Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η συζήτηση για το δημογραφικό και τη μετανάστευση

Του Δημήτριου Μουρτζίλα*
Με μεγάλη μου χαρά είδα ότι ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος (βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ) αποδέχτηκε – και μάλιστα δημόσια – την πρόσκλησή μου για έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από τις προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή για την αντιμετώπιση του
δημογραφικού. Στο άρθρο που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες, επέλεξε να τονίσει μερικά από τα μέτρα που προτείνονται. Απέφυγε όμως να αναφερθεί σε ορισμένες από τις προτάσεις του.

Δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πρότασή του για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος μέσω της “προώθηση[ς] της δημιουργίας μίας πολύπλευρης Ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων με ένα Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Συμβούλιο Μετανάστευσης και την προώθηση πολιτικής οργανωμένης μετανάστευσης προς την ΕΕ.”

Εδώ, ο κ. Χαρακόπουλος υιοθετεί τη θέση πως η αντιμετώπιση του δημογραφικού θα πρέπει να γίνει μέσα από τη μετανάστευση πληθυσμών από τρίτες χώρες. Ωθεί το κόμμα σε μια σημαντική στροφή στο θέμα αυτό χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι άλλο πράγμα η ελεγχόμενη και οργανωμένη μετανάστευση, και άλλο πράγμα η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων μέσω της μετανάστευσης. Δεν έχουμε τη νομιμοποίηση από τα μέλη του κόμματος, ούτε και από την κοινωνία, για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. Και δεν είμαστε έτοιμοι ως πολιτεία και ως κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες ενός εγχειρήματος τέτοιας εμβέλειας μέσα στην επόμενη τετραετία.

Λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, την αδυναμία του ελληνικού κράτους να παρέχει ελεγχόμενους τόπους λατρείας που δεν θα είναι πεδίο δράσης φονταμενταλιστών, όπως και την έλλειψη συναίνεσης σχετικά με τις πολιτικές ενσωμάτωσης αυτών των πληθυσμών, καταλαβαίνει κανείς το βαθμό επικινδυνότητας μιας τέτοιας πολιτικής τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια.

Έχοντας ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου στο εξωτερικό, γνωρίζω τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η παρουσία πληθυσμών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, όμως, την ίδια στιγμή, έχω δει στην πράξη και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από τις λανθασμένες μεταναστευτικές πολιτικές.

*Ο Δημήτριος Μουρτζίλας είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής, και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΟ.Δ.Ε. Νομού Ημαθίας.

Οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές.

4 σχόλια:

  1. Πιστεύω να καταλάβατε τώρα γιατί αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. New world order,φεύγουν οι Έλληνες νέοι και βάζουμε στη θέση τους Ασιάτες σε ποσοστά και με ποιοτικά κριτήρια επιλογης (φυγόποινοι χωρις διαβατηρια-ολοι ανήλικοι παρολο που ειναι 20-30) απροσδιόριστα γιατί έτσι βολεύει.Δεν έχει να κάνει στενά με την Ελλάδα,αλλά όλη την Ευρώπη.Εμεις θέλουμε έλεγχο αριθμητικό και τταυτοτα--οινικο μητρώου.Αλλα usa australia στυλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Κυριακο!
    Αν τα στελέχη σου έχουν τέτοιες απόψεις,
    Όχι κυβέρνηση δεν πρόκειται να δείτε,
    Αλλα με το θράσος που διακατέχει τον Συριζα,
    Παίζει να σας βάλουν αιφνιδιαστικά όλους σας φυλακή ,
    Αλά Χρυσή Αυγή,
    Και να ψάχνετε από που σας ήρθε,
    Τέτοιοι χαλβάδες που είστε.
    Να μου το θυμηθείτε:
    Φυλακή θα σας βάλουν οι Συριζαίοι,
    Και εσείς δεν θα το πάρετε χαμπάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ( ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ) ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΌΤΗΤΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ -ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΊΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
    ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΊ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ (ΕΔΩ ΚΑΙ 20ΕΤΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ) ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ -ΑΦΟΜΟΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ 9ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΗ ΡΟΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΧΩΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ