Quantcast

http://picasion.com/

Πόσα χρήματα μπορείς να μεταφέρεις στο αυτοκίνητο - Πόσα μετρητά μπορείς να βγάλεις στο εξωτερικό

Η μεταφορά μετρητών στο αυτοκίνητο μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες, ειδικά αν τα ποσά θεωρηθούν υψηλά για την εποχή που το «πλαστικό» ή αν προτιμάτε το «ψηφιακό» χρήμα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

Η χρήση μετρητών έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα που ακολουθεί τις τάσεις με το πλαστικό χρήμα να έχει εκτοπίσει σε σημαντικό βαθμό το ρευστό.

Βάσει και του σχετικού νόμου που υπάρχει στην ελληνική επικράτεια το όριο των συναλλαγών με μετρητά ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ και οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή πάνω από αυτό το όριο πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά.

Οι περιορισμοί στις συναλλαγές υπάρχουν φυσικά για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (μαύρο χρήμα) και μεταξύ άλλων και για τον αποκλεισμό των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αναφορικά με το αυτοκίνητο η μεταφορά χρημάτων σε μεγάλα ποσά, ακόμη και με ΙΧΕ, είναι μία καθόλα νόμιμη ενέργεια και νομικά δεν υπάρχει ανώτατο όριο στα χρήματα που μπορεί να μεταφέρει κανείς.

Όμως σε περίπτωση ελέγχου, αν σε ένα αυτοκίνητο βρεθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος και κάτοχος των χρημάτων ενδέχεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να αποδείξει στις αρχές ότι το ποσό αυτό βρίσκεται νόμιμα στην κατοχή του.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν όρια και περιορισμούς στα διαθέσιμα ρευστά που μπορεί να βγάλουν εκτός χώρας οι οδηγοί που ταξιδεύουν συχνά στην Ε.Ε. ή εκτός αυτής.

Αν λοιπόν ένας οδηγός διασχίσει τα σύνορα και εισέλθει ή εξέλθει στην Ελλάδα, είτε από χώρα της Ε.Ε. είτε όχι και μεταφέρει μαζί του 10.000 ευρώ ή περισσότερα τότε θα πρέπει να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές. Αυτό ισχύει και για κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό ή νομισματικό μέσο που μπορεί να μεταβιβαστεί ανώνυμα από ένα πρόσωπο σε άλλο.

Η μεταφορά μετρητών από την Ελλάδα στο εξωτερικό με αυτοκίνητο επιτρέπεται έως του ποσού των 2.300 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι.

Στην περίπτωση που το ποσό που έχετε μαζί σας υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ και δεν το δηλώσετε υπάρχει το ενδεχόμενο οι τελωνειακές αρχές να δεσμεύσουν τα χρήματα αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες είναι διαφορετικές για κάθε κράτος μέλος.

Η δέσμευση μπορεί να διαρκέσει έως 3 μήνες, με επιφύλαξη των διατάξεων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, ο Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσου με το 25% του ποσού των μη δηλωθέντων διαθεσίμων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Γάλλου οδηγού, ο οποίος προσπάθησε να περάσει τα σύνορα της χώρας με το αυτοκίνητό του μεταφέροντας το ποσό των 20.000 ευρώ. Ο Γάλλος δεν δήλωσε το ποσό και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τις τελωνειακές αρχές τα χρήματα κατασχέθηκαν καθώς ο οδηγός δεν μπορούσε να αποδείξει βρίσκονταν στην κατοχή του με νόμιμο τρόπο. Τελικά το κατάφερε δύο χρόνια μετά και έπειτα από δικαστική διαμάχη.

5 σχόλια:

 1. Έτσι τσάκισαν την τρομοκρατια.

  Αν το όριο ήταν 600 ευρώ θα κινδυνευαμε, ένα τώρα σου λέει μέχρι 500 e uro μπορείς να αγοράσεις με μετρητά, παραπάνω μέσω τραπεζας μόνο, διοτι όλοι οι λογικοί πολίτες καταλαβαίνουμε, ότι αν ένας τρομοκράτης πάει να αγοράσει καλασνικοφ, ή ζελανοδυναμιτη με μετρητά δεν θα τον πιάσει η τσιμπίδα του νόμου, ενώ αν αγοράσει με κάρτα τσουπ.

  Χα χα τα βρήκαν σκούρα οι τρομοκράτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι σαν το ανέκδοτο με την κατάργηση αγοράς ακινήτου με μετρητά, πλέον μόνο μέσα μεταφοράς του ποσού μέσω τράπεζας.
  Εκτός αν γίνει η αγορα ακινήτου με αντάλλαγμα σε χρυσό, οπότε παπαλα η τράπεζα.
  Είναι γνωστό ότι αποφεύγουν τις τράπεζες τα μπατηρια και η πλέμπα, οι πλούσιοι και αυτοί που έχουν παράνομα χρηματα μέσω τραπεζών τα διακινούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εν τω μεταξύ,αυτοί που νομοθετούν είναι οι μεγαλύτεροι απατεώνες και διακινούν το περισσότερο μαύρο χρήμα,βλέπε μίζες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απομνημονεύουμε ή σημειώνουμε τα private keys των Bitcoin και βγάζουμε όσα ψηφιακά χρήματα γουστάρουμε.....χαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα σας ρωτήσουμε και πόσα λεφτά θα κουβαλάμε μαζί μας το τι θα κουβαλάμε στην καρότσα του αγροτικού
  λες και εμείς ήρθαμε καμία φορά να σας πούμε τι θα κάνετε δεν πάτε να γαργαλιθειτε λέω εγώ που θα σας βάλουμε Κεχαγιά και στους όρχεις μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ