Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών ανακοινώθηκαν τα εξής: «Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει ο “Σύλλογος Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών”, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ημαθίας, για το κορυφαίο μνημείο της πόλης, την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας, θα θέλαμε να διατυπώσουμε - για ακόμη μια φορά - τις θέσεις μας, ως προς τη διατήρηση των τριών κοσμικών κτηρίων που καλύπτουν μέρος της Βόρειας και Δυτικής πλευράς του μνημείου.
Η παρέμβασή μας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού εισηγητής είναι ο αρχαιολόγος δρ. Γ. Σκιαδαρέσης, που το 2016 ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η ΠΑΛΑΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ».
Η θέση της “Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας” και πολλών συμπολιτών που συμπαρίστανται, είναι η ανάδειξη του μνημείου στην αυθεντική του μορφή, απαλλαγμένο από κάθε μεταγενέστρη κατασκευή που προσβάλλει το μεγαλείο του.
Τη θέση αυτή συμμερίζονται το σύνολο των ειδικών επιστημόνων που κατά το παρελθόν μελέτησαν το μνημείο, αρκετοί εκ των οποίων αναφέρονται στην διδακτορική διατριβή του κ. Σκιαδαρέση - ουδεις αναφέρεται στα υπόψη κοσμικά κτήρια και στην ανάγκη διατήρησής τους.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι από το 1962 ξεκίνησε η προσπάθεια να ελεγχθεί ή και να αποτραπεί η δόμηση στο άμεσο περιβάλλον του ναού (Γ.Σκιαδαρέσης «9. ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ»). […] “με σχετική αλληλογραφία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τόσο με την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως, όσο και με τη Νομαρχία Ημαθίας γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί ή και να αποτραπεί η δόμηση στο άμεσο περιβάλλον του ναού. Επίσης, ξεκινούν οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων των γύρω κτισμάτων και της αλλαγής του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, με στόχο ο χώρος γύρω από το ναό να μεταβληθεί σε πάρκο”
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1980, το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει «να αφεθούν 6 μέτρα από όλες τις μεριές, ώστε να υπάρχει η ανάλογη προβολή ή να απαλλοτριωθεί όλο το τετράγωνο και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες».
Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων των παρακείμενων του ναού κτηρίων έμελλε να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες και να ολοκληρωθεί μόλις το 2015, σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης του ναού και της συντήρησης των τοιχογραφιών.”
Ως προς το χρόνο κατασκευής των υπόψη κτηρίων, προσδιορίστηκε από τον αρχαιολόγο κ. Γεώργιο Σκιαδαρέση με ειδικότητα στη Βυζαντινή Αρχαιολογία , προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Στο Κεφάλαιο 10 «ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ» αναφέρεται: «Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων των νεότερων κτηρίων που βρίσκονταν προσκολλημένα στη βόρεια και βορειοανατολική πλευρά του ναού. Απομακρύνθηκαν όλα πλην αυτού στη βορειοδυτική γωνία του μνημείου, το οποίο ανήκει στα παραδοσιακά σπίτια της Βέροιας που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αι. » (σε. 257)
Αναμφίβολα ο ναός της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, αποτελεί μνημείο εμβληματικό της βυζαντινής πόλης και ένα από τα κορυφαία του μεσαιωνικού πολιτισμού, σηματοδοτεί το σπουδαιότερο μνημείο της Βέροιας, θα θέλαμε ο κ. Γ. Σκιαδαρέσης, ως ειδικός επιστήμων και μελετητής του μνημείου, στην εισήγησή του, να επιβεβαιώσει τα παραπάνω που αποτελούν μέρος της διδακτορικής του διατριβής».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Η μοναδική διέξοδος για τους πολίτες της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε απόσταση, λιγότερο μιας ώρας, είναι ο νομός Πιερίας. Η πρώτη θάλασσα
-
Κορυφαίος πλαστικός χειρουργός - Έκανε μπάνιο στον Πλαταμώνα, όταν έχασε τις αισθήσεις του
-
Με καταγωγή από Πρασινάδα, διέμενε στη Λάρισα και εργαζόταν σε Κέντρο Αποκατάστασης - Πήγαινε για τελευταία
-
Αναδρομικά από διπλές ασφαλίσεις αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ διαπίστωσε ότι είχαν υπολογιστεί λάθος
-
Μια δυσάρεστη είδηση σκόρπισε θλίψη στη Νάουσα και προκάλεσε στεναχώρια στον αθλητικό κόσμο της Ημαθίας. Ο Γαβριήλ Χατζηιωάννου,
-
Πλάνο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027 από 1,5 έως 2 χρόνια (63,5 με 40 χρόνια υπηρεσίας και 68,5 για πλήρη
-
Τον εντόπισε στο Μακροχώρι και τον ακινητοποίησε στον Διαβατό
-
Στο πένθος έχει βυθιστεί η κοινωνία της Ημαθίας, μετά την τραγική είδηση του θανάτου της 23χρονης Μαρίας Ζησοπούλου. Η άτυχη γυναίκα
-
Η ΑΑΔΕ κρέμασε στα μανταλάκια, όπως κάθε χρόνο, τους μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή όσους χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ.
-
Υπέκυψε στα βαριά της τραύματά της 1,5 μέρα μετά Θλίψη επικρατεί στην Κατερίνη έπειτα από τον θάνατο μιας 14χρονης
Με άλλα λόγια όπως λέει και ο σοφός λαός μας " Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια " και κατα τα άλλα η ΕΦΑ Ημαθίας με τους φίλους Πολυκεντρικού διοργανώνουν ημερίδα .
ΑπάντησηΔιαγραφήοι τουριστες παλι,τα περισοτερα πλανα με τα κινητα,τα παιρνουν στην εισοδο με το προκτισμα.Χαρη στην αντιθεση που δημιουργη ο μικροτερος ογκος του,τονιζετε το μεγαλειο του ναου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης κατεδάφισαν ένα σωρό Οθωμανικά κτίρια για να αναδειχτεί το μνημείο μέχρι την Εγνατία και πιο κάτω σε όλη τη Δημητρίου Γούναρη που ήταν τα αρχαία του Γαλέριου, αλλά και για να εφαρμοστεί το ρυμοτομικό σχέδιο και μάλιστα μέχρι και τη δεκαετία του 80 και αργότερα. Και εδώ στη Βέροια ήρθανε και χτίσανε από την αρχή (φρομ σκράτς που λένε και στο χωριό μου) μουσαντένια οθωμανικά κτίρια κολλητά της παλιάς Μητρόπολης . Εντροπή και αίσχος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙερο χρεος ειναι να βοηθαμε οσους το εχουν αναγκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχεροί είναι οι Αθηνεζοι, που δεν ξαναχτισαν τζάμι μέσα στο κέντρο του Παρθενώνα, για να αναδειχτεί η πορεία του μνημείου μέσα στο χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήγεμισαμε ιστορικους,κι στωικους φιλοσοφους.Ασε απο αρχαιολογους κορυφης,πηξαμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που ήταν τότε ο Πολυχρονιαδης, Τρομπούκης, Ζιώγας, Πύρινος και Αβραμίδης για να μιλάμε σήμερα για την παλαιά Μητρόπολη Βέροιας.....
ΑπάντησηΔιαγραφή