Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του

Ποιος θα τον αντικαταστήσει στη Βέροια, σε περίπτωση που εκλεγεί στη Θεσσαλονίκη; 

Σας είχαμε ενημερώσει με τον πλέον ξεκάθαρο και ευθύ τρόπο. Οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης θα έχουν άρωμα Βέροιας και Νάουσας και Καμπανίας! 

Πλέον δεν είναι κρυφό, ούτε εδράζεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αόριστες υποψίες. Η τρισέλιδη επιστολή που απέστειλε στους «συναδέλφους» του εκλέκτορες ο κ. Παντελεήμων είναι ξεκάθαρη των προθέσεων και της διαχρονικής επιθυμίας του. 

Περιγράφει την προαγωγή του στην Θεσσαλονίκη ως φυσική συνέπεια της πολυετούς διακονίας του στην πόλη, καταγράφοντας τους πνευματικούς καρπούς αυτής και θεωρώντας εκ των πραγμάτων αυτονόητη υποχρέωση όλων τη στήριξη στο πρόσωπο του. Υπονοεί ευθέως ότι «το δικαιούται». 

Παρότι οι Βεροιείς είναι σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη και τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ευγενέστεροι των εν Θεσσαλονίκη, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με το κύρος που την περιβάλλει δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κάτοχός της φέρει τον τίτλο του «Παναγιωτάτου», όπως ακριβώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, οι μόνοι μέσα στην Ορθοδοξία.

Με την προσπάθεια του Παντελέημονος να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη, είναι εύλογο να ανοίγει πλέον το ζήτημα της δικής του διαδοχής στη Βέροια. Συζήτηση που ήδη γίνεται σε εκκλησιαστικούς κύκλους. 

Ποιος θα τον αντικαταστήσει; 

Θα εκλεγεί κάποιο από τα πολλά πνευματικά του αναστήματα, που υπηρετούν στην Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης, ή θα προτιμηθεί κάποιος άλλος κληρικός από κάποια άλλη επαρχία ή το κλεινόν άστυ; 

Νέο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες λοιπόν, ενόψει του γεγονότος ότι η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας είναι μια αποστολική και μεγάλη σε έκταση Μητρόπολη (από το πάνω  ράφι κατά το κοινώς λεγόμενο), που πολλοί θα διεκδικήσουν εν τέλει. Οι πρώιμες ζυμώσεις και ιχνηλατήσεις προθέσεων έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο.

Όλα τα παραπάνω τελούν φυσικά υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που οι πληροφορίες κατατείνουν ότι αντιμετωπίζει τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Βεροίας Παντελέημονος με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. 

"Καντηλανάφτης"

11 σχόλια:

  1. Μήπως μετά την ανοιχτά δηλωμένη του επιθυμία θα πρέπει να αντικατασταθεί ακόμη και αν δεν μετατεθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά αφού δεν μας θέλει πλέον και προτιμά τη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή κάποιος εκπαιδευτικός που θέλει να γίνει διευθυντής, αν δεν εκλεγεί, τότε θα πρέπει να αντικαθίσταται και από εκπαιδευτικός και να μπαίνει άλλος στη θέση του? Μάλιστα. Ωραία λογική.

      Διαγραφή
  2. Ωραία τα γραφει ο Σ....ς καντηλανάφτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο επίσκοπος, κατά τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, πρέπει να είναι ή Θεόκλητος ή δημόκλητος και ποτέ αυτόκλητος. Η παλιοί επίσκοποι κρύβονταν από ταπείνωση όταν τους επέλεγε ο λαός γιατί ο πειρασμός της εξουσίας είναι επικίνδυνος στον πνευματικό τους αγώνα.
    Σήμερα, όχι μόνο έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά ακούγονται και ταρίφες που πρέπει να καταβληθούν για να λάβει ο φιλόδοξος την εξουσία του επισκόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλα μας έλεγες δέσποτα.
    Άλλα έκανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όλα για την εξουσία (Θεέ μου συγχώρεσέ τον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν πραγματικά αγαπούν τον τόπο τους να μείνουν στη θέση τους. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο άνθρωπο για να δώσει νέα πνοή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ ότι ο Δεσπότης Παντελεήμων δικαιούται να επιθυμεί να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, μιας και διετελεσε χρόνια στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με ργα και πράξεις.
    Δεν θω να ομιλήσω για τα φιλοπτωχα και τις αγαθοεργίες του Αγίου Δημητρίου, αλλά μόνο και μόνο που έφερε το Άγιο Λείψανο του Προστάτου και Μυροβλητου Αγίου Δημητρίου Από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη, μόνο και μόνο επειδή όλη η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή από αυτό το ιερό λείψανο, επιβάλλεται η παρουσία του. Έχει να προσφέρει πολλά ακόμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ