Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στο Μακροχώρι - Τι συζητήθηκε

Σύσκεψη αγροτικών συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας έγινε την περασμένη Δευτέρα 26 Μαΐου στο Μακροχώρι, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν:

  • Οι εκτεταμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές (παγετοί, χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις).
  • Η καθυστέρηση στην εφαρμογή της εναέριας χαλαζικής προστασίας, που επιτείνει το  πρόβλημα και εκθέτει τις καλλιέργειες σε κίνδυνο.
  • Η παραμορφωτική ασθένεια της ροδακινιάς, που επεκτείνεται και σε βερίκοκα, δαμάσκηνα και συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές απώλειες στην παραγωγή, χωρίς  ουσιαστική παρέμβαση ή αποζημίωση.
  • Η μη ένταξη συγκεκριμένων προϊόντων σε καθεστώς αποζημιώσεων, όπως η εξαίρεση ποικιλιών αχλαδιών από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η μη ένταξη των ροδάκινων, μήλων, κερασιών σιταριού και μηδικής στο πλαίσιο του Μέτρου 23.
  • Η έντονη ανησυχία για τα σκάνδαλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία ρίχνουν σκιές στην κατανομή των επιδοτήσεων.

         Πλαίσιο Αιτημάτων Αγροτικών Συλλόγων

1. Αποζημιώσεις  για φυσικές καταστροφές

Να πραγματοποιηθούν άμεσα εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ με προσλήψεις εκτιμητών και να. δοθούν προκαταβολές 50% για ζημιές από παγετούς, χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Η εμπορική τιμή που ορίζει ο ΕΛΓΑ για τα αποζημιωθέντα προϊόντα να πατάει στην πραγματικότητα και να μην είναι υποεκτιμημένη.

2. Εναέρια χαλαζική προστασία

Να ενεργοποιηθεί άμεσα η εφαρμογή της και η διεύρυνση του συστήματος.

3. Αναγνώριση και αποζημίωση της παραμορφωτικής ασθένειας, να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ και να ξεκινήσει κρατική επιστημονική έρευνα για τα αίτια και την αντιμετώπισή της.

4. Ένταξη όλων των πληγεισών καλλιεργειών σε αποζημιώσεις

Συγκεκριμένα: να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες αχλαδιών στον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες  με κεράσια, ροδάκινα, μήλα, σιτάρια και μηδική που είχαν απώλεια παραγωγής

5. Ενισχύσεις και ΟΣΔΕ

Να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις που οφείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την πραγματική παραγωγή και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να πραγματοποιούνται με ευθύνη  του κράτους δωρεάν. Κατάργηση των ΚΥΔ.

6. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ώστε να καλύπτει στο 100%  τις ζημιές από το σύνολο των αιτίων (παγετός, χαλάζι, βροχοπτώσεις, ασθένειες κ.ά.), σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας με γρήγορες εκτιμήσεις  και άμεσες αποζημιώσεις με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Παρά τις δυσκολίες της εποχής, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν τοπικές συσκέψεις στα χωριά με σκοπό τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που επίκειται να πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

6 σχόλια:

  1. Μήν στεναχωριέστε, όλα θά γίνουν! Σιγά σιγά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βαρεθηκατε να σας δουλευουν ολοι και εσεις με την σειρα σας να δουλευετε τους παρακατω;;;; Λυση ;;; Συνασπισθειτε χωρις τα κομματα και τους γυμνοσαλιαγκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά το τσίπουρο και ο μεζές ήταν καλός ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι γάτα είνια γάτα ο κοντας με τη γραβάτα...Γι αυτόν δουλεύεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε οι ευνοούμενοι από τα παραμορφωμένα ήταν.Αχαριστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ