Τα παραπάνω προϊόντα και εδέσματα αποτελούν βασικό κομμάτι της ταυτότητας της ορεινής Χαλκιδικής και συγκεκριμένα της Μεγάλης Παναγιάς και ο δήμος Αριστοτέλη ευελπιστεί να τα γνωρίσουν και να τα γευτούν οι επισκέπτες, έτσι ώστε ο τόπος τους να αποτελέσει έναν ξεχωριστό γαστρονομικό προορισμό στην Κεντρική Μακεδονία.
«Τοπικά προϊόντα, όπως το μέλι, η παραδοσιακή κατσικίσια φέτα, οι τοπικοί οίνοι, αλλά και ο μαύρος χοίρος που εκτρέφεται εδώ στην περιοχή μας, καθώς είναι πολυ σημαντικό για εμάς να υπάρχει η αρχέγονη μορφή χοίρου στην πατρίδα του Αριστοτέλη, είναι όλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας του τόπου μας και αναδεικνύουν την ορεινή Χαλκιδική», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.
Μεγάλη Παναγιά το «Μέτσοβο» της Χαλκιδικής
«Θέλουμε η Μεγάλη Παναγιά να γίνει το Μέτσοβο της Ανατολικής Χαλκιδικής», επισημαίνει η σύμβουλος τουρισμού του δήμου Αριστοτέλη Μαρία Πάππα και εξηγεί πως σε αυτό το εγχείρημα συμμετέχουν επαγγελματίες της περιοχής που έχουν δημιουργήσει πρωτότυπες, παραδοσιακές γαστρονομικές προτάσεις με τοπικά προϊόντα και φέρουν συγκεκριμένο σήμα μέλους στα καταστήματα τους.
Ο Δημήτρης Γεωργούσης που διατηρεί κατάστημα στην κεντρική πλατεία της Μεγάλης Παναγιάς συμμετέχει με μεγάλο ενθουσιασμό στο εγχείρημα του δήμου. Όπως επισημαίνει, «προσπαθούμε με ένα τρόπο διαφορετικό, να επικεντρωθούμε στα τοπικά προϊόντα μας, στο βουνό, σε περιπατητικές διαδρομές έτσι ώστε ανθίσει και εδώ στα ορεινά ο τουρισμός».
«Μαζί με τη σύζυγό μου προτείνουμε στους επισκέπτες μας πίνζα, μια τοπική ζύμη λεπτή με κατσικίσια φέτα και λουκάνικο με πορτοκάλι από τον κρεοπώλη της περιοχής μας και ένα κοκτέιλ απεριτίφ στο οποίο χρησιμοποιούμε ημίξηρο κρασί που παράγεται εδώ, λίτσι σιρόπι και τοπικό λικέρ τριαντάφυλλο που κάνουν οι γυναίκες στα σπίτια μας», αναφέρει ο κ Γεωργούσης.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, η πίτα με άγριο μάραθο και φέτα σου προσελκύει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Δεν πρόκειται όμως απλά για μια παραδοσιακή συνταγή της περιοχής, αλλά για κάτι τελείως διαφορετικό, καθώς όπως εξηγεί η Βιβή Τσιγγερλιώτη ιδιοκτήτρια καφέ μπαρ, «τη συγκεκριμένη πίτα τη σερβίρουμε με εξαιρετικό μέλι της περιοχής μας και σουσάμι. Από το τραπέζι μας δεν λείπει η μουντοβίνα που είναι το τοπικό τσίπουρο με κερήθρα». «Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα που βασίζεται στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, θα βοηθήσει πολύ τον τόπο και την ανάπτυξη της υγειούς τουριστικής επιχειρηματικότητας. Με αυτό τον τρόπο επικοινωνούμε την ταυτότητα του τόπου μας», υπογραμμίζει η ίδια.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κλάδο αυτό είναι νέοι που αγαπούν και στηρίζουν τη Μεγάλη Παναγία, που αποφάσισαν -παρά τις δυσκολίες- να επιχειρήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η Μαρία Χαριστά που καλωσορίζει τους πελάτες της με ένα πλατύ χαμόγελο αλλά και με υπέροχες προτάσεις: μους γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς από τον τόπο, καρύδια και αμύγδαλα και μέλι. Πρωταγωνίστρια όμως παραμένει η λαχταριστή πίτα, με σπανάκι και φέτα, όλα από αγνά τοπικά προϊόντα. «Είμαι πολύ αισιόδοξη πως ο τόπος μας θα αναδειχθεί περισσότερο με αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε τουρίστες στην περιοχή. Αξίζει και ορεινή Χαλκιδική. Δεν είναι μόνο οι παραθαλάσσιες περιοχές», υπογραμμίζει η κα Χαριστά.
Υψηλής ποιότητας τα τοπικά κρασιά
Με θέα τη θάλασσα, τον 'Αθω και τις προσεγμένες εκτάσεις αμπελώνων, το οινοποιείο του Μπάμπη Μπεκρή κερδίζει αμέσως την καρδιά των επισκεπτών. «Έχουμε επισκέπτες από Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ρωσία, τα Βαλκάνια και την Ιταλία. Ξεκινάμε την ξενάγηση με την ιστορικότητα, τους ενημερώνουμε για τις ποικιλίες μας, κάνουμε οινογνωσίες και τους προσφέρουμε τα τοπικά εδέσματα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να μας ανακαλύψει ο κόσμος. Ο δήμος Αριστοτέλη είναι ένας δήμος με βαθιά αμπελουργική παράδοση», σημειώνει ο κ. Μπεκρής.
Αρχαία ελληνική φυλή χοίρου που εκτρέφεται στα δάση της Χαλκιδικής
Ο Δημήτρης Πολύζος ήταν κάτοικος Βρυξελλών, σπούδασε μαγειρική και τουριστικά επαγγέλματα. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό του χώρο εστίασης με κουζίνα βασισμένη αποκλειστικά στα τοπικά προϊόντα. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πελάτες μας πως η κουζίνα μας βασίζεται κυρίως στα προϊόντα που παράγει η ορεινή Χαλκιδική. Δημιουργήσαμε πιάτα όπως αυτό με τον μαύρο χοίρο που εκτρέφουν κτηνοτρόφοι μας, μαγειρεμένο με κρασί και δαμάσκηνα, αλλά και γαλλικές συνταγές με σφολιάτα σπανάκι, μανιτάρια και φέτα της περιοχής», εξηγεί ο κ. Πολύζος.
Ο πρόεδρος του αγροτικού κτηνοτροφικού πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Μυρτάλη», Γιώργος Γιωρούδης, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, «το κρέας του μαύρου χοίρου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και Ω6 ενώ παράλληλα δεν έχει ενδομυϊκό λίπος, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό διατροφικά».
Μάλιστα όπως εξηγεί ο ίδιος, «οι εκτροφείς μαύρου χοίρου σε συνεργασία με το ΑΠΘ έχουμε κάνει αίτημα γενετικής βελτίωσης και με τις κατάλληλες εξετάσεις DNA θα δούμε ποιο είναι το πιο καθαρόαιμο ζώο ώστε να αποκτήσουμε τις πιστοποιήσεις και να χαρακτηριστεί ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) προϊόν. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην εξαγωγή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.