«Πρέπει όλοι να ξέρουμε πρώτες βοήθειες»
Τις δραματικές στιγμές μέχρι να σώσει ένα 3χρονο αγγελούδι από πνιγμό, στο Παλιούρι Χαλκιδικής, διηγήθηκε ο γυμναστής Θοδωρής Κορωνίδης. Ο «φύλακας άγγελος» του παιδιού μίλησε στο thesstoday.gr και στη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη.
Ο γυμναστής βρισκόταν στην παραλία, στην περιοχή Παλιούρι Χαλκιδικής, το μεσημέρι τις Παρασκευής, όταν ξαφνικά είδε δύο γονείς να βγάζουν έντρομοι το μόλις 3 χρόνων παιδί τους έξω από τη θάλασσα.
Χαλκιδική: «Έτρεξα, τον ξάπλωσα και ανέλαβα δράση» λέει ο γυμναστής από τις Σέρρες
«Βρισκόμουν στην παραλία με την οικογένειά μου όταν είδαμε τους γονείς να βγάζουν το παιδί πανικόβλητοι από τη θάλασσα. Έτρεξα, το ξάπλωσα κάτω και ανέλαβα δράση. Μετά από δύο λεπτά που του έκανα ΚΑΡΠΑ με 30 πιέσεις στην καρδιά και δίνοντάς του το φιλί της ζωής, ζωντάνεψε και άρχισε να κλαίει».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει τη διάσωση του 3χρονου παιδιού που κινδύνευσε να πνιγεί στο Παλιούρι της Χαλκιδικής ο «φύλακας άγγελός» του.
Το σοβαρό περιστατικό συνέβη σήμερα στις 13.30, όταν το παιδί έχασε τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα, με τους γονείς σε κατάσταση σοκ να το απομακρύνουν από το νερό.
Ο Θοδωρής Κορωνίδης, γυμναστής από τις Σέρρες, μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, επιδεικνύοντας άψογα αντανακλαστικά και με στοχευμένες κινήσεις, κατάφερε να το επαναφέρει, επεμβαίνοντας τα πρώτα -πιο κρίσιμα- λεπτά, προτού καν φτάσει ο ναυαγοσώστης.
Έκανε λόγο για «ένα τραγικό συμβάν που είχε αίσιο τέλος» και τονίζει τη ζωτική σημασία εκμάθησης πρώτων βοηθειών.
Το σοκ των γονέων ξεπεράστηκε εν μέρει, μόλις επανήλθε το τρίχρονο παιδάκι, περιγράφει ο κ. Κορωνίδης, λέγοντας πως η οικογένεια ήταν τουρίστες από τα Βαλκάνια.
«Αφού το παιδί έκανε εμετό, έφτασε ο ναυαγοσώστης και το προσωπικό του μαγαζιού και επικοινωνήσαμε με το γιατρό του Πευκοχωρίου. Το παιδί το παρέλαβε το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο και πως θα γίνει καλά» εξηγεί, τονίζοντας πως ποτέ δεν θα ξεχάσει τη σημερινή μέρα.
Ο ίδιος γνωρίζει πρώτες βοήθειες εδώ και 6 χρόνια, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρακολουθεί εκ νέου σεμινάρια, καθώς «η γνώση για τη διάσωση δεν σταματά ποτέ».
Μάλιστα, ως πατέρας δύο παιδιών έχει φροντίσει να διδαχθούν και αυτά πρώτες βοήθειες. «Αν και είναι μικρά, 12 και 6 ετών, έχουν μάθει τα βασικά και σήμερα, που η διάσωση έγινε μπροστά στα μάτια τους, ήταν καθοριστικό για να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα αυτής της γνώσης», αναφέρει.
Δεν υπάρχει παντού ένας γιατρός -Πρέπει όλοι μας να μάθουμε πώς να σώσουμε τη ζωή κάποιου
Ο γυμναστής τονίζει πως σε περιπτώσεις πνιγμού από νερό ή από ξένο σώμα, τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα και πιο καθοριστικά και ακόμη και αν φτάσει στο σημείο αργότερα ασθενοφόρο ή γιατρός, μπορεί να είναι πολύ αργά.
«Όσο πιο πολλοί είμαστε οι γνώστες πρώτων βοηθειών τόσο το καλύτερο. Δεν κοστίζει πολύ να αφιερώσουμε μόλις 7 ώρες από τη ζωή μας για να μάθουμε πώς να σώσουμε τη ζωή κάποιου άλλου» επισημαίνει ο κ. Κορωνίδης, και τονίζει πως «δεν μπορεί να υπάρχει γιατρός παντού, ανά πάσα στιγμή, η γνώση είναι δύναμη και η ζωή πολύ εύκολο να χαθεί».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γυμναστής έδωσε τις πρώτες βοήθειες
Η σημερινή ημέρα σήμαινε και κάτι παραπάνω για τον ίδιο, καθώς και στο παρελθόν είχε προσπαθήσει ξανά για τη διάσωση ενός ανθρώπου, δίχως όμως αίσιο τέλος.
«Πριν από χρόνια επενέβην ξανά, έκανα ΚΑΡΠΑ σε έναν 60χρονο που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μαραθωνίου στο Σιδηρόκαστρο. Παρά τις προσπάθειές μου και τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας, δεν τα κατάφερε. Σήμερα, όμως, ο Θεός είχε άλλα σχέδια και σώθηκε το παιδάκι» διηγείται ο γυμναστής, τονίζοντας πως και στις δύο περιπτώσεις έκανε απλά το χρέος του στην κοινωνία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
«Συναγερμός» σήμανε το πρωί της Κυριακής 15 Ιουνίου 2025 σε πολυκατοικία στην περιοχή του Άλσους Παπάγου στη Βέροια, όταν οι
-
Η άμεση και ψύχραιμη αντίδραση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. απέτρεψε τα χειρότερα
-
Αυτή τη στιγμή μαίνεται φωτιά στον δρόμο από περιφερειακό προς Μέση, λιγο πριν τη διασταύρωση για Μακροχώρι. Άμεσα έσπευσε η
-
«Μπλοκ» στο εκτεταμένο δίκτυο ψευδών δηλώσεων βοσκοτόπων, όπου κτηνοτρόφοι δήλωναν εκτάσεις σε μακρινές περιοχές, δημόσια
-
Έφυγαν σήμερα από την ζωή τρεις συμπολίτες μας και οι κηδείες τους θα τελεστούν σε Βέροια και Πατρίδα.
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Λευτέρης Μανουσαρίδης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Ιουνίου και ώρα 5:00
-
Ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ είναι κι επίσημα ο Βεροιώτης Ορέστης Τσαχουρίδης! Ο 14χρονος αθλητής του ΝΠΣ Βέροια κέντρισε εδώ και
-
Έρχεται ρύθμιση που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος θα «ξεκολλήσει» τους πλειστηριασμούς και θα κάνει γρηγορότερη την
-
Αγάπη και φροντίδα για το παιδί σε έναν νέο φιλόξενο χώρο Μέσα σε μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν
-
Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, στις 8:00μμ - παρ. Κολοκοτρώνη 3 Με φροντίδα για το παιδί σε νέο, ανανεωμένο χώρο
Συγχαρητήρια στον κύριο. Πρέπει κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία της χώρας να γίνονται σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ εμείς σαν οδηγοί δεν εχουμε ούτε πυροσβεστήρα στο αμάξι,θα ξερουμε από πρώτες βοηθειες-αφου το.διπλωμα το έχουν αγορασμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος από τους επαγγελματίες οδηγούς συμπεριλαμβανομενου και των ταξιτζιδων,ξέρει πρώτες βοήθειες -απαραιτητο για την ειδική άδεια.
Βασικό είναι η ΠΑΙΔΕΊΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΉΘΗΚΕ.