Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τη Γυναίκα στη Μικρά Ασία τίμησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας

Μια εκδήλωση - αφιέρωμα για τη θέση της γυναίκας στη Μικρά Ασία πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 8/3 ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροια. Μια εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ένα όμορφο ταξίδι στο παρελθόν, με νοσταλγικές εικόνες και ιστορικά στοιχεία που παρουσίασαν δυο πλευρές
 για τη θέση των γυναικών τότε. Την αρχοντιά και την εξυπνάδα των γυναικών της Μικρασίας από τη μία και το κατώτατο σημείο στο οποίο βρισκόταν τότε η θέση τους.
Στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στη Μικρά Ασία έδωσαν οι εκπαιδευτικοί Τσαντσάν Ιωάννα και Γρηγοριάδου Παρασκευή. Ακούστηκαν στοιχεία που σήμερα προκαλούν φρίκη στο άκουσμά τους που όμως, οι γυναίκες τότε δέχονταν στωικά αυτές τις συμπεριφορές απένταντί τους. Η σεμνότητα και η υπακοή, ήταν δυο σημαντικές αρετές εκείνη την εποχή, που συνόδευαν τις γυναίκες από πολύ μικρή ηλικία. Ο φόβος μη μείνει μια κοπέλα γεροντοκόρη ήταν μεγάλος, κάτι που έφερνε κοινωνικό αποκλεισμό, χαρακτηρίζοντάς την άχρηστο και ανώμαλο πλάσμα, χωρίς λόγο ύπαρξης, με το στίγμα να την ακολουθεί και μετά θάνατο. 
Έγινε αναφορά στο προξενιό, τη διαδικασία που ακολουθούνταν από τις οικογένειες και την προξενήτρα. Ακολούθησαν τα ήθη και τα έθιμα του γάμου, που πολλά από αυτά τηρούνται μέχρι σήμερα. Και μετά το γάμο; Η κόλαση. Με τη γυναίκα να θυμίζει περισσότερο δουλικό παρά σύζυγο.
Αναφορά έγινε και για τη μόρφωση και τα επαγγέλματα των γυναικών. Το επίπεδο της μόρφωσης είχε να κάνει με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ενώ τα επαγγέλματα που ακολουθούσαν ήταν κυρίως Δασκάλα, Νηπιαγωγός, Έμπορος, ασχολούνταν με την Ταπητουργία, τη μεταποίηση προϊόντων αλλά και τροφοί παιδιών αυτές από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα. 
Την εκδήλωση έντυσε μουσικά η χορωδία του συλλόγου, υπό την διεύθυνση της χοράρχου Κατερίνας Λαγιώνη, ενώ έκλεισε με την παρουσίαση των γυναικείων φορεσιών της εποχής, φορεμένες από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου. 
Ο χοροδιδάσκαλος του Φώτης Πανανόπουλος, παρουσίασε τις φορεσιές, ανάλογα με την ηλικία, την περίσταση, την κοινωνική κατάσταση και την περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στα γυναικεία μυστικά ομορφιάς που ακολουθούσαν οι Μικρασιάτισσες, την τέχνη τους στην παραγωγή γλυκών και στη μαγειρική. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η πρόεδρος Τασούλα Παυλίδου, δέχθηκε, εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών, από τη Μαρία Κοιμίσογλου, τη δωρεά τριών βιβλίων του συγγραφέα, δασκάλου και ερευνητή πατέρα της Συμεών Κοιμίσογλου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων της Καππαδοκίας. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση:
































































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ