Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χαμός με τον «Δρομέα» - «Δεν θα πάει στα Σκόπια» λέει ο Βαρώτσος

Σάλο και έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η καταγγελία του γνωστού γλύπτη Κώστα Βαρώτσου (έργο του οποίου κοσμεί και την πλατεία Ωρολογίου στη Βέροια), σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά θέλουν να μεταφερθεί στα
Σκόπια, το εμβληματικό γλυπτό του, ο Δρομέας, που βρίσκεται από το 1994 έξω από το ξενοδοχείο Hilton. Μάλιστα, όπως ανέφερε σκοπός της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί στη θέση του ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από αυτά που είχαν πλημμυρίσει τα προηγούμενα χρόνια την πρωτεύουσα της γείτονος. 

Την είδηση, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, έκανε γνωστή ο ίδιος ο καλλιτέχνης, Κώστας Βαρώτσος, το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως είπε, τον κάλεσε σε ραντεβού η κ. Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, όπου του ανακοίνωσε την πρότασή της. Εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων και στον ίδιο, ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε σήμερα το πρωί σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Βαρώτσος δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος τόσο για την πρόταση που του έγινε από την κ. Ζορμπά, όσο και από το γεγονός ότι προσπάθησαν να τον διαψεύσουν και να τον βγάλουν τρελό!

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν στο ραντεβού με την κ. Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή, ο Κώστας Βαρώτσος είπε: «Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει αυτή την ιδέα, η οποία ήταν δική της και κάποιων άλλων, να μεταφέρουμε τον Δρομέα στα Σκόπια και να μεταφέρουμε εδώ κάποιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Της απάντησα "μένω εμβρόντητος"».

Ο εικαστικός μετέφερε εν συνεχεία την απάντηση που έδωσε στην κ. Ζορμπά: «Της είπα, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Το έργο το αγάπησαν οι Έλληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».

Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ τέτοια άδεια, «γιατί έχω συνείδηση των τοποσήμων ενός τόπου και γιατί δουλεύω πάνω σε αυτό, σε αυτές τις αξίες. Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τη διάψευση από την πλευρά της υπουργού, ότι του έγινε τέτοια πρόταση ο Κώστας Βαρώτσος, ανέφερε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα με τη διάψευση από την πλευρά της υπουργού. Όλο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει. Δεν είμαι τρελός, με προσβάλλει η διάψευση της υπουργού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ