Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φουντώνει ο «πόλεμος» για τα ροδάκινα της Ημαθίας

Τα ροδάκινα σαπίζουν στα ψυγεία, οι ροδακινοπαραγωγοί ξεσηκώνονται στις πλατείες. Την ώρα που κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να πείσουν ότι «το θέμα των αποζημιώσεων δεν έκλεισε ακόμη», δεκάδες παραγωγοί από την Πέλλα και την Ημαθία αποφάσισαν να προχωρήσουν απόψε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας. Πρόκειται κυρίως για αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ (ΚΚΕ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων...
Πέλλας και Ημαθίας, όπου όμως αναμένεται να εκπροσωπηθούν και άλλοι παραγωγοί από συνεταιρισμούς των περιοχών αυτών. Καθώς τα στοιχεία από εννέα νομούς που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρουν 60-63 χιλιάδες αδιάθετους τόνους ροδάκινου και οι παραγωγοί αποτιμούν τη ζημιά τους από το ρωσικό εμπάργκο σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, με τα νούμερα αυτά να αφορούν κυρίως τις περιοχές Πέλλας και Ημαθίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το μέγεθος της ζημιάς για πολλούς αγρότες με χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές θα είναι ανυπέρβλητο.

«Οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζονται, με το θέμα της χυμοποίησης και της διανομής σε ιδρύματα να θεωρούνται αυτή τη στιγμή ρεαλιστικές λύσεις. H διανομή σε κάποια ιδρύματα μάλιστα έχει αρχίσει», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, συμπληρώνοντας για το μέγεθος της ζημιάς: «Το μέσος κόστος παραγωγής ροδάκινου ανά κιλό φέτος ανήλθε σε 25 λεπτά. Πέρυσι, η απόδοση ήταν για τους παραγωγούς από 40 έως 45 λεπτα το κιλό. Οτιδήποτε νούμερο προκύψει κάτω από αυτά στο τέλος, είναι σαφώς απώλεια εισοδήματος».

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί καταγγέλλουν ως εμπαιγμό τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αρνούνται να πετάξουν τον μόχθο τους στις χωματερές, την ώρα που η αδιάθετη παραγωγή τους μπορεί να διατεθεί με ευθύνη του κράτους σε στρατό, νοσοκομεία, ιδρύματα, ανέργους και απολυμένους, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με κάθε τρόπο…

Οι παραγωγοί που αποφάσισαν τις σημερινές κινητοποιήσεις, ζητούν:

● Να διαχωρίσει τη θέση της χώρας μας από τις κυρώσεις της Ε.Ε.

● Να πάρει μέτρα απορρόφησης και διάθεσης με κρατική παρέμβαση της ροδακινοπαραγωγής, που βρίσκεται αδιάθετη στα ψυγεία, της παραγωγής που βρίσκεται σε συγκομιδή και να μεριμνήσει για τις συγκομιδές που ακολουθούν (μήλα, σταφύλια, ακτινίδια κ.ά.).

● Να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τους πληγέντες αγρότες με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν την επιβίωσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ