Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η δεξιά της... δεξιάς στην Ημαθία

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Ημαθία, με τις εθνικές εκλογές να "παίζουν" οποιαδήποτε στιγμή από Μάρτη ή Μάιο μέχρι το αργότερο τον Οκτώβρη του 2019. Όλα τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στη ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν την πρωτιά στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τι γίνεται όμως στον χώρο της... "δεξιότερης" δεξιάς, από όπου αλλιεύουν σταυρούς, πλέον, αρκετά κόμματα;
















Άνοιγμα στο κέντρο, η κατάρρευση των ΑΝ.ΕΛ. και το αντίο της Μανταλένας


Τη στιγμή που η ΝΔ, σε μια άσκηση πολιτικής ισορροπίας, επιχειρεί άνοιγμα προς το κέντρο, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα ψηλά στην ατζέντα της θέματα όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και τα εθνικά, νέοι σχηματισμοί στα δεξιά της διεκδικούν ζωτικό χώρο και εκλογικό μερίδιο. Την όρεξη στους διεκδικητές έχει ανοίξει και η κατάρρευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις αποχωρήσεις στελεχών μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και το φλερτ βουλευτών από το κόμμα του Πάνου Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη σε σταυρούς προτίμησης με το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένα Παπαδοπούλου, με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων, «κούνησε μαντήλι» στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ψάχνει τα ποσοστά του στην Ημαθία με... μικροσκόπιο.


















Ισχυρό έρεισμα ο Βελόπουλος στην Ημαθία


Ισχυρότερο έρεισμα στο νομό Ημαθίας εμφανίζεται να έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος με την "Ελληνική Λύση". Το κόμμα του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ είναι το μόνο που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις μ' ένα σταθερό ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 1,5%. Οι συχνές τηλεοπτικές παρουσίες του, ειδικά μέσω περιφερειακών καναλιών της Κεντρικής Μακεδονίας, τον έχουν βοηθήσει να αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά εκλογικής απήχησης.












Γρίφος το "Πατριωτικό Μέτωπο" των Δ. Καμμένου - Μπαλτάκου και η "Νέα Δεξιά" του Φαήλου Κρανιδιώτη


Μερίδιο σ' ένα ακροατήριο που βρίσκεται ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τα δεξιά της ΝΔ, αναζητούν ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος και ο άλλοτε γραμματέας της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος. Το "Πατριωτικό Μέτωπο" θα επιδιώξει να προσεταιριστεί ανθρώπους από το χώρο της εκκλησίας και των αποστράτων, ενώ πιθανή είναι η συνεργασία με τη "Νέα Δεξιά" του Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος είχε διαγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προχώρησε στην ίδρυση δικής του πολιτικής κίνησης, ωστόσο μοιάζει αδύνατο να σταθεί ως αυτόνομο κόμμα δίχως τη συνεργασία με άλλον φορέα.













Αυτόνομα ο Καρατζαφέρης


Αυτόνομα προς το παρόν κινείται στο χώρο της Δεξιάς ο Γιώργος Καρατζαφέρης με το ΛΑΟΣ, ενώ την πρόθεση να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ιδρύσει, εκφράζει ο Νίκος Νικολόπουλος. 























Σκληρή πόλωση στις εκλογές


Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σε ένα κλίμα σκληρής πόλωσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με πολλές πιθανότητες να αναβιώσει το παλιό δίπολο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Για τα μικρότερα κόμματα της δεξιάς, τα περιθώρια να σταθούν μόνα τους είναι πολύ στενά, ειδικά από τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά μοιάζουν με μονοπρόσωποι οργανισμοί. Αναγκαστικά, λοιπόν, εάν ελπίζουν σε ένα ποσοστό που θα τους καταγράψει στον εκλογικό χάρτη, θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους συνεννόησης και συνεργασίας.

Οι περισσότεροι εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν το σενάριο μεταξύ τους συνεργασίας, χωρίς αυτό φυσικά να είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Οι θέσεις τους είναι σε αρκετά ζητήματα αντικρουόμενες, ενώ δύσκολα θα συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα ηγηθεί του σχήματος.

Βέβαια, όλες αυτές οι κυοφορούμενες εξελίξεις αφορούν κυρίως τη ΝΔ, καθώς αυτά τα μικρά κόμματα απευθύνονται ξεκάθαρα στην δική της παραδοσιακή εκλογική "πελατεία".

1 σχόλιο:

  1. Mετὰ τὴν πρόσκλησιν Μητσοτάκη πρὸς Τατσόπουλον, ἣν ἀπεδέχθη ὁ τελευταῖος, ΔΕΝ ὑπάρχει σοβαρὸς Δεξιὸς ποὺ νὰ θέλῃ νὰ ψηφίσῃ Νέα Δημοκρατία. Θὰ πατώσῃ ὁ Κούλης._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ