Τεσσερις μήνες για την παράδοση του μετρό Θεσσαλονικης
Σε πιθανό σενάριο εκδήλωσης πυρκαγιάς, οι δοκιμές και οι ασκήσεις πυρασφάλειας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των συστημάτων απαγωγής του αέρα, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος εξετάζεται η λειτουργία των εναλλακτικών πηγών.
«Κάθε δύο σταθμούς υπάρχει χωριστή τροφοδοσία. Αν κοπεί, για παράδειγμα, το ρεύμα στη Μοναστηρίου, ανοίγει άλλος υποσταθμός στο Βαρδάρη. Αν κοπεί στον Βαρδάρη, ανοίγει άλλος στο Συντριβάνι», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος. Ο ίδιος τονίζει ότι «για όλα υπάρχουν προβλέψεις ασφαλείας» και σημειώνει: «πρέπει να διακοπεί το ρεύμα σε όλη τη Θεσσαλονίκη για να διακοπεί το μετρό». Ακόμη και τότε, όμως, όπως αναφέρει, «υπάρχουν διάδρομοι διαφυγής και σημάνσεις ώστε κάποιος να βγαίνει κατευθείαν στο σταθμό».
Ο κ. Ταχιάος δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει θέμα πλημμύρας», ούτε «περίπτωση σύγκρουσης συρμών», αφού «υπάρχουν δύο σήραγγες, στη μία ο συρμός πηγαίνει και στην άλλη έρχεται, ενώ όλα είναι πολύ καλά μελετημένα. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα τρένο να πέσει στο μπροστινό του».
Οι δοκιμές είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τον υφυπουργό, «γίνεται μια δοκιμή των συστημάτων με την παρουσία και της γερμανικής εταιρείας TUV Rheinland, η οποία θα κάνει την πιστοποίηση. Είναι πολύ αυστηρή εταιρεία. Στις δοκιμές συμμετέχουν και η κοινοπραξία κατασκευής και ο πάροχος των τρένων που είναι εν προκειμένω η Hitachi Rail και η εταιρεία λειτουργίας που είναι η ΤΗΕΜΑ».
Εκπαίδευση προσωπικού και νέες προσλήψεις
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού που έχει προσληφθεί, ενώ γίνονται και νέες προσλήψεις. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ουσιαστικά ο συντονισμός σε κάθε επίπεδο για να είναι όλα έτοιμα τον Νοέμβριο φέτος» συμπληρώνει.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ελέγχων αναφέρει τις πόρτες από τις οποίες μπαίνουν οι επιβάτες στο Μετρό. «Οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετικοί από εκείνους της Αθήνας. Ο επιβάτης δεν βλέπει την αποβάθρα. Υπάρχουν πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα. Δηλαδή, όταν έρχεται το τρένο ανοίγει η πόρτα και μπαίνει κάποιος από την πόρτα στο τρένο. Δεν έχει πρόσβαση στην αποβάθρα. Αυτές οι πόρτες, όταν εγκαταστάθηκαν, επί τρεις μέρες άνοιγαν και έκλειναν συνέχεια μόνες τους για να δοκιμαστούν. Αυτά ήταν τα αρχικά συστήματα, όμως όλα συνολικά υφίστανται διαρκώς δοκιμές», σχολιάζει.
Οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό 99%
Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, «οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99%, σε όλους τους σταθμούς πλην της Βενιζέλου. Στη Βενιζέλου θα τελειώσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, προφανώς επειδή εκεί ξεκίνησαν πιο αργά». Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει η βασική γραμμή, ενώ τα δρομολόγια θα γίνονται στην αρχή κάθε τρία λεπτά, με δυνατότητα στη συνέχεια να πραγματοποιούνται κάθε 1,5 λεπτό.
Το μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφασίστηκε το 2003 να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει 13 σύγχρονους σταθμούς με κεντρική αποβάθρα, 9,6 χιλιόμετρα γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς και 18 υπερ - αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους.
Χωρίς οδηγό, αλλά με συνοδό
Στους συρμούς δεν θα υπάρχουν οδηγοί, αλλά συνοδοί προκειμένου σε πρώτη φάση το κοινό να εξοικειωθεί με το τρένο. Ο ρόλος των συνοδών είναι να διαπιστώνουν, αν υπάρχουν προβλήματα, ενώ οι ίδιοι μπορούν να λειτουργήσουν και χειροκίνητα τον συρμό, αν για κάποιο λόγο σταματήσει.
Συνοδοί υπάρχουν και στο μετρό της Κοπεγχάγης, το οποίο είναι της ίδιας φιλοσοφίας με το μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ τα τρένα τους έχουν επίσης κατασκευαστεί από την ίδια εταιρεία. «Οι συνοδοί στην Κοπεγχάγη δεν επιβαίνουν στα τρένα, είναι στους σταθμούς. Κατά διαστήματα μπαίνουν στα τρένα για να ελέγχουν αν όλα εξελίσσονται ομαλά», σχολιάζει ο υφυπουργός.
Πότε θα γίνει η επέκταση της Καλαμαριάς
Σε ό,τι αφορά την παράδοση του μετρό στην επέκταση της Καλαμαριάς, ο κ. Ταχιάος αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ημερομηνία» και διευκρινίζει ότι «σίγουρα θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά την παράδοση της βασικής γραμμής». Στο ερώτημα ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, απαντά ότι «είναι πολλές οι εργολαβίες, δεν είναι μία, και το ζητούμενο είναι να συνδυαστούν όλες μαζί. Παράλληλα αναμένονται και άλλα 15 τρένα».
Ο σταθμός μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία
Σχετικά με τον σταθμό μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία επισημαίνει ότι «υπάρχει μια εκκρεμότητα γιατί εκεί δεν είχαν τελειώσει οι απαλλοτριώσεις από το Δήμο» και προσθέτει: «αυτό θα λήξει και θα είναι έτοιμος ο σταθμός μετεπιβίβασης τον Νοέμβριο, κατά την παράδοση του έργου».
Ωστόσο σημειώνει ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξει πάρκινγκ για ΙΧ αυτοκίνητα στον σταθμό της Νέας Ελβετίας. «Προφανώς από γύρω θα γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις που θα το επιτρέπουν και υπάρχει και ένας χώρος του Δήμου που προβλέπεται για πάρκινγκ αλλά δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη», συμπληρώνει.
Κατά πόσο ο κόσμος θα χρησιμοποιεί τελικά το μετρό; «Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών θα γίνει προσπάθεια να οδηγούν όλες οι γραμμές στο μετρό για να αφαιρεθεί το βάρος της κυκλοφορίας μέσα στην πόλη», υπογραμμίζει ο κ. Ταχιάος. Εκτιμά, παράλληλα, ότι το αν ο κόσμος θα χρησιμοποιεί τελικά το μέσο είναι ζήτημα της ίδιας της πόλης. «Δεν έχουμε εμείς την ευθύνη της κυκλοφορίας. Το θέμα αυτό θα πρέπει να το λύσει η ίδια η πόλη», τονίζει.
Στο μεταξύ, ο καιρός πλησιάζει για την παράδοση της βασικής γραμμής και σύμφωνα με τον υφυπουργό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάποιο σχέδιο για την πρώτη μέρα λειτουργίας του μετρό. «Σίγουρα όμως θα είναι μια μέρα γιορτής για τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ημουν νιος και γερασα......αλλα τι λεω για ολα φταιει ο Τσιπρας....ααα ρε φτυσιμο ροχαλα θελετε
ΑπάντησηΔιαγραφή