Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανάστατοι οι ροδακινοπαραγωγοί - Έμειναν εκτός του Μέτρου 23

Σε οικονομική ασφυξία οι αγρότες, ζητούν έκτακτες ενισχύσεις

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ροδάκινου στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι καλλιέργειές τους έμειναν εκτός του πλαισίου ενίσχυσης του Μέτρου 23 του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Το Μέτρο 23 προβλέπει έκτακτη ενίσχυση για συγκεκριμένες καλλιέργειες και παραγωγικές ομάδες που έχουν επηρεαστεί από δυσμενείς συνθήκες. Τα ροδάκινα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των επιλέξιμων προϊόντων που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους ροδακινοπαραγωγούς.

Οι παραγωγοί ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε την άμεση επανεξέταση του πλαισίου του μέτρου, προκειμένου να ενταχθούν και οι καλλιέργειες ροδάκινου είτε να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Οι αγρότες, κυρίως από τις περιοχές της Μακεδονίας, τονίζουν ότι η καλλιέργεια ροδάκινου –τόσο επιτραπέζιου όσο και βιομηχανικού– βρίσκεται τη φετινή καλλιεργητική περίοδο σε κρίσιμο σημείο. Όπως αναφέρουν, το αυξημένο κόστος ενέργειας, οι ακριβές εισροές σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την απώλεια της παραγωγής και την ασθένεια που παραμορφώνει τα φρούτα τους οδηγούν σε οικονομική ασφυξία.

Οι αγρότες καλούν την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό τους, σε μια περίοδο που η βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους είναι σε κρίσιμη καμπή εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που επηρέασαν δραματικά την απόδοση των χωραφιών, αλλά και της παραμόρφωσης των φρούτων.

«Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος από τη μη ένταξη των ροδακινοπαραγωγών στο Μέτρο 23. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να μπαίνουν τα κάστανα και να μένουν έξω από το Μέτρο 23 τα ροδάκινα.

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλά. Από τη μια, η φετινή παγωνιά και οι ζημιές από το χαλάζι, από την άλλη το φαινόμενο της παραμόρφωσης των καρπών και η μη πρόβλεψη για αποζημιώσεις από τις περσινές ζημιές που προκάλεσαν σε πολλά χωράφια τον Αύγουστο οι έντονες βροχοπτώσεις, κατά τη συγκομιδή των ροδάκινων, οδηγούν σε αδιέξοδες καταστάσεις τους αγρότες. Ζητάμε από τον πρωθυπουργό, όπως στήριξε το 2021 με αποζημιώσεις τους παραγωγούς που είχαν πληγεί, έτσι και τώρα να σταθεί στο πλευρό μας», είπε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

«Οι συνέπειες για την τοπική οικονομία και την αγροτική παραγωγή θα είναι οδυνηρές και στην Πέλλα», αναφέρουν εκπρόσωποι των αγροτών. «Στα χωριά μας, ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση. Οι φετινές ζημιές από τις καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σημαντική απώλεια της παραγωγής και οι αγρότες είναι όλοι μουδιασμένοι, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.

Στις αγροτικές περιοχές του Δήμου Πέλλας η απώλεια σε επιτραπέζια ροδάκινα κυμαίνεται σε ποσοστό 50%-60%, ενώ υπάρχουν και ορεινά χωριά όπου οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες», ανέφερε ο Γιώργος Τσάτσας, πρόεδρος της ΟΠΑΣ Πέλλας.

Ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα


Στο μεταξύ, την άμεση ενεργοποίηση της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας, σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα συνεχίστηκαν και το προηγούμενο διάστημα. Ο κίνδυνος να χαθούν οι παραγωγές φρούτων που γλύτωσαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς είναι ορατός, με ζημιές που μπορούν να ξεπεράσουν –όπως λένε οι αγρότες– και τα 20 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους, οι αγρότες της Νάουσας επισημαίνουν: «Λευκός καπνός βγήκε πριν από έναν μήνα σχετικά με τη σύμβαση για τη χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα. Χαρήκαμε όλοι όσοι βρισκόμαστε στις περιοχές κάλυψης. Μείναμε, όμως, με τη χαρά. Μετά από έναν μήνα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, η σύμβαση είναι προς έγκριση στο ελεγκτικό συνέδριο, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η χαλαζική κάλυψη, γιατί και ο πάροχος θα πληρωθεί για τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να αποζημιώσει ζημιές που προκύπτουν από τις χαλαζοπτώσεις.

Οι ζημιές από το χαλάζι μπορούν μόνο στην Ημαθία να περάσουν και τα 20 εκατομμύρια. Καλούμε τον υπουργό και τους βουλευτές του νομού να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για να ξεκινήσει επιτέλους η χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα».

18 σχόλια:

  1. Ας δουλέψουν και λίγο, όχι μόνο έτοιμο χρήμα από επιδοτήσεις.
    Και ας σταματήσουν τις διακοπές και τους αποκλεισμούς των δρόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι τα παιδιά σας να γίνουν αγρότες για να κάθονται όπως λέτε

      Διαγραφή
    2. Έλα οι βολεμένοι δημόσιοι να μην μιλάνε, κάτσε μετρά τα ψηλά σου και άσε τους αγρότες που δουλεύουν όλη μέρα και πάλι δεν τους μένουν τιποτα! Κομπλεξικε δημόσιε υπάλληλε

      Διαγραφή
    3. Είσαι άσχετος με αυτά που λες και δεν είμαι αγρότης.. ΑΣΧΕΤΕ

      Διαγραφή
  2. Εσυ τι επαγγέλλεσαι αν επιτρέπεται πολύξεριδη;όλο τον χρονο δουλεύουμε και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα!γι αυτό Αμα δεν ξέρετε μην λέτε ανοησίες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτάνει πια με τους αγρότες ραγιάδες. Μόνοι τούς βγάζουν τα μάτια τους.Οταν στη γενική συνέλευση ψηφίζουν απαλλαγή ευθυνών για το ΔΣ,όταν τάχα συμφωνούν για το μεροκάματο 30 ευρώ και την άλλη ώρα πληρώνουν 40 και 50 στα κρυφά και όταν τους ρίχνουν πιστολιες οι έμποροι και δεν παν ούτε μήνυση να κάνουν, ε καλά να πάθουν.Για να μην πω και άλλα πολλά. Κουτοπονηροι και αρχιτεμπεληδες.Και όποιος θέλει ας πάει να δει κάθε μέρα στα χωριά αν δεν είναι όλη μέρα στα τσίπουρα.

      Διαγραφή
  3. Θα τα φτιάξει όλα ο Κούλης 😂 γιδοπρόβατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ .ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ.ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ? (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ.)
    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΝΑΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ.ΔΕ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλο πρόβλημα η παραμόρφωση όλα τα άλλα τα παλεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μεγαλύτερη καταστροφή για την Ελλάδα είναι τα κοπρόσκυλα στο δημόσιο δουλεύουν όλοι οι υπόλοιποι γ αυτά τα κοπρόσκυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΝΤΩΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΚΙΩΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΚΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΖΩΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο υφυπουργός τι κάνει βρε παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ντροπή και μόνο να παραταμε η να χλευαζουμε την πλουτοπαραγωγικη εκεινη δύναμη που μπορεί να διατηρήσει κόσμο στην Περιφέρεια και να μην ερημώνουν τα χωριά. Ερμαια του συγκεντρωτισμου και μιας πολιτικής προσέγγισης που απέχει παρασάγγας από τις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 6 μονο;Μέτρα και τους δημόσιους υπαλληλους να μας πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφήστε τα παραμύθια.
    Οι αγρότες μέχρι το 1991 δούλευαν.
    Μετά εβαλαν τους αλλοδαπούς να δουλεύουν,είχαν και τις επιδοτήσεις,ακομα και σήμερα βλέπουμε ότι δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κλέψει,και ουτε τα κλεμμένα ουτε τα πρόστιμα απο την Ευρωπη θα τα πληρώσουν αυτοί.
    Στον φορολογούμενο θα παει ο λογαριασμός.
    Επισης,από όσο ξέρω,κανένας αγρότης δεν πουλάει χωράφια,το αντίθετο μάλιστα,όλοι οσοι μπορούν,αγοράζουν.
    Αφήστε επιτέλους την κλάψα.
    Ο Μητσοτάκης θα κάνει ελπίζω επιτέλους αυτά που λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ρε μεγάλε δεν πας να γίνεις αγρότης αφού είναι τόσο ρόδινα όλα νύχτα θα φύγεις τρέχοντας μόνο φουμαρα είστε να γράφετε

      Διαγραφή
  12. Όλοι δηλώνουν εισόδημα δυο χιλ Μας δουλεύουν ψιλό γαζί! Όχι επιδοτήσεις Αν δεν βγαίνουν να κάνουν άλλη δουλειά Άλλωστε ούτε αυτή την κάνουν οι ίδιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ