Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα έθιμα του Τριλόφου για τη γέννηση ενός παιδιού παρουσίασε ο Σύλλογος «Αριστοτέλης»

Μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα τη τα έθιμα του Τριλόφου που αφορούν την γέννηση ενός παιδιού ανέβασε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αριστοτέλης» Τριλόφου, το βράδυ της Τετάρτης 24/5 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η παράσταση περιείχε τέσσερις σκηνές, τη γέννηση, τα τριήμερα, το σαραντισμό και τη βάπτιση. Την αφήγηση για
τα έθιμα της κάθε σκηνής ανέλαβε η Ελένη Αναγνώστου, την επιμέλεια των κειμένων και τους διαλόγους είχε η Μαρία Καραγιάννη, ενώ χοροδιδάσκαλος ο Ιωάννης Τσιρογιάννης. 
Μια παράσταση - υπερπαραγωγή, με πολυάριθμη συμμετοχή ηθοποιών επί σκηνής, όλοι με παραδοσιακές στολές, προσεγμένα σκηνικά και ζωντανή μουσική που συνόδευε τα γλέντια της γέννησης και της βάπτισης. Ο κόσμος γέλασε με την ψυχή του, ειδικά με την πεθερά της λεχώνας και τους διαλόγους στην τοπική διάλεκτο, βλέποντας μάλιστα πως πολλά από τα έθιμα της εποχής έχουν διατηρηθεί μέχρι και σήμερα.
Μετά το γάμο, όλοι οι συγγενείς περίμεναν τη χαρμόσυνη είδηση της εγκυμοσύνης της νύφης. Όλοι μάλιστα εύχονταν να κάνουν πολλά παιδιά και μάλιστα αγόρια και αυτό γιατί το αγόρι, το πιδί όπως το έλεγαν θα αποτελούσε τη συνέχεια του ονόματος και θα βοηθούσε στις αγροτικές δουλειές. Η γέννηση του κοριτσιού δεν έφερνε μεγάλη ευτυχία στην οικογένεια, καθώς έπρεπε να προικιστεί όταν θα ερχόταν οι καιρός να προικιστεί. Οι μάνες ωστόσο οι μάνες ήταν ευτυχισμένες γιατί θα τους βοηθούσαν αργότερα στις δουλειές του σπιτιού. Η εγκυμονούσα έκανε όλες τις δουλειές και πήγαινε και στο χωράφι. Μάλιστα, μαρτυρίες από γυναίκες του Τριλόφου έκαναν λόγο πως πολλές γυναίκες γεννούσαν στο χωράφι.
Την τρίτη μέρα από τη γέννηση του παιδιού οι «σπιτικοί» έκαναν τραπέζι στους συγγενείς για τα γεννητούρια. Οι βλάχοι και οι ντόπιοι το ονόμαζαν «τραπέζι της Παναγίας». Στο τραπέζι που ετοίμαζε η λεχώνα, γέμιζαν τρία πιάτα για τις μοίρες και τα σκέπαζαν για να μην βγάζει το παιδί τα μυστικά του σπιτιού στον κόσμο.
Στις 40 μέρες η λεχώνα και το παιδί έκαναν την πρώτη τους έξοδο συνήθως με την πεθερά. Αφού πήγαιναν στην εκκλησία πριν τον εσπερινό για τις ευχές του παπά, επισκέπτονταν τρία σπίτια, της μάνας της λεχώνας, της κουμπάρας και της οικογένειας.
Στον Τρίλοφο συνήθιζαν να βαπτίζουν τα παιδιά αμέσως μετά το σαραντισμό έως και τους 6 πρώτους μήνες εξαιτίας της μεγάλης παιδικής θνησιμότητας εκείνη την εποχή. Την ημέρα της βάπτισης ο νονός περνούσε από το σπίτι των γονιών για να πάρει το παιδί και να πάει στην εκκλησία συνοδεία συγγενών και φίλων. Οι γονείς έμεναν στο σπίτι και περίμεναν το όνομα... Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την παράσταση:






























ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ