Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα, με έμφαση στα είδη που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Λιπαρά ψάρια: Οι «σύμμαχοι» της καρδιάς
Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3, που βοηθούν στη μείωση χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, φλεγμονών και αρτηριακής πίεσης. Μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.
Τα κορυφαία λιπαρά ψάρια:
- Σολομός
- Σκουμπρί
- Ρέγγα
- Πέστροφα
- Σαρδέλα
- Αντζούγια
- Τόνος: Μια μέση λύση με προσοχή
Άπαχα ψάρια: Λιγότερο λίπος, περισσότερη πρωτεΐνη
Τα άπαχα ψάρια δεν είναι πλούσια σε ωμέγα-3, αλλά αποτελούν εξαιρετική πηγή καθαρής πρωτεΐνης και είναι κατάλληλα για δίαιτες με χαμηλά λιπαρά.
Παραδείγματα:
- Μπακαλιάρος
- Γλώσσα
- Λαβράκι
- Μαγιάτικο
- Λούτσος
- Οστρακοειδή: Υγιεινά μεν, με μέτρο δε
Υδράργυρος: Ο κρυφός κίνδυνος
Ορισμένα μεγάλα ψάρια της τροφικής αλυσίδας περιέχουν υψηλά επίπεδα μεθυλυδράργυρου, ουσίας που μπορεί να είναι τοξική για το νευρικό σύστημα.
Προσοχή σε:
- Ξιφία
- Βασιλικό σκουμπρί
- Πλακολεπιδόψαρο
- Ερυθρό τόνο
Ιχθυοτροφείο ή ανοιχτή θάλασσα;
Τα ψάρια ιχθυοτροφείου περιέχουν συνήθως λιγότερα ωμέγα-3 και περισσότερα ωμέγα-6. Αντίθετα, τα άγρια ψάρια έχουν πιο ευνοϊκό λιπαρό προφίλ, αλλά μεγαλύτερη πιθανότητα για περιβαλλοντικούς ρύπους.
Ο τρόπος μαγειρέματος μετράει
Το τηγάνισμα υποβαθμίζει τα ωφέλιμα λιπαρά και προσθέτει κορεσμένα λίπη. Αντιθέτως, το ψήσιμο, ο ατμός και το βράσιμο είναι οι καλύτερες τεχνικές για να απολαύσετε τα οφέλη του ψαριού χωρίς να επιβαρύνετε την καρδιά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.