Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τεχνητή νοημοσύνη, big data και drones ενάντια στα κουνούπια

Η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία καταπολέμησης κουνουπιών. Η περσινή παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και ο κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών μέσω των κουνουπιών καθιστά τη χρήση των νέων τεχνολογιών απολύτως απαραίτητη. Εφαρμογές τεχνητής
νοημοσύνης, οι οποίες χρησιμοποιούν «μεγάλα δεδομένα» ή αλλιώς «big data», αλλά και drones, τα οποία θα διενεργούν ψεκασμούς σε δύσβατα σημεία εφαρμόζονται φέτος για πρώτη φορά στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένας ειδικός αλγόριθμος, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, εξετάζει τα ψηφιοποιημένα δεδομένα ευρείας κλίμακας, από μεγάλο αριθμό προηγούμενων παρατηρήσεων.
Παράλληλα, τα συνδυάζει με σειρά άλλων σχετικών δεδομένων και τελικά προσδιορίζει τα σημεία, στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες παρουσίας πληθυσμών κουνουπιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή τους.

Ο πρόεδρος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», δρ. Σπύρος Μουρελάτος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Για μια δεκαετία διατηρούσαμε δεδομένα για δεκάδες χιλιάδες σημεία στα οποία είναι πιθανή η εμφάνιση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών. Το 2016 χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία πλέον εισάγουμε συστηματικά όλα τα δεδομένα παρατηρήσεων από ένα σταθερά αυξανόμενο αριθμό συνεργείων πεδίου (65 συνεργεία για το 2019). Τέτοια δεδομένα παρατηρήσεων είναι η θέση και ο χάρτης της εστίας, η παρουσία ή μη νερών και προνυμφών, η καταγραφή του είδους και του σταδίου ανάπτυξης των προνυμφών και τα ημερήσια μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό. 


Το 2017 η καταγραφή έγινε πληρέστερη, φτάσαμε τις 25.000 παρατηρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία και καταφέραμε, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, να δημιουργήσουμε έναν αλγόριθμο που θα μπορούσε να προβλέπει, σε εβδομαδιαία βάση, τα σημεία όπου θα εμφανιστούν κουνούπια ώστε να γίνουν εγκαίρως οι ψεκασμοί. Το 2018, σε σύνολο 50.000 παρατηρήσεων, το σύστημα αυτό αξιολογήθηκε πιλοτικά και διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι η ακρίβεια των παρεμβάσεών μας υπερδιπλασιάστηκε. Η πιθανότητα να βρούμε τις προνύμφες πλέον υπερβαίνει το 85%».

Ο κ. Μουρελάτος διευκρινίζει ότι οι αυτές οι νέες καινοτομίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα νευρωνικά δίκτυα, που χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλούς τομείς, εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε έργα καταπολέμησης κουνουπιών μεγάλης κλίμακας, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό την υφιστάμενη τεχνογνωσία της Οικοανάπτυξης και τα συλλεγόμενα δεδομένα πεδίου.

«Μέχρι πριν δύο μήνες τελειοποιούσαμε το μοντέλο αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το επίπεδο της ακρίβειας στην πρόβλεψη των σημείων όπου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις προνυμφών. Αυτό σημαίνει ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών θα είναι πλέον κατά πολύ πιο αποτελεσματική, αφού αυξάνεται η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού των προνυμφών, οι ψεκασμοί θα γίνονται πολύ πιο στοχευμένα και οι ταχύτητες ανταπόκρισης σε περιπτώσεις επιδημιών θα είναι σαφώς μεγαλύτερες» ανέφερε.

Τα drones θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κουνουπιών. Τα ειδικά αυτά μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν δύσβατα σημεία, στα οποία η πρόσβαση και η καταπολέμηση από εδάφους δεν είναι εφικτή.

«Αξιολογούμε διαρκώς τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Κάποιες από αυτές μπορεί να μην ψεκάζονται καλά λόγω δυσκολίας στην προσέγγιση. Εκεί, η καλύτερη λύση είναι η χρήση των drones, που έχουν τη δυνατότητα να ψεκάσουν αποτελεσματικά και γρήγορα μεγάλες περιοχές. Η χρήση άλλωστε, από φέτος, στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τεσσάρων πιστοποιημένων πιλότων που θα τα χειρίζονται από το έδαφος, έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε, μέχρι στιγμής, μεταξύ της δυνατότητας ευρείας κάλυψης από επανδρωμένα ψεκαστικά ελικόπτερα και των δυσκολιών του ψεκασμού από συνεργεία στο έδαφος» τονίζει ο κ. Μουρελάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ