Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων τιμήθηκαν στην Πλατεία Καπετανίδη


Ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 στην Πλατεία Καπετανίδη, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας.

Οι φετινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν την μουσικοχορευτική παράσταση «Θυμούμαι....», συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ), την αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας με σύνθημα «δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε», το μνημόσυνο υπέρ των 353.000 ψυχών στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής και την επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Καπετανίδη (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) και ολοκληρώθηκαν με την εκδήλωση μνήμης και τιμής στην πλατεία Καπετανίδη.


Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από τον τον δημοσιογράφο, διευθυντή του περιοδικού «ΠΟΝΤΟΣ» καθώς και του Ραδιοφώνου των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, Φωκίωνα Φουντουκίδη.

Τον ομιλητή προλόγισε η Γενική Γραμματέας της Λέσχης, Ευαγγελία Τογκουσίδου, ενώ υποδέχθηκε και πρόσφερε ένα αναμνηστικό, ο πρόεδρος Χαράλαμπος Καπουρτίδης.


Στην ομιλία του ο κ. Φουντουκίδης, αναφέρθηκε σε 10 σταθμούς της Γενοκτονίας, με το τέλος του κάθε σταθμού να συνοδεύεται από το τραγούδι και την λύρα του δασκάλου της λύρας της Λέσχης, Χρήστου Καλιοντζίδη.

Ξεκίνησε από την αρχή της Γενοκτονίας, τα τάγματα εργασίας/εξόντωσης, τις αγχώνες της Αμάσειας, έκανε αναφορά στον Νίκο Καπετανίδη, στην σφαγή της Παναγίας Μάγαρας.


Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πρώτες δεκαετίες από τον ερχομό των πρώτων Ελλήνων, όπου όπως είπε δεν γινόντουσαν μνημόσυνα και πώς το βιβλίο «Πόντιοι δικαίωμα στη μνήμη» των Μιχάλη Χαραλαμίδη και Κώστα Φωτιάδη, έδωσε το έναυσμα και ξεκίνησε ένα κύμα για να σαρώσει.

«Οι λαοί που χάνουν την μνήμη τους, η ιστορία τους τιμωρεί. Και η ιστορία μας τιμώρησε και μας έμαθαν από τα ανέκδοτα και όχι για την ιστορία και τα όσα περάσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φουντουκίδης.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο διαχρονικό αίτημα των Ποντίων για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, λέγοντας πως ο αγώνας δεν έχει ακόμα δικαιωθεί και συνεχίζεται.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χορό Σέρρα από τους Πυρριχιστές της Ευξείνου Λέσχης, μπροστά από το μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, ενώ οι παρεβρισκόμενοι απόλαυσαν στο τέλος εδέσματα, ποντιακά και μη, πίτες, πιροσκί, αριάνη κ.α. από τον μπουφέ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:
















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ