Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αρβελέρ: «Έφτασα 100 χρόνων για να βεβαιωθώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι ο ανοιχτά εκτεθειμένος τάφος στη Βεργίνα περιέχει τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αμφισβητώντας την επικρατούσα πεποίθηση ότι ανήκει στον Φίλιππο Β’.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης τόσο στο πρόγραμμα του 91,6 όσο και στο πρόγραμμα του 105,8, η Αρβελέρ εξέφρασε ακλόνητη εμπιστοσύνη στον ισχυρισμό της, δηλώνοντας ότι της πήρε έναν αιώνα για να βεβαιωθεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πράγματι θαμμένος στη Βεργίνα.

«Όταν ο Ανδρόνικος, με τον οποίον ήμουνα φίλη, ανακάλυψε τον τύμβο -δεν μιλάμε για τάφο, μιλάμε για τύμβο ολόκληρο- βρήκε μέσα στον λεγόμενο τάφο του Φιλίππου, το αγαλμάτιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του λέω, βρε Μανόλη μου, πώς είναι δυνατόν βασιλεύς βασιλεύων, αυτό θα ήταν ο Αλέξανδρος μετά το θάνατο του πατέρα του, πώς είναι δυνατόν να είναι μέσα σε τάφο; Και ο Ανδρόνικος, ο οποίος είναι ένας τέλειος αρχαιολόγος και τέλειος ανασκαφέας, μου είπε απλά, βρε Ελένη, 20 κείμενα πάνω κάτω, λένε ότι ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια. Με συγχωρείτε για την επιμονή μου, του λέω, αν είναι έτσι, εγώ βυζαντινολόγος είμαι, ασχολούμαι με τα βυζαντινά. Όταν όμως βρήκαν την Αμφίπολη, άρχισαν και ζητούσαν και τον Αλέξανδρο στην Αμφίπολη», σημείωσε για να εξηγήσει στη συνέχεια:

«Οπότε αναρωτήθηκα, μια και τον ζητάνε στην Αμφίπολη, άρα δεν είναι σίγουροι ότι είναι στην Αλεξάνδρεια. Και πράγματι τότε, ως ιστορικός πια, πήρα τα κείμενα που μιλάνε για τον θάνατο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια και είδα ότι είναι όλα αιώνες μεταγενέστερα, μετά τον θάνατό του. Ο Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. και ο Στράβων, παραδείγματος χάριν, που μιλάει για τον θάνατο και την ταφή του στην Αλεξάνδρεια, είναι το 60 μ.Χ. Αναρωτήθηκα λοιπόν και μετά άρχισα κι έψαχνα ως ιστορικός τα πράγματα. Τότε είδα, ότι εφόσον όλα τα κείμενα αυτά είναι μεταγενέστερα, να δούμε τι είναι τα πραγματικά ευρήματα».

Τα 6 επιχειρήματα που ανέπτυξε σε παλιότερες δηλώσεις της η Αρβελέρ:

  1. το ελαφαντοστέινο ομοίωμα του Αλέξανδρου
  2. την παράσταση στη ζωφόρο που δείχνει μια δράση η οποία για να αποτυπωθεί έπρεπε προηγουμένως να έχει συμβεί
  3. την αρχική επιθυμία του Μακεδόνα να ταφεί στον τόπο του
  4. το χρονικό κενό από την ταφή στο σημείο που ξέρουμε, μέχρι να κατασκευαστεί το μαυσωλείο
  5. το ύψος του νεκρού που, όπως λέει, πως δεν μοιάζει με του πατέρα, αλλά περισσότερο με του ίδιου του Αλέξανδρου
  6. τον χουντίτη, ένα ορυκτό της Αιγύπτου που βρέθηκε στον τάφο

Πηγή

12 σχόλια:

  1. Να οργανώσει ο Δήμος ένα Παγκόσμιο Αρχαιολογικό συνέδριο, να μαζέψει τους σχετικούς απο ολο τον κόσμο και να βγάλουν ενα συμπέρασμα.
    Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ας μπει μπροστά ο Δήμος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστά!
      Χρήστος Λουκέρνη

      Διαγραφή
    2. και εγώ συμφωνώ, σωστή πρόταση, ακούει κανείς ;

      Διαγραφή
    3. ακούει κανένας Σύμβουλος να το βάλει θέμα και να πάρουν επιτέλους μια απόφαση σωστή ;

      Διαγραφή
    4. και εγώ θα συμφωνήσω με αυτή την πρόταση

      Διαγραφή
  2. Άσχετα αν είναι αρχαιολόγος ή βυζαντινολόγος τα επιχειρήματα της είναι πολύ σοβαρά ,δεν αποκλείουν κάποιον λόγω τίτλου σπουδών παρεμφερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτελους ας αποκαλυφθει το ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ !!!!!!!!!! ΑΙΓΕΣ δεν ειναι στην Βεργινα ... δειξτε μου τα σπιτια της πολεως που δεν υπαρχουν πουθενα .... μονο ΤΑΦΟΙ οι οποιοι ειναι απο το 1100 π.Χ , δηλαδη υπαρχουν πριν απο την ιδρυση των Αιγων !!!!! Εχουμε ενα νεκροταφειο και μονο με καποια ιερα και ενα καβειριο ( το λενε κακως οτι ειναι ανακτορο στο οποιο δεν εμενε ο Φιλιππος αλλα εκει επαιρναν αποφασεις ... αλλα ειναι προσανατολισμενο στην ανατολη και με μετρα ιερου οπως τα ιερα της τοτε εποχης, δηλαδη εχουμε ενα ιερο ) . Το ψεμα στην Βεργινα παει συννεφο γιατι ο κοσμος απλα δεν γνωριζει .... αν δειτε ομως τις αποψεις των επιστημονων αυτες ειναι σε συγκρουση γιατι απλα κατι δεν παει καλα με τον τροπο που τεκμηριωνουν τις θεσεις τους οι αρχαιολογοι ( γνωριζω οτι βαφτιζουν κατι αρχικα και αν στην πορεια αποδειχτει το αντιθετο λενε οκ καναμε ενα λαθος !!!!!!!!!! ) Δειτε τι εγινε στην αμφιπολη οπου τριμελης επιτροπη του υπουργειου πολιτισμου χαρακτηρισε ως ρωμαικο το μνημειο του τυμβου καστα ενω ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ειναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αν η Βεργίνα είναι οι Αιγές ήταν ένα θέμα που το συζητούσαν ήδη από όταν σπούδαζα αρχαιολογία στη Θεσσαλονίκη πριν 25 χρόνια... Ωστόσο σχετικά με αυτό που λέτε για τα σπίτια, γνωρίζω ότι όλο το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε ερείπια, οι κάτοικοι φοβούνται να σκάψουν για να κάνουν εργασίες στην αυλή τους γιατί αν βρουν αρχαία θα βρουν ταυτόχρονα ... και τον μπελά τους. Και πολλά από αυτά βρέθηκαν κατά το κτίσιμο το σπιτιών και ξαναθάφτηκαν. Επίσης πολλοί γεωργοί της περιοχής έχουν βρει αρχαία στο χωράφι τους. Όλα αυτά τα έχω ακούσει από κάτοικους της περιοχής. Άρα οι κατοικίες πιθανόν ήταν κτισμένες κάτω από το σύγχρονο χωριό. Όπως και να έχει όμως, όποια άποψη και αν υποστηρίζουμε, καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι και επιθετικοί απέναντι σε όσους δεν συμφωνούν μαζί μας. Είναι απαράδεκτο ολόκληροι καθηγητές πανεπιστημίου να μην μιλάνε ο ένας στον άλλο, ντεμέκ πνευματικοί άνθρωποι...

      Διαγραφή
    2. Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ...

      Διαγραφή
    3. Πες μας τον λόγο που είναι ψέμα ότι η Βεργίνα δεν είναι οι Αιγές. Αυτά που αναφέρεις σαν στοιχεία μάλλον δεν στέκουν.

      Διαγραφή
  4. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ...ΑΛΛΑ ΕΝ ΖΩΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΙΚΙΟ...ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί να μας πει αυτός που αμφισβητεί τις Αιγές στην Βεργίνα, τόσοι χιλιάδες άνθρωποι, που κατοικούσαν; Στα δέντρα δεν νομίζω. Εφόσον είχαν τάφους, είχαν ανάκτορα ή ναούς σ'αυτόν τον χώρο, είναι δυνατόν να κατοικούσαν χιλιόμετρα μακριά;
    Ήρεμα ρωτάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ