Στην καρδιά της Βέροιας, εκεί όπου η πλατεία Ωρολογίου γίνεται σημείο συνάντησης, άνοιξε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, μια γιορτή που έφερε πιο κοντά την τοπική γεύση, την παράδοση και την καινοτομία. Το Επιμελητήριο Ημαθίας, με την υποστήριξη των δήμων Βέροιας, Νάουσας και της Περιφερειακής Ενότητας, έστησε μια διοργάνωση που θύμιζε πανηγύρι της γεύσης και της δημιουργίας.
Από νωρίς, πλήθος κόσμου πλημμύρισε τον χώρο, περπάτησε ανάμεσα στα περίπτερα, δοκίμασε προϊόντα, αντάλλαξε χαμόγελα με παραγωγούς και έμεινε με την αίσθηση μιας γαστρονομικής εμπειρίας που ξεπερνούσε τα όρια ενός απλού φεστιβάλ. Ήταν μια υπόσχεση ότι η Ημαθία μπορεί να σταθεί επάξια στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας.
Στο επίκεντρο, ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης, μαζί με τοπικούς μάγειρες, έδωσε μια γευστική ερμηνεία της περιοχής. Με μοσχαρίσιο κρέας και την ξακουστή πιπεριά Αγίου Γεωργίου δημιούργησε πιάτα που ανέδειξαν τη δύναμη των τοπικών πρώτων υλών, αφήνοντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την κουζίνα της Ημαθίας μέσα από νέες, δημιουργικές συνθέσεις.
Από κει κι έπειτα, η βόλτα στα περίπτερα έμοιαζε με ταξίδι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου σύστησε στο κοινό τη μαρμελάδα πιπεριάς, απροσδόκητη και αληθινά τολμηρή. Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας παρουσίασε τη γλυκιά δροσιά των φρούτων – ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια – και τη διάσημη κομπόστα ροδάκινου, που για δεκαετίες ταξιδεύει το όνομα της Ημαθίας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στις «Ιχθυοκαλλιέργειες Fish Farm» το κοινό δοκίμασε καπνιστή πέστροφα, ενώ στο περίπτερο «Κανδύλας» δεσπόζε ο φημισμένος χαλβάς, σύμβολο γεύσης και παράδοσης.
Το ταξίδι συνεχίστηκε με τα αρώματα των μελισσιών: ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Βέροιας κέρασε μέλια μοναδικής ποιότητας, ενώ η εταιρεία Adamelon παρουσίασε χειροποίητες δημιουργίες χωρίς ζάχαρη, βασισμένες σε μελισσοκομικά προϊόντα. Στο Κτήμα Σαρκατζή οι επισκέπτες δοκίμασαν βραβευμένα αμυγδαλοβούτυρα και φουντουκοβούτυρα, προϊόντα που γεννήθηκαν από τον πλούτο των ημαθιώτικων ξηρών καρπών. Το Ελαιοτριβείο Νταμπώση έφερε την ευωδιά του φρέσκου λαδιού και των προϊόντων ελιάς, ενώ η εταιρεία Βέρμιο γέμισε τον χώρο με την αλμυρή νοστιμιά των τυριών της.
Και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δύο «ναυαρχίδες» της Ημαθίας: το ρεβανί και το κρασί. Ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Ημαθίας μοίρασε στους επισκέπτες κομμάτια από το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Βέροιας, ενώ ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νάουσας πρόσφερε ποτήρια γεμάτα με το περήφανο ξινόμαυρο, το κρασί που κουβαλά αιώνες ιστορίας και γεύσης.
Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας ήταν μια ζωντανή γιορτή ταυτότητας, ένας ύμνος στη γη και στους ανθρώπους της. Με τον κόσμο να αποχωρεί χαμογελαστός και ικανοποιημένος, η Βέροια έδειξε ότι ξέρει να παντρεύει την παράδοση με το μέλλον.
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Κυριακή και θα κλείσει με μελωδικό τρόπο, με τον υπέροχο Δημήτρη Μπάση και τη Βίκυ Καρατζόγλου!
Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ της εκδήλωσης:












































Stalida Olive oil 👌🏼…
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΙΔΙΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΑΝ ΑΚΡΙΔΕΣ, ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άκουσα και αυτό από κάποιους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς σήμερα θα φάμε τσάμπα.
Ζω στη Γερμανία και είμαι από τη Βέροια. Έτσι, τέτοια φεστιβάλ έχουν γίνει παράδοση εδώ στη πόλη του Λίππστατ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά αν δει κανείς τις όμορφες φωτογραφίες από τη Βέροια, γίνεται φανερό ότι η Βέροια έχει πολύ καλύτερη οργάνωση.
Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στα περίπτερα δούλεψαν πολύ σκληρά και προσέφεραν προϊόντα και φαγητά εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.
Θέλω να συγχαρώ θερμά όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια και την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης!
Μπράβο σας που διοργανώνετε τέτοιες εκδηλώσεις και βγάζετε τον φτωχό κόσμο της Βέροιας έξω από τα σπίτια του. Η πείνα και η εξαθλίωση είναι ορατή, οι χουβαρντάδες που ξέρατε τελείωσαν η πρωτεύουσα της Ημαθίας είναι για κλάματα. Έκανα Σάββατο πρωί μια βόλτα στα μαγαζιά μία εβδομάδα μετά που άνοιξαν τα σχολεία, δεν υπήρχε ψυχή μέσα στα καταστήματα και οι ιδιοκτήτες σκότωναν τις τελευταίες μύγες του καλοκαιριού που ξέμειναν αρχές φθινοπώρου. Μόνο οι καφετέριες είχαν κάποια κίνηση αν και τις βλέπω μέχρι την επόμενη σεζόν να έχουν μείνει οι μισές. Κοινώς κλαφτα Χαράλαμπε
ΑπάντησηΔιαγραφήExεις πολύ δίκιο ..
ΔιαγραφήΗ χώρα σαν χώρα δεν έχει ούτε δείγμα βιομηχανίας και ψίχουλα βιοτεχνίας.
ΔιαγραφήΓια μια θέση στο Δημόσιο (με αρχικό μισθό 800 ευρώ) χίλιες αιτήσεις από παιδιά με ένα βουνό πτυχία και μόρφωση...
Οι μισθοί οι κατώτεροι της ευρώπης, οι τιμές στην αγορά και η βενζινη στο Θεό.
Προφανώς ότι κινείται, κινείται από παλαιότερα χρήματα από το σεντούκι. Κάποτε όμως κι αυτά τελειώνουν...
Υπάρχει προοπτική σε αυτή τη χώρα;
όταν κάποιος κοβει τα σχολια που δεν εχουν βρισιες δειχνει οτι θελει να ζει σε χωρα ανελευθερη και ελεγχομενη. κουραγιο στην μπανανια
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το επισκέφτηκα γιατί δεν γνώριζα ότι θα γίνει τέτοιο πράγμα στη Βέροια, αλλά από ότι βλέπω στο ρεπορτάζ του βεροιωτη αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, του χρόνου αν γίνει θα επιδιώξω να μη το χάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στους διοργανωτές για την ωραία εκδήλωση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα τέτοια!!