Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Βέροια η ημερίδα για την αντιμετώπιση καθημερινών παθήσεων

Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ του veriotis.gr
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Πονοκέφαλος, ζάλη, εμβοές, χρόνια αυχεναλγία - Μια διεπιστημονική θεραπευτική προσέγγιση συχνών καθημερινών προβλημάτων», διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου 2024 στο Επιμελητήριο της Βέροιας.


Την ημερίδα διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Περιφερειακό Τμήμα Ημαθίας), υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας και πέρα από επαγγελματίες υγείας, την παρακολούθησαν -καθώς ήταν αφιερωμένη και ανοιχτή στο κοινό- και πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν για καθημερινά ιατρικά προβλήματα που απασχολούν όλους μας.


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ημαθίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Παναγιώτης Παλπάνας, λέγοντας πως η ημερίδα είναι η σωστή πληροφορία γιατί πραγματοποιείται από καταρτισμένους ανθρώπους που έχουν ερευνήσει επάνω στο θέμα. Στο πάνελ της ημερίδας βρισκόταν και ο Χρήστος Ευαγγελόπουλος, Γραμματέας του Συλλόγου.


Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Πρόδρομος Ισαακίδης, ο οποίος είπε πως μια τέτοια ημερίδα έλειπε τα τελευταία χρόνια και γίνεται σήμερα για ένα θέμα που ίσως είναι το πιο συχνό για όλους μας και για κάθε σπίτι. 

«Δυστυχώς, επειδή είναι πολύ συχνό το πρόβλημα, δεν απευθύνονται σε κάποιον γιατρό ή ειδικό και υπάρξει μεγάλη παραπληροφόρηση στο κοινό. Η σημερινή ημερίδα έρχεται να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα και να ενημερώσει τον κόσμο ότι πρόκειται για πρόβλημα υγείας και πρέπει να του συμπεριφερθούμε ανάλογα και να επαυθυνθούμε είτε στον γιατρό είτε στον φυσικοθεραπευτή», σημείωσε ο κ. Ισαακίδης.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών,
Πέτρος Λυμπερίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας, είπε πως τα συμπτώματα αυτών των προβλημάτων (πονοκέφαλος, ζάλη, εμβοές, αυχεναλγία) επιδεινώθηκαν κατά την περίοδο του covid από την τηλεργασία και πως επίσης, πίσω από έναν χρόνιο πονοκέφαλο μπορεί να κρύβονται σοβαρότερα προβλήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν.

Όπως σημείωσε, «σκοπός της ημερίδας είναι, τόσο να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο όσο και να αποτρέψουμε τον κόσμο να πηγαίνει σε μη επαγγελματίες υγείας, με κίνδυνο την υγεία ακόμα και την ζωή του ασθενούς», τόνισε.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν επιστήμονες, ιατροί και φυσικοθεραπευτές, παρουσιάζοντας καθημερινά προβλήματα υγείας και συχνές παθήσεις μέσα από μια επιστημονική προσέγγιση.


Ο Ιατρός ΩΡΛ Αντώνης Βασιλειάδης, ο οποίος ασχολείται για περισσότερα από 15 χρόνια με την ισορροπία, ανέπτυξε το θέμα «Ζάλη και Ίλιγγοι», αναφέρθηκε εκτενέστερα στις διαταραχές λειτουργίας του λαβυρίνθου και την αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη θεραπεία που καθορίζεται βάσει των συγκεκριμένων περιστάσεων και των αναγκών του ασθενούς.


Ο Ιατρός Νευρολόγος Γιώργος Τσαλέρας ανέπτυξε το θέμα «Είδη κεφαλαλγίας και η θεραπευτική τους προσέγγιση», αναφέρθηκε στις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες, όπως ημικρανία (χρόνια, με αύρα και χωρίς αύρα), κεφαλαλγία τύπου τάσεως και αθροιστική κεφαλαλγία, τις δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες, τις θεραπείες της ημικρανίας.

«Οι κεφαλαλγίες είναι ένα παγκόσμιο δυσεπίλυτο πρόβλημα υγείας, χωρίς ηλικιακούς, φυλετικούς, κοινωνικούς φραγμούς, επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. 

Στην βέλτιση διαχείρισή τους θα συμβάλλει μια ολιστική βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση και ένας διεπιστημονικός συγκερασμός ιδεών, ενώ μια επικουρική εμπλοκή φυσικοθεραπευτών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου», σημείωσε ο κ. Τσαλέρας.


Ο Φυσικοθεραπευτής MSc, PhDc Ευάγγελος Αλμπανίδης, ανέπτυξε το θέμα «Φυσικοθεραυτική αξιολόγηση και διαχείριση συμπτωμάτων κεφαλαλγίας, εμβοών και κροταφογναθικού πόνου». Αναφέρθηκε στις αιτίες πρόκλησης και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό.

Επικαλούμενος τα δεδομένα του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, είπε πως πάνω από 1 εκ. Έλληνες πάσχουν από ημικρανίες (12%-18% γυναίκες και 6% άνδρες), με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στις ηλικίες 15-45 και πως 2%-4% του ενήλικου πληθυσμού, παραπάνω από τον μισό μήνα εμφανίζουν συμπτώματα κεφαλαλγίας.


Τέλος, ο Φυσικοθεραπευτής, MSc, PhD Δημήτρης Λύτρας, ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος της σωστής στάσης και της θεραπευτικής άσκησης στην αντιμετώπιση του χρόνιου αυχανικού πόνου».

Αναφέρθηκε στο θεωρητικό υπόβαθρο και την παθοφυσιολογία του χρόνιου πόνου, στους παράγοντες που επιτείνουν τα συμπτώματα του αυχενικού πόνου, στο «κλειδί» στη θεραπεία που είναι η συμπεριφορά του ασθενή και του επαγγελματία υγείας και στον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της χρόνιας αυχεναλγίας και τα είδη θεραπαυτικής άσκησης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις από το κοινό και μία σύντομη συζήτηση.


Τις εργασίες της ημερίδας έκλεισε ο Φυσικοθεραπευτής και Οργανωτικός Γραμματέας του Κεντρικού Δ.Σ. του Πανελλαδικού Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Γιώργος Μπόσινας, λέγοντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις, για να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος ώστε να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και να μην απευθύνεται σε μη επαγγελματίες υγείας, τους λεγόμενους «μάγους της φυλής» που υπόσχονται λύσεις με μαγικές θεραπείες.

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τους συμπολίτες μας να εμπιστεύονται και να απευθύνονται στους επαγγελματίες υγείας της Βέροιας. «Δεν είναι ανάγκη να τρέχετε στη Θεσσαλονίκη, έχουμε και εδώ πάρα πολύ καλούς επιστήμονες στη Βέροια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στην πόλη μας όλα τα προβλήματα υγείας».

Δείτε φωτογραφίες:
























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ