Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος

Νέες πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στον τιμάριθμο φέρνουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι τιμές της ενέργειας στην ευρωζώνη κινούνται πτωτικά και συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Μάιο, οι τιμές του ρεύματος εκτοξεύτηκαν 8,4% υψηλότερα, σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ σε 12μηνη βάση η αύξησή τους έφθασε το 18%.

Η συμβολή των τιμών του ρεύματος ήταν καθοριστική στη μεγάλη άνοδο που σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, από το 2% σε 2,5%. Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα πρόσθεσαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 0,46% στον τιμάριθμο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η αύξηση κατά 0,5% προήλθε από το ρεύμα.

Ακόμη και τα ενοίκια, που έτρεξαν με αύξηση πάνω από το 10% σε ετήσια βάση, επιβάρυναν τον τιμάριθμο κατά 0,40%. Αν δεν υπήρχε αυτή η επιβάρυνση κατά 0,46% από το ρεύμα, ο πληθωρισμός τον Μάιο δεν θα είχε αυξηθεί!

Στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό κάτω από το 2% (στο 1,9%), η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η ενέργεια, στην οποία περιλαμβάνεται και το ρεύμα, παρουσίασε μείωση -3,6% σε μηνιαία βάση και συνέβαλε σημαντικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που πέρασαν τον Μάιο στη λιανική δεν συμβαδίζουν με την πορεία των τιμών χονδρικής, οι οποίες τον Απρίλιο είχαν μειωθεί περίπου κατά 15%, σε σχέση με τον Μάρτιο, υποχωρώντας από τα 107 στα 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το άνοιγμα της ψαλίδας, ανάμεσα στη μεταβολή των τιμών λιανικής και χονδρικής έχει την εξήγησή του. Οι πάροχοι είχαν «βάλει πλάτη» το πρώτο τρίμηνο, με τη ΔΕΗ να παίζει τον ηγετικό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία, για να μην περάσουν στους καταναλωτές οι αυξημένες τιμές χονδρικής.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η μέση τιμή χονδρικής είχε ανεβεί στα 140 ευρώ/μεγαβατώρα, τον Φεβρουάριο στα 158 ευρώ και τον Μάρτιο στα 107 ευρώ. Αυτή την περίοδο, οι πάροχοι πρόσφεραν μεγάλες εκπτώσεις, που ουσιαστικά απορρόφησαν αυτές τις υψηλές για να μην φθάσουν στους λογαριασμούς της λιανικής.

Ο Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας ουσιαστικής αποκλιμάκωσης των τιμών χονδρικής και οι πάροχοι βρήκαν την ευκαιρία να καλύψουν τις απώλειες πρώτου τριμήνου.

Η ανοδική πίεση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν σταμάτησε, όμως, τον Μάιο. Για τον Ιούνιο, ενώ είχαν υποχωρήσει περαιτέρω, σχεδόν κατά 11% οι τιμές χονδρικής τον Μάιο, στα 81 ευρώ/μεγαβατώρα, η μέση τιμή για τα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν πάροχοι ήταν αυξημένη σχεδόν κατά 7%, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχισθεί και τον Ιούνιο η πίεση στα νοικοκυριά και στον τιμάριθμο από τις τιμές του ρεύματος, σε μια περίοδο, μάλιστα, αυξημένης κατανάλωσης, λόγω της χρήσης κλιματιστικών, αφού ο Ιούνιος είναι φέτος ιδιαίτερα θερμός.

Ούτε ο Ιούλιος θα φέρει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποκλιμάκωση των λιανικών τιμών, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν ότι η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα τον Ιούνιο θα ανεβεί κοντά στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή θα αυξηθεί περίπου κατά 25% σε σχέση με τον Μάιο. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτή η αύξηση θα περάσει από τους παρόχους στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

15 σχόλια:

  1. Τα λεφτά του λαού, δεν τα παίζουν στο χρηματιστήριο, στις διαφημίσεις κλπ........έλεος "κουλη-τράμπ" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που να μην είχαμε και υπερπαραγωγή ρεύματος δηλαδή.
    Εδώ ,σε καθημερινή βάση ,βάζουν τις μικρομεσαίες εγκ/σεις φωτοβολταικών (έως 500kw) ,να σταματάνε για κάποιες ώρες την παραγωγή ,γιατί δεν μπορούν να απορροφήσουν το ρεύμα που παράγεται.
    Oι επενδυτές αυτών των μονάδων άρχισαν να μένουν με τα κιλοβάτ στο χέρι και ήδη ξεκίνησαν να κινητοποιούνται ,γιατί φοβούνται για την επένδυση που έκαναν (τα περισσότερα από αυτά τα πάρκα στήθηκαν με δανεισμό και οι δόσεις τρέχουν).
    Το θέμα είναι ,ότι ούτε και στο ρεύμα ,μπορούμε να έχουμε ανεξάρτητη πολιτική.Η προσαρμογή μας στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απόλυτη και εδώ και μία 15ετία περίπου, η ενέργεια έχει μετατραπεί , από δημόσιο αγαθό σε χρηματιστηριακό προϊόν.
    Και βέβαια , η κυβέρνηση της χώρας μας ,εφαρμόζει πειθήνια τα πάντα. Η ΔΕΗ ξεπουλήθηκε και τα λιγνιτωρυχεία σταμάτησαν την παραγωγή.Τώρα πλέον ,οι τιμές ρεύματος καθορίζονται αποκλειστικά από τους παρόχους ενέργειας και κανείς μας δεν βγάζει πλέον άκρη με τις χρεώσεις.
    Τον Σεπτέμβριο του 2020 ,ο τότε υπουργός ενέργειας Χατζηδάκης ,ανακοίνωσε και μάλιστα δόθηκε και μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα,ότι πάμε σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να πέσουν οι τιμές !!!
    Μόνο που μάλλον ξέχασε (ξέχασε ;) τον άγνωστο Χ της όλης εξίσωσης ,τη λέξη ασυδοσία.
    Η περιβόητη πράσινη ανάπτυξη (μιλούσε για αυτήν ο ΓΑΠ από το 2004 άν θυμάστε και λέγαμε τότε τι λέει ρε ο τύπος) ,το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το τεχνοκρατικό περιτύλιγμα για να τα οικονομούν χοντρά οι λίγοι.Ο πολύς κόσμος ,θα συνεχίσει να τραβάει κουπί στη γαλέρα ,όπως γίνεται πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις μεγαλες οπως ΤΕΡΝΑΠΕΤΡΙΤΗ δεν τις ακουμπανε γιατι ειναι στο γαλαζιο συστημα...α ρε μακαριε λαε παρε 150 και 250 ευρω για να ξεχασθεις

      Διαγραφή
  3. Θα έχει συννεφιά και δε θα έχουν απόδοση τα φωτοβολταϊκά,ενώ το χειμώνα πήγαιναν τρένο.
    Όταν ήταν μονοπώλιο η ΔΕΗ ήταν φτηνό το ρεύμα,τώρα που ήρθαν ιδιωτικοί πάροχοι, ο ανταγωνισμός ανέβασε τις τιμές.

    Ελλάδα 2.0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ρευματοκλοπή σχεδόν μισό δις. !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν κλέβεις κλέφτη,δεν είναι αμαρτία.

      Διαγραφή
    2. Το κλεμμένο ρεύμα το πληρώνουμε εμείς οι χαζοί!! Γιατί δεν το πληρώνει ο παροχος ;

      Διαγραφή
  5. Καλα οι ανεμογεννητριες του Τερναπετριτη και Μυτιλιναιου δεν εγιναν για μειωση κοστους ενεργειας και για τον περιβοητο νεοφιλελε ανταγωνισμο με τις επαγγελιες Κουλη;;;; Ας κοιμηθουμε ελεω Μητσοτακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και το λιγνίτη να τον πουλάν στα Σκόπια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για όσους έχουν σταθερό συμβόλαιο η τιμή του νυχτερινού και του ημερήσιου είναι ίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τιμές ρεύματος, η μεγάλη απάτη των καταναλωτών και αυτών που έβαλαν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ημαθιώτες μην παραπονιεστε .... 41% δώσατε στον κουλη και την συμμορία του ... άλλωστε για να κονομάνε αυτοί τους ψηφίσατε δεν τους ξέρατε ??? φατε Μακεδονία τωρα προβατα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και πολύ καλά σας κάνουν.
    Εδώ και δεκαετίες,δεν εχετε μάθει να ψηφίζετε,αγαπητοί μου Ελλαδιστανοι.
    Τα καλύτερα σας έρχονται πάντως,
    Θα φάτε καλά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλα τα πληρώνει ο φτωχός Ελληνας ΑΙΣΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ