Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία «Αρμάνοι οι Βλάχοι»

Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους Βλάχους και στη διαχρονική προσφορά τους στον Ελληνισμό συμμετέχει στο 26ο Φεστιβάλ

Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024. Έχει τον τίτλο «Αρμάνοι οι Βλάχοι» και θα προβληθεί για πρώτη φορά επίσημα την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, ώρα 18:00 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου Ολύμπιον, στην Πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη). 

Πρόκειται για μια ταινία που ασχολείται με τη διαδρομή των Βλάχων στην Ελλάδα από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, με αναφορές σε γνωστά καθώς και σε όχι ευρέως γνωστά σημεία της, τα οποία σχετίζονται με την τεράστια προσφορά τους, στους εθνικούς αγώνες, στην οικοδόμηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και στη συμβολή τους σε σημαντικές στιγμές του ελληνισμού. 

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί ένα οδοιπορικό σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία και περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων με ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες μέσω των οποίων φωτίζονται διάφορες πτυχές των Αρμάνων, δηλαδή των Βλάχων όπως τους γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, δίνοντας απαντήσεις μεταξύ άλλων και στο ερώτημα: πως είναι δυνατόν στο διάβα του χρόνου η λέξη  Βλάχος να μετατράπηκε σε… «βλάχος» και για πολλούς να είναι συνυφασμένη με κάτι υποτιμητικό όπως με τον «άξεστο», τον  «αμόρφωτο»,  «χωριάτη»… 

«Αρμάνοι οι Βλάχοι»

Σενάριο – Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Μιχάλης Καμάκας

Εταιρεία παραγωγής: Midnight Pictures

Υπεύθυνος Παραγωγής: Άρης Αντιβάχης

Μοντάζ: Ανδρέας Στανής

Art Director: Κώστας Παπαθανασίου

Sound Design & Sound Mixing : Correct Creative Productions

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο και μέσω της διαδικτυακής  πλατφόρμας του Φεστιβάλ από την επομένη της προβολής του (16/03/2024)



3 σχόλια:

  1. Αρμανι οι βλαχοι στο σελι φορουν και καμαρωνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω να μην ξεχασε να αναφέρει τα περιβόητα καραβάνια των Βλάχων που έφταναν μέχρι Κριμαία και όπου στάση χτιζόταν ένα χάνι καί αργότερα μία πόλη........ επίσης ελπίζω να αναφέρει ότι στο Βυζάντιο μεταφέροντας τα πολυτελή εμπορεύματα της εποχής εκείνης και πουλώντας τα σε διάφορες φυλές που μετακινούνταν πέριξ του Δούναβη μάζευαν πληροφορίες για τις διαθέσεις των φύλων αυτών (Άβαροι Σλάβοι Ούννοι πετσενεγοι Γότθοι Ρωσ κ.α) καί ενημέρωναν τον αυτοκράτορα......Αν όχι ας ανατρέξει στην βιβλιοθήκη του Μακεδονικού ινστιτούτου στην Θεσσαλονίκη καί οι πηγές θα του λύσουν όλες τις απορίες χώρια πού θα βρει ότι οι πληροφορίες για το προγκρομ τών κομιτατζήδων εναντίον των Ελλήνων προήλθαν από το Άνω Γραμματικό Ν. Πέλλας όπου κατοικούσαν μόνο βλάχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ