Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης μετά το 2027: Νέο σχέδιο για 1,5 - 2 χρόνια επιπλέον

Πλάνο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027 από 1,5 έως 2 χρόνια (63,5 με 40 χρόνια υπηρεσίας και 68,5 για πλήρη σύνταξη) έχει στα «σκαριά» το οικονομικό επιτελείο. Πίσω από αυτό, κρύβεται το δημογραφικό πρόβλημα συνολικά σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, δεδομένου ότι η γήρανση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις γεννήσεις και οι αλλαγές που γίνονται -και εδώ- συνδέονται με την προστασία του συνταξιοδοτικού συστήματος και την επάρκεια των συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη ημερίδα στην Αθήνα, στην οποία μίλησε εκτός των άλλων και ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Αλβάρο Περέιρα, προειδοποίησε για τη γήρανση του πληθυσμού, που εμφανίζεται ως απειλή και κόστος για μία κοινωνία. Ακόμα, ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη να προετοιμαστούν εγκαίρως για τα «νέα δεδομένα» σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας.

Έρχεται Παρατηρητήριο Δημογραφικών Εξελίξεων

Η μακροβιότητα δεν είναι απλώς πρόκληση. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για μια νέα κοινωνική συμφωνία, τόνισε στην ίδια ημερίδα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ανακοίνωσε, μάλιστα, την επικείμενη ίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Δημογραφικών Εξελίξεων, ενός θεσμού που θα παρακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις και θα διαμορφώνει τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Σημείωσε, δε, πως η σύνδεση του προσδόκιμου ζωής μετά τα 65 με την ηλικία συνταξιοδότησης λειτουργεί ως «βαλβίδα ασφαλείας» για να μην υπάρξει η έκρηξη του ασφαλιστικού στο μέλλον από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις. Όταν -και όσο- ανεβαίνει λοιπόν το προσδόκιμο ζωής, τόσο θα αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα μένουν περισσότερα χρόνια ως εργαζόμενοι και θα βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη.

Στην Ελλάδα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2026, καθώς από το 2027 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής των ατόμων άνω των 65 ετών. Από τις αλλαγές, αν ακολουθηθεί η συνταγή της Δανίας, μπορεί να γλιτώσουν όσοι έχουν περάσει το 55ο έτος και να επηρεαστούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης οι νεότεροι ασφαλισμένοι έως 55 ετών.

Η μέση ηλικία αποχώρησης στην Ελλάδα διαμορφώνεται για τις γυναίκες στα 59,7 έτη και για τους άνδρες στα 63,2 έτη, ενώ ο μέσος όρος για τον ΟΟΣΑ είναι 63,1 έτη για τις γυναίκες και 64,4 έτη για τους άνδρες. Η σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τα όρια ηλικίας προβλέπεται από τον ΟΟΣΑ και, όσον αφορά την Ελλάδα, μπορεί να εφαρμοστεί με μία από τις τρεις παρακάτω παραμέτρους:
  • Με αναλογία 1 προς 1.
  • Με αναλογία 1 προς 2/3.
  • Με αναλογία 1 προς 1/3
Η αναλογία 1 προς 1 σημαίνει ότι για καθένα έτος που αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής μετά το 65ο θα αυξάνονται κατά ένα έτος και τα όρια ηλικίας. Η αναλογία 1 προς 2/3 σημαίνει ότι η αύξηση στα όρια ηλικίας θα εξελίσσεται με μέτρια ταχύτητα, δηλαδή για καθένα έτος που θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται κατά 8 μήνες, ενώ με αναλογία 1 προς 1/3 η αύξηση στα όρια ηλικίας θα είναι 4 μήνες.

Στην Ελλάδα η σύνδεση του δείκτη προσδόκιμου ζωής των ατόμων άνω των 65 ετών με τα όρια ηλικίας έχει ψηφιστεί από το 2010, με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010, και προβλέπει την αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας ανά τρία χρόνια από το 2021 και μετά. Η πρώτη αναπροσαρμογή για το 2021 δεν εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας και των πολλών θανάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί η ίδια αναλογία. Η δεύτερη ήταν για το 2024, αλλά δεν έγινε καμία μεταβολή και πλέον ο επόμενος σταθμός είναι το 2027. Οι αλλαγές, πάντως, σχεδιάζονται να εφαρμοστούν σταδιακά από το 2028 έως το 2030.

Οι τρεις δημογραφικοί δείκτες που θα καθορίσουν αν και πόσο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας
  1. Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων άνω των 65 ετών προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, που οδεύει προς το 60%, από 39% που είναι σήμερα.
  2. Ο δείκτης γήρανσης που αυξάνεται, καθώς για κάθε 170 ηλικιωμένους άνω των 65 ετών αντιστοιχούν 100 νέοι εργάσιμης ηλικίας για να τους αναπληρώσουν.
  3. Ο δείκτης γονιμότητας, που μπορεί να βελτιώθηκε οριακά από 1,3 παιδιά το 2018 σε 1,5 παιδιά το 2022, αλλά υπολείπεται του 2,1, που είναι στις ανεπτυγμένες χώρες. Η υπογεννητικότητα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και φαίνεται από το ισοζύγιο γεννήσεων προς θανάτους, που παραμένει ελλειμματικό.
Τι δείχνουν οι μελέτες

Η πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείχνει ότι το 2030 τα νομοθετημένα σήμερα όρια ηλικίας των 62 και 67 ετών αυξάνονται κατά 1,5 έτος.

Αν η αύξηση των ορίων ηλικίας γίνει σταδιακά, οι ασφαλισμένοι, για παράδειγμα, που θα κλείσουν το 62ο έτος το 2027 μπορεί να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας τα 62,6 και όσοι κλείσουν τα 62 το 2028 να βγουν στα 62,9 . Έως το 2040 θα έχει αυξηθεί στα 64,5 έτη, το 2050 στα 65,5, το 2060 θα έχει φτάσει στα 66,7 έτη και το 2070 στα 67,5.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τους άνδρες αυξάνεται από 78,8 έτη το 2022 σε 86,5 έτη το 2070 και για τις γυναίκες αυξάνεται επίσης από 84,2 έτη το 2022 σε 90,4 έτη το 2070.

15 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι ισχυρίζονται οι ειδικοί για το θέμα, αλλά για τους εργαζόμενους θα είναι αιτία πολέμου η αύξηση των ορίων ηλικίας. Όταν καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν αύξησε τα όρια, εμείς λόγω κρίσης φτάσαμε ξαφνικά στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια. Δηλαδή ο σκοπός είναι να δουλεύεις μια ζωή και να σου δώσουν στο τέλος μια σύνταξη για καμιά δεκαετία; Αν θέλουν να είναι βιώσιμα τα ταμεία για να πληρώσουν συντάξεις, ας αυξήσουν τις προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό, ώστε να είναι περισσότερες οι εισφορές των εργαζομένων και να μη χρειάζεται αύξηση των ορίων ηλικίας. Νομίζω θα ζήσουμε στιγμές του 2001, Ιράν πάλι για το ασφαλιστικό ξεσηκώθηκε όλη η Ελλάδα και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του Σημίτη. Κάτι ανάλογο βλέπω να γίνεται και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που είναι τα συντροφιά του ψυριζα να κάνουν πορείες και διαδηλώσεις για την κατάργηση αλλά και τη μείωση του χρόνου ηλικίας;; στη Γαλλία τρέξετε!! Εδώ να δω τι θα κάνετε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ ρε αντίψυριζα δεν θα βγεις έξω τους άλλους περιμένεις,εγκεφαλικά νεκρε.

      Διαγραφή
  3. Το σώμα αντέχει; Ο νους;;
    Μπορει το προσδόκιμο ηλικίας να αυξηθεί και να φτάσει για κάποιους ιατρικούς , φαρμακευτικούς, τεχνολογικούς λόγους και 100+ , αυτό τι σημαίνει; ο οργανισμός θα είναι σε θέση να εργάζεται έως τα... 88 επειδή αυξήθηκε ο χρόνος ζωής;;; Οι αντοχές θα αυξηθούν ανάλογα με το χρόνο ζωής; Παραμύθια με "ωραίο " στόλισμα κάνει το παγκόσμιο κεφάλαιο, οι τράπεζες και οι πολυεθνικές μαζί με το τσιράκι τους την ΕΕ.
    Θέλουν να γδάρουν την ανθρωπότητα μεχρι το μεδούλι για να συσσωρεύσουν ακόμα περισσότερο πλούτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστοτατη τοποθέτηση για ανθρώπινα όντα και όχι δίποδα πολιτικων αποχρώσεων.

      Διαγραφή
  4. Πως τον είπε τον Kυριάκο ο Σαμαράς ,στην τελευταία ομιλία που έκαναν προ δέκα ημερών,στο πολεμικό μουσείο ,μαζί με τον Καραμανλή ;
    Ο καλύτερος μαθητής της παγκοσμιοποίησης ,που πλέον δεν υφίσταται ,ο απουσιολόγος της τάξης !!
    ‘Ενα του λένε να κάνει και αυτός κάνει δέκα.
    Και αυτά τα δέκα ,μέρα με τη μέρα ,ταλαιπωρούν τον κόσμο όλο και περισσότερο..
    Τώρα ,το πότε τα γομάρια ,θα τα πάρουν στο κρανίο και θα γίνει το έλα να δεις ,είναι καθαρά θέμα χρόνου.
    Κύριοι της ΝΔ ,στις πραγματικές δημοσκοπήσεις ,είστε μεταξύ 20 και 22% ,κι αυτό χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση (έως τώρα ,γιατί οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά..).
    Μην ταλαιπωρείτε άλλο τον κόσμο ,φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φέρτε τους εισβολείς να κάθονται και να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός, μας έχετε ξεζουμίσει κ αυτοί κάθονται &πληρώνονται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν βλεπω οι νεοι να εργαζονται και τοσο. Κοπανατζηδες ειναι. Καποιοι που ξεκινησαν να εργαζονται σε εμπορικο καταστημα 24-27 χρονων ουτε 4 μηνες δεν αντεξαν το 8ωρο. Στο εργοστασιο ουτε 2 μηνες. Την κοπανανε. Δεν ειναι και τοσο πειθαρχημενοι και σκληραγωγημενοι. Αν συνεχιστει αυτο το πραγμα θα γεμισουμε με τραλαλαδες. Και να ο λογος που μειωθηκαν οι γενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο ρε σαινι,πως το κατάλαβες ότι αυτός είναι ο λόγος τις υπογεννητικότητας,υποθέτω ότι είσαι πειθαρχημένος και σκληραγωγημένος και φυσικά όχι τραλαλάς.

      Διαγραφή
  7. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι ενώ συζητούν για το τι θα γίνει το 2027 με τα όρια ηλικίας, όλα τα ΜΜΕ αναπαράγουν την είδηση σχεδόν κάθε εβδομάδα, όχι για ενημέρωση, αλλά για να γίνει πιο εύπεπτο όταν έρθει η ώρα. Και όπως πάντα, να το καταπιούμε κι αυτό, μιας και θα έχουμε ήδη εθιστεί στην ιδέα. Αλλά δεν είναι τόσο απλό τα πράγματα. Με την πιθανή αύξηση ο Μητσοτάκης θα σκάψει ο ίδιος τον λάκκο του. Κανείς δεν παίζει με τις ζωές του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεγάλο θέμα το συνταξιοδοτικό και παντα αδικίες από όλες της κυβερνήσεις. Τέλος του 2027 θα έχω 12000 βαρέα και μπορώ να βγω στα 60 με μειωμένη, όμως ο υψιστος Κατρουγκαλος με διάταξη του 2018 μου κόβει το πριν που είναι 200 ευρώ και με αναγκαζει να παω στα 62

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  9. Μέχρι τον τάφο

    Ήταν 2007, όταν το ΚΚΕ κυκλοφορούσε την αφίσα με το σύνθημα: «Με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ για σύνταξη πείνας στα 70;». Ήταν τότε που η κυβέρνηση μεθόδευε την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 63 έτη, με διάφορους «λαγούς» της να προειδοποιούν ότι πρέπει αυτά τα όρια να ξεπεράσουν τα 65 έτη.

    Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε η βαθιά καπιταλιστική κρίση, με τα βάρη της να φορτώνονται στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και με απανωτούς αντιλαϊκούς νόμους να ξηλώνουν περαιτέρω την Κοινωνική Ασφάλιση, με κορυφαίους το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον νόμο Κατρούγκαλου και το κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης σκαρφάλωσε στα 67 έτη, με πρόβλεψη για διαρκή αναπροσαρμογή βάσει του «προσδόκιμου ζωής».

    Οι «εξαιρέσεις», που πάντα είναι προπομπός για τον «κανόνα», επεκτείνουν σήμερα τον εργάσιμο βίο για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων ακόμα και μετά τα 70 έτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αισχρά προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που απευθύνονται σε όσους δεν έχουν αρκετά ένσημα για να βγουν στη σύνταξη. Αντί το κράτος να τους στηρίξει ουσιαστικά, τους βγάζει στο μεροκάματο μέχρι τα 74 χρόνια!

    Η επιμήκυνση του εργάσιμου βίου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Γι' αυτό διαρκώς έρχονται μέτρα για δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ οι συντάξεις πείνας «σπρώχνουν» ακόμα και τους ήδη συνταξιούχους πίσω στο μεροκάματο.

    Τώρα, μια τελευταία εξέλιξη έρχεται να δώσει ...κλότσο στην κλιμάκωση της επίθεσης, με τη Δανία του περίφημου «σκανδιναβικού μοντέλου» να νομοθετεί τη δουλειά μέχρι τα 70 έτη! Η χώρα που μαζί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία αποτελούν το αγαπημένο «σκανδιναβικό μοντέλο», ειδικά για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, πρωταγωνιστεί στη δουλειά μέχρι τον τάφο, προδιαγράφοντας το ζοφερό μέλλον και για τους άλλους λαούς της ΕΕ.

    Για τη χώρα μας ορόσημο της νέας επίθεσης είναι το 2027, όταν θα εφαρμοστεί ο νόμος για την προσαρμογή των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής. Σε πρόσφατη μελέτη της κυβέρνησης προβλέπεται ήδη αύξηση των ορίων ηλικίας στα 68,5 έτη το αργότερο μέχρι το 2030, ενώ το ΔΝΤ κάνει συστάσεις για επίσπευση του μέτρου, επειδή ...«οι Έλληνες ζουν περισσότερο».

    Το ξεχείλωμα του εργάσιμου βίου είναι η άλλη όψη της αξιοποίησης του Ασφαλιστικού ως πεδίου για μπίζνες. Την ώρα που το δημογραφικό και τα «ελλείμματα» επιστρατεύονται ως πρόσχημα για αύξηση των ορίων ηλικίας, οι κυβερνήσεις χαρίζουν διαχρονικά όλο και μεγαλύτερο τμήμα των εισφορών στην εργοδοσία, ενώ η ΕΕ στρώνει τον δρόμο στα επενδυτικά αρπακτικά για να βάλουν χέρι στις εργατικές εισφορές για τη χρηματοδότηση της πολεμικής οικονομίας.

    Από παντού λοιπόν «πολιορκείται» ο εργάσιμος βίος για τα εκατομμύρια των εργαζομένων, με το σάπιο σύστημα του κέρδους να μετατρέπει σε κατάρα αυτό που για παλιότερες γενιές φάνταζε «ευλογία», δηλαδή την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

    «Όσο περισσότερο ζεις τόσο μεγαλύτερο το ξεζούμισμα». Αυτό είναι το σύνθημα ΕΕ και κυβερνήσεων, αποδεικνύοντας ότι πουθενά δεν συναντιέται η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το μέγιστο κέρδος με τις ανάγκες των εργαζομένων.

    Γιατί ενώ σήμερα - με βάση την άνοδο της παραγωγικότητας - είναι υπερώριμη ανάγκη η γενική μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες για καλύτερη ζωή, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Ένταση της εκμετάλλευσης για όλους μέχρι τον τάφο και συντάξεις πείνας, για να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» των επιχειρηματικών ομίλων και η ανταγωνιστικότητά τους.

    Αυτή η στρατηγική και το σύστημα που υπηρετεί είναι που πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρο από την εργατική τάξη, τον λαό και το κίνημά τους, με τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς και συνταξιοδότησης, σε σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο. Το επίπεδο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών μπορεί να αντιστοιχηθεί με τις δυνατότητες της εποχής αν ξηλωθεί το κέρδος, με την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άντε κ ανέβηκαν τα όρια ηλικίας λόγω προσδόκιμου κ λοιπών ανοησιών....ποιος θα προσλάβει έναν άνθρωπο 62..63+ στην επιχείρηση του;Απλά θα παραμείνει μακροχρόνια ανεργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπήκα πρώιμα στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα το 1981,, και συγκεκριμένα εργάζομαι μέχρι και σήμερα ασταμάτητα εάν δούλευαν όλοι οι άνθρωποι τόσα χρόνια δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αλλά εδώ στην Ελλάδα ζούμε Δούλευε φτωχε να μήν σού μοιάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι δουλειά κάνετε εκτός από το να ρίχνετε νερό στο μύλο της κυβέρνησης.
    . Πάντως όχι στην καθαριότητα κάποιου δήμου η οικοδομή ή μήπως πρασινοφρουρός στο δημόσιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ