Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παρουσιάστηκε το παραμύθι της Μ.Α.μ.Α. «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια...»


Το παραμύθι «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια...» που έγραψε η Δρ Ειρήνη Αναγνώστου - Κελεπούρη, εξελικτική σχολική ψυχολόγος και ιδρυτικό μέλος της Μ.Α.μ.Α, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 24 Απριλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.


Πρόκειται για ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και για όλα τα παιδιά άνω των 4,5 ετών, που γράφτηκε από την Δρ Ειρήνη Αναγνώστου για την Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό (Μ.Α.μ.Α.) Βέροιας, προκειμένου τα έσοδα των πωλήσεων να διατεθούν στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Συλλόγου.


Το βιβλίο έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Καραμίχος και έχει εικονογραφηθεί από την εικαστικό Κατερίνα Αναστασίου.


Στην παρουσίαση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, μεταξύ αυτών η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα, ο περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Φωτιάδης, ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευησης Ημαθίας Ευθυμία Γώτη, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και γιατρός Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και πολλοί φίλοι της Μ.Α.μ.Α.


Την παρουσίαση συντόνιζε η πρώην Δήμαρχος Βέροιας και δημοσιογράφος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη.


Για το βιβλίο μίλησαν η ίδια η συγγραφέας Δρ Ειρήνη Αναγνώστου Κελεπούρη, η αντιπρόεδρος της Μ.Α.μ.Α. Εύη Ακρίβου (καθώς η πρόεδρος Ελένη Γεωργιάδου - Στεφανάκη απουσίαζε λόγω υγείας) και η εικαστικός και εικονογράφος του παραμυθιού Κατερίνα Αναστασίου.


Την παρουσίαση άνοιξε η πιανίστρια και μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Άννα Μέλλιου.


Παίρνοντας τον λόγο η κα Αναγνώστου, αναφέρθηκε στην αγάπη της για τη συγγραφή ιστοριών από τα 12 της χρόνια και το πρώτο τη -ανέκδοτο- βιβλίο το οποίο ολοκλήρωσε στην ηλικία των 14 ετών. Σαν ψυχολόγος όμως όπως είπε, σε διάφορες χώρες, κατάλαβε ότι τα δύσκολα και τραγικά πράγματα μπορείς να τα εξηγήσεις και να τα περάσεις σε παιδιά και εφήβους μέσα από τα παραμύθια. Έτσι ξεκίνησε να γράφει και την ιστορία για την Μ.Α.μ.Α., που η εικονογράφηση της κας Αναστασίου όπως σημείωσε, έδωσε στα λόγια ένα άλλο ύφος.

Σχετικά με το πνεύμα του παραμυθιού, η κα Αναγνώστου είπε πως γράφτηκε για την αδικία και την έλλειψη ισότητας που βιώνουν τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού και πως μιλάει για την μοναξιά, την απομόνωση, το δε νοιάζομαι, την αποδοχή, την συνύπαρξη.


Στα προσωπικά της βιώματα με την αναπηρία, τα οποία την έκαναν να νιώσει τις πρακτικές δυσκολίες και το συναισθηματικό βάρος και τον καθημερινό αγώνα της οικογένειας του ατόμου με αναπηρία, αναφέρθηκε η εικαστικός Κατερίνα Αναστασίου, λέγοντας παράλληλα πως διαβάζοντας το βιβλίο προσπάθησε να συνδεθεί με την αναπηρία.

Σχετικά με την εικονογράφηση, η κα Αναστασίου είπε πως πρόκειται για κολάζ, ενώνοντας πολλά στοιχεία και βιωματικά, προσπαθώντας να δώσει μια νοσταλγική χροιά.


Στο παραμύθι που η κα Αναγνώστου χάρισε απλόχερα στην Μ.Α.μ.Α., αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος Εύη Ακρίβου, λέγοντας πως διαβάζοντάς το γύρισε πολλά χρόνια πίσω, τότε που έλαβε την διάγνωση για το δικό της παιδί. Μοιράστηκε με το κοινό τα ερωτήματα που τέθηκαν αμέσως στο μυαλό της και στο μυαλό κάθε γονιού με παιδί με αναπηρία, όπως «Τι θα γίνει το παιδί μου όταν φύγω από την ζωή; Θα το αγαπήσει η κοινωνία ή θα είναι κάπου μόνος; Θα νοιάζεται κάποιος για αυτόν;», συμπληρώνοντας πως η Βέροια συμπεριλαμβάνει τον αυτισμό και τα παιδιά της δεν θα είναι ποτέ μόνα, έπειτα φυσικά και από τον πολύχρονο αγώνα της Μ.Α.μ.Α.


Τον χαιρετισμό του Βεροιώτη ηθοποιού και πρεσβευτή της Μ.Α.μ.Α. Γιώργου Καραμίχου, που επιμελήθηκε το παραμύθι, μετέφερε η κα Αναγνώστου, χαρακτηρίζοντάς τον σιωπηλό ήρωα και πανταχού παρών σε κάθε πρόσκληση ή ανάγκη του συλλόγου.


Στο τέλος της παρουσίασης, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο με τα πρόσωπα του αυτισμού, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη της στήριξης του κράτους στους γονείς των παιδιών με αναπηρία, η δημιουργία Ψυχιατρικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Βέροιας και κυρίως Παιδοψυχιατρικού Ιατρείου και η έλευση Παιδοψυχολόγου.

Δείτε φωτογραφίες:







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ