρωπισταί». Τί, ψέμματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο λεξικό Μπαμπινιώτη η λέξη καθίκι θα επεξηγείται με παράδειγμα :
      Demetrios Hadjinicolaou .

      Διαγραφή
  2. Για κανενα ελληνοπουλο εχει κατι; Μονο εκει δειχνετε τον ανθρωπισμο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά τον διεθνή ορισμό, πρόσφυγας είναι εκείνος που μετακινείται από μία περιοχή σε άλλη αναγκαστικά λόγω πολέμου, φυσικών καταστροφών ή άλλης εξωτερικής βίας και ζητά στη χώρα υποδοχής άσυλο. Στο εν λόγω πρόσωπο, προερχόμενο από Τουρκία, δεν πληρεί καμία πρϋπόθεση από τις παραπάνω καθότι στην Τουρκία δεν υπάρχει πόλεμος. Οσον αφορά για την καταγωγή είναι αμφίβολο αν είναι από τη φίλη χώρα Συρία, καθώς σχεδόν όλοι οι παρανόμως εισερχόμενοι στερούνται συνοδευτικών εγγράφων αξιοποίησής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κοπέλλα θα φτάσει πολύ ψηλά και μακάρι. Η συνέντευξη όμως είναι δομημένη στην ''αρχή του παγόβουνου'': Οι 9 στους 10 λαθρομετανάστες δεν έχουν τις δυνατότητες και τα όνειρα της αλλά σκοπεύουν απλώς να απομυζήσουν τα Γερμανικά και Σουηδικά Κοινωνικά Επιδόματα, από τη φορολογία των πολιτών. Από όλους αυτούς δεν διαβάζουμε, φυσικά, καμμία συνέντευξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παναγιωτης Τραπεζουντοποντιος30 Απριλίου 2019 στις 11:39 μ.μ.

    Μηπως κε Χατζηνικολαου λεω μηπως θα πρεπει οι απανταχου της γης Ελληνες χαρακτηριζονται ως καιροσκοποι;;;; διοτι ολοι εκει που ειναι πηγαν για κατι καλυτερο....μηπως πρεπει να γυρισουν και να προσφερουν τις υπηρεσιες στην Ελλαδα;;;; Τι ανοησιες ειναι αυτες;;;; τι μαυλο κουβαλουν μερικοι αρχαιζοντες και καθαρευουσιανοι;;;; Ας σοβαρευτουμε ως λαος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει, έστω και σε κάτι ομοιότητα με τους Έλληνες μετανάστες? Είναι τουλάχιστον ντροπή να το συγκρίνουμε. Το πολυπολιτισμικό μοντέλο με παράδειγμα την Γαλλία κατέρρευσε, όταν υπάρχουν χαοτικές πολιτισμικές διαφορές. Εμείς οι νεοέλληνες ως καθυστερημένοι που είμαστε τώρα εφαρμόζουμε αυτό που πριν 60-70 χρόνια δοκιμάστηκε στην Ευρώπη και απέτυχε.

      Διαγραφή
    2. Κε Παναγιώτη, ἀπό την βιασύνη σας νά ἀντείπετέ τι πνευματῶδες, διέλαθε τῆς προσοχῆς σας ὅτι σέ ἀντίθεσι μέ την καιροσκόπο τοῦ δημοσιεύματος, οἱ Ἕλληνες Δέν παρίσταναν/παριστάνουν τούς πρόσφυγας, χωρίς νά εἶναι τοιοῦτοι._

      Διαγραφή
  6. ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Ο Κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ( ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ) ΚΑΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΈΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΞΕΝΟΥΣ" ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΔΙΚΟ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΝΑ ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΔΩ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΊ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοι εσεις ποθ σχολιάζεται με τοσο μίσος και ρατσισμό, καλύτερα αδειάστε μας εσεις την γωνιά. Δεν σας χρειάζεται η χώρα αυτη. Ιδικά εσυ δημητριε καθαρευουσιανε γραψε πρώτα το ονομα σου στα ελληνικά και μετα σχολίασε. Αλλα ξαιχασσα θα ισε κε εσι ελοιναρρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eσύ με τους φίλους σου τους λαθρομετανάστες να μας αδειάσεις την γωνιά που κατακρεούργησες την ελληνική γλώσσα και την λες στον άλλον.ΒΛΗΜΑ! Να τους πάρεις στο σπίτι σου τους αλλαχακμπαρηδες, δεν τους καλέσαμε για να νιώθουμε υποχρεωμένοι.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ