Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αναζητούνται επειγόντως 3.000 θέσεις για τους πρόσφυγες σε διαμερίσματα στη Βόρεια Ελλάδα

Σε αναζήτηση επιπλέον 3.000 θέσεων σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όπως σπίτια και διαμερίσματα στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων που καταφθάνουν συνεχώς, κυρίως μέσω Τουρκίας. Ήδη, στα ορεινά
των Γρεβενών μισθώθηκαν εννιά ξενοδοχειακές μονάδες, όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες που φεύγουν από τα νησιά και έχουν αιτηθεί άσυλο ή έχουν πάρει άσυλο. Για αυτό εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, ότι στους χώρους αυτούς, όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς και παράγοντες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει αρχίσει να στήνει… νοικοκυριό (κουζίνες, πλυντήρια και ότι άλλο χρειάζεται ένα κανονικό σπίτι. Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, καθώς οι δυο μεγάλες δομές στα Διαβατά όπου φιλοξενούνται 840 άτομα και στα Λαγκαδίκια, άλλα 400 - 500, είναι
κορεσμένες και δεν μπορούν να δεχθούν άλλο κόσμο, παρά μόνο να φιλοξενηθούν σε σκηνές για λίγες μέρες, κάποιες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο ή ανάγκη. Επίσης το transition camp (χώρος προσωρινής διαβίωσης) στο Βαγιοχώρι της Βόλβης κλείνει στα τέλη Οκτωβρίου, αφού από τα 400 άτομα που βρίσκονται σήμερα εκεί, τα 120 θα μεταφερθούν σε μόνιμες δομές στη Καβάλα και τα υπόλοιπα σε ξενοδοχεία της Απολλωνίας. Αυτές τις μέρες υπολογίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται από τη Μόρια στη Βόλβη θα ξεπεράσει τα 1.000 άτομα, τα οποία όμως πρόκειται να μεταφερθούν σε μόνιμες δομές ανοιχτής φιλοξενίας.

Στόχος πάντως του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των δομών σε Διαβατά και Λαγκαδίκια, είναι να μη ξεπεραστεί η αρχική δυναμικότητα των κοντέινερς, προκειμένου οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων να παραμείνουν σε ένα καλό επίπεδο.

Οι ροές των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη ωστόσο φαίνεται να αυξάνουν μέρα με τη μέρα, γεγονός που στην πόλη, τουλάχιστον, αποτυπώνεται από τις σχεδόν καθημερινές… καταλήψεις σε δημόσιους χώρους, όπως Αστυνομικά Τμήματα, την πλατεία Αριστοτέλους κ.α

Ήδη, όπως αποκαλύπτει σήμερα το makthes.gr ομάδα προσφύγων πέρασε τη νύχτα έξω από το Α.Τ Λευκού Πύργου. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της κοινωνικής οργάνωσης «Άρσις» που παρέχει υπηρεσίες στα Διαβατά, Μανταλένα Χατζόκου, συνήθως είναι άτομα που έχουν φιλοξενηθεί προσωρινά σε κάποια δομή και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα Α.Τ για να λάβουν το πολυπόθητο «υπηρεσιακό αστυνομικό σημείωμα». Αυτό, όπως είπε, είναι το εισιτήριο τους για μια θέση σε δομή ανοιχτής φιλοξενίας. Πάντως οι συγκεκριμένη ομάδα που διανυκτέρευσε στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου είναι πολύ πιθανό, δεδομένου ότι η δομή στα Διαβατά είναι πλήρης, να μεταφερθούν προσωρινά στο camp της Βόλβης.

Το Arbnb τερμάτισε τη διαθεσιμότητα στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθούν νέες θέσεις στη Θεσσαλονίκη, η οποία ως Μητροπολιτική περιοχή μαζί με την Αθήνα, είναι πλέον κορεσμένες κυρίως λόγω του Arbnb. Ως εκ τούτου θα αναζητηθούν θέσεις σε άλλες περιοχές, κυρίως ορεινές, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ακινήτων (ξενοδοχεία, σπίτια κ.α).

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του περιφερειακού συντονιστή, Βόρειας Ελλάδας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νϊκου Ράγκου, από τις 5.000 νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων, που προανήγγειλε ο υπουργός κ. Βίτσας οι 2.000 – 3.000 αφορούν την ευρύτερη περιοχή, ενώ οι 2.000 την Κεντρική Μακεδονία.

Εξάλλου, όπως είχε τονίσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτό το πρόγραμμα θέσεων σε διαμερίσματα στόχο έχει να εξελιχθεί και από το 2019 να βρεθούν επιπλέον 5.000 θέσεις που θα αφορούν ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο αλλά διαμένουν ως αιτούντες άσυλο.


Πηγή: makthes.gr

4 σχόλια:

 1. Όλοι οι Έλληνες έχουν λυμένο το πρόβλημα στέγασης τους,όπως βλέπετε...
  Πρέπει τώρα να λύσουμε και των λαθρομεταναστών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τέτοιος ρατσισμός κατά των Ελλήνων δεν ξανάγινε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εσείς που σχολιάζεται δεν πιστεύω να δηλώνεται και χριστιανοί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ενώ εσύ που επίσης σχολιάζεις και ασκεις κριτική, τι δηλώνεις; Ναι η Ελλάδα πρέπει να ξεβρωμισει και εγώ δηλώνω αθρησκος έτσι για τα πρακτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ