Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βιώσιμα ταξίδια: 4 τρόποι να γίνεται eco friendly ταξιδιώτες

Τα βιώσιμα ταξίδια είναι ο τρόπος να κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ταξιδιώτες, τοπική κοινωνία και περιβάλλον. Μάλιστα δε χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Το ταξίδι ραφήνα μύκονος μπορεί να είναι μια τέτοια περίπτωση.

Γιατί είναι σημαντικά τα βιώσιμα ταξίδια

Γιατί τα βιώσιμα ταξίδια έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται σε σημαντικό μέρος της ταξιδιωτικής νοοτροπίας;

● Για τον ταξιδιώτη το όφελος είναι η δυνατότητα να βιώνει το μέρος, που επισκέπτεται ως είναι. Η αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία και ο θετικός αντίκτυπος σε συνδυασμό με την εξερεύνηση ενός νέου τόπου είναι μετουσιωτικές εμπειρίες.

● Για την τοπική κοινωνία το εισόδημα που προέρχεται από τους επισκέπτες παραμένει και διατίθεται στις υποδομές του μέρους. Ταυτόχρονα το μέρος μπορεί να σημειώσει πρόοδο διατηρώντας όμως τις αξίες και τις παραδόσεις του.

● Όσο για τον πλανήτη, ένας πιο οικολογικός τρόπος ταξιδιού είναι ένας ενεργός τρόπος να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τους θησαυρούς της μητέρας φύσης.

4 βήματα για να γίνετε βιώσιμοι ταξιδιώτες

Λοιπόν θέλετε ακόμη να αλλάξετε τον κόσμο; Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε και δείτε πως με τα παρακάτω 5 βήματα, μπορείτε να κάνετε τον κόσμο ένα ομορφότερο μέρος.

1. Ενημερωθείτε για την τοπική κουλτούρα πριν το ταξίδι

Όσο κι αν δε μοιάζει σημαντικό, βιώσιμο ταξίδι σημαίνει να προσαρμόζομαι στις τοπικές συνήθειες. Αντιστεκόμαστε στην ενστικτώδη παρόρμησή μας να επιβάλλουμε τις δικές μας συνήθειες στην κοινωνία, που επισκεπτόμαστε. Αν για παράδειγμα τα τοπικά έθιμα το απαιτούν, τηρούμε τους καθορισμένους ενδυματολογικούς κώδικες.

Ραφήνα τήνος: Μια φωτογραφία σας παρακαλώ;

Μπορεί να κάνατε το ταξίδι ραφήνα τήνος για να θαυμάσετε τους επιδέξιους Τήνιους μαρμαροτεχνίτες επί τω έργω, αλλά για να τους φωτογραφήσετε, θα πρέπει να τους ρωτήσετε. Έτσι όχι μόνο τους βοηθάτε να χαλαρώσουν, αλλά εξασφαλίζετε και μια εξαιρετική λήψη. Επιπρόσθετα δείχνετε, ότι εκτιμάτε και σέβεστε το άτομο μπροστά από τον φακό.

2. Πάρτε το δικό σας μπουκάλι νερό

Μοιάζει να είναι η τελευταία λεπτομέρεια, έχει όμως τη σημασία της. Το αγαπημένο σας παγούρι με νερό, που φροντίζει καθημερινά για την ενυδάτωσή σας, μπορεί να σας συντροφεύσει και στις διακοπές σας. Γιατί να δημιουργείτε επιπλέον σκουπίδια σε ένα όμορφο μέρος;

Άλλωστε η σπανιότητα και η ιδιατερότητα του φυσικού τοπίου είναι τα κίνητρα σας να επισκεφθείτε το μέρος. Συνεισφέρετε στη διατήρησή του αντί στην υποβάθμισή του. Μην ξεχνάτε, ότι ένα πρόβλημα του υπερ-τουρισμού είναι και αυτό.

3. Αγοράστε τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά

Από τα νησιά ως και την ηπειρωτική Ελλάδα όλη η χώρα έχει εξαιρετικά προϊόντα να επιδείξει, τόσο γαστριμαργικά όσο και σε επίπεδο λαϊκής τέχνης. Επομένως όταν αναζητάτε δώρα και σουβενίρ επιλέξτε τα μικρά καταστήματα στηρίζοντας την τοπική οικονομία. Το ίδιο ισχύει και για τα εστιατόρια. Βεβαιωθείτε, ότι τα εστιατόρια που τρώτε ανήκουν και τα διαχειρίζονται ντόπιοι.

Βιωσιμότητα λοιπόν σε επίπεδο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος. Πως; Τα εισαγόμενα προϊόντα για να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων απαιτούνται καύσιμα, που μολύνουν αέρα και νερό. Επομένως αγοράστε, όσο είναι εφικτό, χειροποίητα προϊόντα από τοπικά καταστήματα.

4. Ραφήνα άνδρος: Σεβαστείτε το φυσικό τοπίο

Όταν κάνετε το ταξίδι ραφήνα άνδρος σεβαστείτε το τοπίο, που θα συναντήσετε φθάνοντας στο νησί. Η Άνδρος φημίζεται για το καταπράσινο τοπίο της και τους καταρράκτες της. Είτε η Πυθάρα είτε η Γερολίμνη έχουν σπάνια είδη φυτών και φιλοξενούν πολλά ζώα.

Όσο κι αν ο ενθουσιασμός σας συνεπάρει, μιλήστε χαμηλόφωνα για να μην ταράξετε το οικοσύστημα, που αφθονεί, διατηρώντας μια υγιή οικολογική ισορροπία. Θα σας λέγαμε να μην πετάτε σκουπίδια, αλλά θα έχετε μαζί σας ήδη το δικό σας μπουκάλι νερού, όπως είπαμε και στο βήμα 2.

Και το καλύτερο από όλα; Δε χρειάζεται να είστε ούτε οικολόγος ούτε ακτιβιστής. Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε τα ταξίδια σας, όπως πάντα έως τώρα. Απλώς κάνοντας μικρές προσθήκες συνεισφέρετε και στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε δεν είναι ωραίο να αλλάζουμε τον κόσμο κάνοντας κάτι που μας αρέσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ